Suhteet

Mitä anoppi voi tehdä, jos vävy on vätys? Asiantuntija antaa vinkkinsä kinkkiseen tilanteeseen

Äiti on huolissaan tyttärensä jaksamisesta, sillä tämän mies ei tunnu ottavan aktiivista roolia perheessä.

Kuusikymppisen Kaarinan tyttärellä on kaksi päiväkoti-ikäistä lasta ja mies. Kaarina on itse tottunut siihen, että mies ottaa perheessä aktiivisen roolin. Kaarinasta näyttää siltä, että hänen vävynsä pelaa pleikkaa sohvannurkassa, kun tytär käy töissä, hoitaa lapset ja kodin. Kaarina on huomannut, että vävy auttaa, kun Kaarinan tytär pyytää, mutta ei tartu asioihin oma-aloitteisesti. Kaarina pelkää, että tytär nääntyy vätyksen kumppanina.

Lue lisääMiksi miniän ja anopin suhde on niin vaikea? Psykoterapeutti selittää

Näin asiantuntija neuvoo toimimaan:

”Eri sukupolvilla on usein erilaiset ajatukset naisen ja miehen rooleista parisuhteessa ja vanhemmuudessa. ­Tämä vaikuttaa myös heidän tapoihinsa viettää vapaa-­aikaa, rentoutua tai ottaa omaa aikaa”, sanoo Väestöliiton terapiapalveluiden perheterapeutti ja uusperheneuvoja Anne Huolman.

Olennaista tilanteessa on Huolmanin mukaan se, mitä tytär itse ajattelee: Kokeeko hän olevansa kuormittunut, vai onko tässä kyse parin työnjaosta, joka sopii tyttärelle?

Jos parin tilanne on äidin kuvaileman kaltainen, se kuulostaa Huolmanista epäreilulta ja epätasa-arvoiselta.

”Jos tytär on kertonut olevansa tyytymätön, äiti voi kannustaa häntä ottamaan asian puheeksi vävyn kanssa.”

Sen sijaan Huolman ei suosittele sitä, että äiti itse lähtee puhumaan asiasta vävylleen. Se ei ole äidin tehtävä, vaan olisi helposti nuorten parisuhteeseen puuttumista.

Puhumattomuus on riski

Jos omia jaksamisen ongelmiaan ei ota ­puheeksi puolisonsa kanssa, uupumisriski kasvaa. Ongelmasta puhumattomuus voi ­myös lisätä tyytymättömyyttä kumppaniin, ­mikä kasvattaa parisuhdeongelmien riskiä.

”Mikäli Kaarinan tyttären tilanne ei korjaannu puhumalla, ­äiti voi kannustaa tytärtä paritera­piaan vävyn kanssa tai hankkimaan keskusteluapua ­itselleen, jos vävy ei suostu lähtemään terapiaan.”

Mutta mikäli tytär ei itse koe tilannettaan ongelmaksi, äidin pitää kunnioittaa sitä.

”Äiti voi kyllä ottaa asian puheeksi tyttären kanssa ja kertoa olevansa huolissaan hänen jaksamisestaan. Puhe kannattaa säätää kyseleväksi: miten itse koet tilanteesi?”

Hienotunteisuus on tärkeää, eikä se tarkoita sitä, että asioista ei puhuttaisi, Huolman muistuttaa. Äidin pitää kunnioittaa tyttärensä rajoja ja ymmärtää se, että tässä ei ole kyse hänen vaan tyttären perheestä.

Älä puutu lapsesi perhe-elämään

Äitien ja anoppien mahdollisuus vaikuttaa aikuisten lastensa perheisiin ja ratkaisuihin on rajallinen. Jälkikasvu saattaa tehdä asioita eri lailla kuin itse tekisi, mutta se ei kuulu äideille tai anopeille. Aikuisille lapsille pitää antaa oikeus rakentaa oma perheensä mieleisekseen.

”Helposti ne äidit, jotka eivät ole itsenäistyneet lapsistaan, eivät itse tunnista sitä. Tällöin sysäys irti päästämiseen tulee usein jälkikasvulta. He voivat tarvita rajujakin sanoja tai tekoja erillisyyden aikaansaamiseksi”, Huolman sanoo.

Lue lisää Anna.fi: 8 merkkiä, jotka paljastavat, että sinulla on ihana anoppi

Jos äidistä tuntuu, että ajatukset ja elämän sisältö pyörivät vain tyttären asioissa, kannattaa hakea itselle keskusteluapua.

Äidin huoli tyttärestään kertoo parhaimmillaan rakkaudesta, mutta jatkuva omin luvin puuttuminen aikuisen lapsen elämään on pelkästään negatiivista.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 11/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä anoppi voi tehdä, jos vävy on vätys? Asiantuntija antaa vinkkinsä kinkkiseen tilanteeseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.