Hyvinvointi

Mitä osteopaatti tekee? Osteopatia voi auttaa selkäkipuun, migreeniin ja jopa stressiin

Osteopaatille hakeudutaan monista eri syistä. Asiakkaiden joukossa on selkävaivoista, stressistä ja päänsäryistä kärsiviä, raskaana olevia, vauvoja ja vanhuksia. Mitä osteopaatti tekee? Osteopaatti Laura Lee Kamppila kertoo.

Osteopatia on hoitomuoto, jossa tutkiminen ja hoito tapahtuvat suurimmaksi osaksi käsin. Se sopii kaikenikäisille. Osteopaatti käyttää vaivasta ja hoidettavasta alueesta riippuen erilaisia tekniikoita ja lähestymistapoja. Mitä osteopaatti tekee toisin kuin vaikkapa hieroja? Hoito on pehmeää ja hellävaraista kehon eri kudosten käsittelyä, rytmisin liikkein tapahtuvaa mobilisointia sekä lihaksia rentouttavaa tai venyttävää käsittelyä. Myös manipulaatio, eli nopealla impulssilla tapahtuva tekniikka on osa osteopaattista hoitoa.

Mitä osteopaatti tekee?

”Osteopaattinen käsittely sopii kaikille vauvasta vaariin. Asiakkaiden joukossa on muun muassa raskaana olevia, selkävaivoista kärsiviä toimistotyöntekijöitä, vauvoja ja iäkkäämpiä ihmisiä”, kertoo Osteopatiakeskus Valon toimitusjohtajana toimiva Laura Lee Kamppila.

Osteopatia voi olla ehkäisevää, parantavaa, lieventävää tai rinnakkaishoitoa, jossa tähdätään koko kehon hoitamiseen ja hoidettavan mahdollisuuksiin parantua ja pysyä terveenä.

Mitä osteopaatti tekee? Osteopatialla voi parantaa liikkuvuutta, aineenvaihduntaa ja verenkiertoa

Osteopatian avulla hoidetaan laaja-alaisesti kehon rakenteellisia ja toiminnallisia vaivoja. Osteopaatin vastaanotolle hakeudutaan esimerkiksi alaselkäkipujen, päänsäryn ja migreenin, niska-hartiaseudun jumien, nivelvaivojen, raskausajan vaivojen tai erilaisten akuuttien ja pitkittyneiden kiputilojen vuoksi. Myös urheillessa tulleet vammat, toiminnalliset vatsavaivat tai pitkittynyt stressi voivat olla osteopaatille hakeutumisen syynä.

”Osteopatialla on runsaasti positiivisia vaikutuksia liikkuvuuteen, aineenvaihduntaan, verenkiertoon, hengityselimistön toimintaan ja hermoston tasapainottamiseen. Pitkittyneestä kivusta tai esimerkiksi työperäisestä stressistä kärsivät kokevat usein hyötyvänsä osteopatiasta”, Lee Kamppila tietää.

Osteopaatti käsittelee asiakkaan selkää
Osteopaatti hoitaa esimerkiksi alaselkää

Osteopatia on turvallinen hoitomuoto

Osteopaatit ovat Valviran rekisterissä olevia terveydenhoitoalan ammattilaisia. Nelivuotisen osteopaatin koulutuksen suorittaneita osteopaatteja on Suomessa lähes 500. Toiminta on valvottua ja turvallista.

”Ennen käsittelyä osteopaatti tutkii huolellisesti, millainen vaiva on kyseessä ja tarvitseeko hoidettava mahdollisesti jonkun muun terveydenhoitoalan ammattilaisen hoitoa. Osteopaatin vastaanotolle tullaan joskus lääkärin lähetteellä, ja hoito toteutetaan tällöin yhteistyössä lääkärin kanssa”, Lee Kamppila kertoo.

Osteopaattinen hoito suunnitellaan aina hoidettavan ikä ja kunto huomioiden. Esimerkiksi osteoporoosia eli luukatoa sairastavaa iäkkäämpää henkilöä ei hoideta manipulaatiohoidolla. Välilevyn pullistumaa potevaa hoidettaessa on ensin selvitettävä, miten vaikeasta pullistumasta on kyse ja missä vaiheessa pullistuman hoito on. Lisäksi perussairaudet, lääkitykset ja tehdyt leikkaukset on hyvä selvittää ennen osteopaattisen hoidon aloittamista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä osteopaatti tekee? Osteopatia voi auttaa selkäkipuun, migreeniin ja jopa stressiin

Pekka Lönnroth

Monta kertaa osteopaatilla käyneenä voin kyllä suositella sitä sekä omasta että läheisteni puolesta. Yleisesti voisi todeta, että osteopaatti osaa avata lukkiutuneet nivelet niin selkärangassa kuin muuallakin ja palauttaa niiden normaali liikerata. Sen myötä vapautuvat hermopinteet ja lihasten jännitykset.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.