Suhteet

Mitä tehdä, kun läheinen työkaveri haisee vahvasti hielle? Työpsykologi kertoo, miten kinkkisessä tilanteessa kannattaa toimia

Saako työkaverille sanoa, jos hän haisee usein häiritsevän pahasti hieltä, pohtii Leena. Työpsykologi ja psykoterapeutti Mari Lassilan mukaan pulmaan ei olekaan olemassa yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua tai toimintatapaa.

”Mitä tehdä, kun läheinen työkaverini on jo useana päivänä haissut todella vahvasti hielle? Olisiko parempi huomauttaa asiasta ystävällisesti ja kenties loukata toista, vai pysyä hiljaa (ja kärsiä itse)?” miettii Leena, 53.

Leenan ongelma vaikuttaa kinkkiseltä, koska ihmisen hajuun puututtaessa mennään intiimialueelle, hyvin henkilökohtaiseen asiaan. Työpsykologi ja psykoterapeutti Mari Lassilan mukaan pulmaan ei olekaan olemassa yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua tai toimintatapaa.

Työpsykologi Mari Lassila kirjoittaa muistikirjaan.
Työpsykologi Mari Lassilan mukaan toisen häiritsevä hienhaju kannattaa ottaa puheeksi, koska vaikeneminen voi johtaa isompiin ongelmiin Kuva: Saskiia Photography

”Paljon riippuu tilanteesta: työpaikan luonteesta, henkilöiden välisestä suhteesta sekä siitä, tehdäänkö töitä lähekkäin päivittäin vai ovatko kohtaamiset satunnaisia”, Lassila sanoo.

Ihan aluksi on tarpeen varmistaa, häiritseekö asia muita vai onko kyse hajuherkän omasta ongelmasta tai kuvittelusta.

”Asiaa voi tiedustella kollegoilta neutraalisti – ei pahan puhumisen tai juoruamisen takia, vaan realiteettien tsekkauksen takia.”

Jos haju on häirinnyt muitakin, asia täytyy Lassilan mukaan ehdottomasti ottaa esille tavalla tai toisella.

Lue myös: Viihdytkö etätyössä paremmin kuin työpaikalla? Se voi kertoa jotain oleellista työyhteisöstäsi

Vaikeneminen pahentaa asiaa

”Tavanomaista on se, että ihmiset ratkaisevat tämänkaltaisen dilemman pysymällä hiljaa. Vaikenemisesta voi kuitenkin seurata alkuperäistä suurempia ongelmia: hieltä haisevan välttelyä, eristämistä ja pahan puhumista”, Lassila sanoo.

Se taas voi vaikuttaa karttelun kohteeksi joutuvan hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Hän voi kokea muiden käytöksen lain kieltämänä syrjintänä tai epäasiallisena kohteluna, jotka ovat jo hyvin vakavia asioita.

Lue myös Anna.fi: Uusia näkökulmia töihin – neljä naista kertoo, mistä he saavat inspiraatiota ja energiaa työpäiviin

Kuinka sanoa niin, ettei toinen loukkaannu?

”Jos työntekijöiden välit ovat luottamukselliset, toisiaan arvostavat ja suorat, selkeintä on ottaa asia kahdenkesken ja hienotunteisesti esille. Voi puhua vähän sillä mentaliteetilla, että vaikeampiakin asioita on työpaikalla yhdessä ratkottu.”

Jos asiasta puhuminen tuntuu kuitenkin vaikealta, asian voi viedä esimiehelle.

”Se kannattaa siksikin, että tällaisen ongelman pohtiminen yksikseen voi viedä ihan hurjasti energiaa, joka on sitten pois oikeasta työstä.”

Lue myös: Helena, 59: ”Ystäväni on alkanut manipuloida minua – miten saan hänet lopettamaan?”

Mistä hienhaju voi kertoa?

Vahva hienhaju voi viestiä elämänhallinnan pettämisestä, mutta paljosta muustakin. Ominaishajun muuttuminen voi johtua esimerkiksi voimakkaasta stressitilasta tai sairaudesta, joka vaatii lääkärinhoitoa. Jos kyse on jostain tällaisesta, yleensä esimies jo tietää siitä.

”Aika usein hankalat asiat otetaan työyhteisössä puheeksi yleisesti, mutta tällaisessa asiassa epäsuora vihjailu tuskin kannattaa, koska se ei välttämättä mene perille.”

Joissakin tilanteissa on hyvä myös vetää henkeä ja muistaa, että meistä jokainen haisee joltakin. Jotakuta voi häiritä myös liiallinen hajusteiden käyttö.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä, kun läheinen työkaveri haisee vahvasti hielle? Työpsykologi kertoo, miten kinkkisessä tilanteessa kannattaa toimia

Tavis

En kyllä lähtisi työkavereille ensimmäisenä puhumaan. Asia on henkilölle itselleen niin henkilökohtainen, että olisi korrektimpaa keksiä joku muu keino. Voi itse miettiä miltä tuntuisi jos työkaverit pohtisivat selän takana minun hygieniaongelmiani.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.