Hyvinvointi

Kuivuuko suu? Suun kuivuminen voi johtua yllättävistäkin asioista – näin vaivaa hoidetaan

Suun kuivuminen johtuu syljenerityksen vähentymisestä. Se on paitsi epämukavaa myös haitallista, sillä sylki suojelee hampaita reikiintymiseltä. Onneksi kuivaan suuhun löytyy hoitokeinoja.

Normaalisti sylkeä syntyy 0,5–1 litraa päivässä, suuri osa syödessämme. Suun kuivuminen johtuu juuri syljenerityksen vähenemisestä. Sitä aiheuttavat yleisimmin lääkitykset, tupakointi tai sairaudet, kuten aliravitsemus, diabetes, masennus tai Sjögrenin syndrooma, josta kerrotaan lisää jutun lopussa.

Lääkkeistä suun kuivumista saattavat aiheuttaa esimerkiksi useat masennus-, verenpaine-, astma- ja allergialääkkeet.

Suu voi kuivua myös onnettomuuksien seurauksena tai sädehoidon sylkirauhasille aiheuttamien vaurioiden vuoksi. Myös hormonaaliset syyt voivat kuivattaa suuta vaihdevuosien aikana. Suun kuivuminen onkin yleisempää naisilla kuin miehillä.

Kuivan suun tunnetta kutsutaan kserostomiaksi ja syljenerityksen vähenemistä hyposalivaatioksi.

Lue myös: Onko hammastahnan fluori vaarallista?

Sylki suojelee suuta

Sylki suojelee ja huuhtelee suuta sekä hampaita. Suun kuivuminen altistaa reikiintymiselle, hampaiden eroosiolle ja esimerkiksi sienitulehduksille.

Itsessään suun kuivuminen voi olla epämiellyttävää. Mikäli kuivumisen seurauksena suun infektiot leviävät, sillä voi olla myös muita terveydellisiä vaikutuksia. Suun kuivuminen onkin yleisterveyteen vaikuttava ongelma, joka heikentää elämänlaatua.

Lue myös: Parodontiitti muhii pitkään oireettomana suussa – hoitamattomalla iensairaudella voi olla vakavia seurauksia terveydelle

Kuiva suu voi aiheuttaa ikäviä haittoja, kuten sen, että suun limakalvot aristavat ja tuntuvat kuivilta koskettaessa. Kuiva suu voi myös aiheuttaa ongelmia nielemisessä ja puhumisessa. Hengitys voi haista. Syljen määrän vähentyessä suuhun jää ruoantähteitä, mikä heikentää suuhygieniaa.

Suu tuntuu kuivimmalta aamulla, koska yön aikana syljeneritys vähenee entisestään.

Näin hoidat kuivaa suuta

purukumia
Xylitolipurukumin pureskelu elvyttää syljeneritystä.

Tehokkainta on puuttua kuivan suun aiheuttajaan mikäli mahdollista, siis lääkityksiin, tupakointiin ja sairauksiin. Lääkärin kanssa kannattaa arvioida, voidaanko jokin lääke vaihtaa toiseen ilman että siitä on merkittävää haittaa. Näin on hyvä toimia varsinkin silloin, jos käytössä useita syljeneritystä heikentäviä lääkkeitä.

Hyvä suuhygienia on erittäin tärkeää, samoin säännöllinen hampaiden ja hammasvälien puhdistaminen.

Apteekeissa on saatavilla kuivan suun hoitoon tuotteita, suihkeita ja geelejä, joilla voi kostuttaa suun limakalvoja. Syljeneritystä voi yrittää myös stimuloida pureskelemalla esimerkiksi purukumia.

Usein on syytä myös käydä hammashoidossa tavallista tiheämmin, joskus jopa kolmen kuukauden välein.

Mikäli suu on kuiva tai joudutaan aloittamaan lääkityksiä joiden tiedetään aiheuttavan suun kuivumista, kannattaa ottaa asia puheeksi oman hammaslääkärin kanssa.

Ikääntyminen ei yksin aiheuta suun kuivumista. Ikääntyneilläkin kuiva suu liittyy yleisimmin lääkityksiin, tupakointiin tai sairauksiin.

Miten ehkäisen suun kuivumista?

Kannattaa pitää huoli riittävästä nesteen saannista sekä välttää tupakanpolttoa ja alkoholia. Terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta kannattaa myös pitää kiinni. Vettä on viisasta siemailla usein päivän aikana.

Ruoan pureskelu stimuloi sylkirauhasten syljeneritystä, joten on hyvä nauttia päivittäin myös sellaista ruokaa, jota joutuu kunnolla pureskelemaan.  Pelkkä puurolinja ei siis riitä pitämään yllä tärkeää syljentuotantoa.

Vaikeissa tapauksissa lääkityksenä  voidaan käyttää pilokarpiinia, mutta tämä lääkeaine ei suinkaan sovi kaikille. Pilokarpiini vaikuttaa niin sanottuun parasympaattiseen hermostoon, joka säätelee muun muassa sylkirauhasten toimintaa. Lääkkeen täysi teho ilmenee yleensä 4–8 viikon kuluessa.

Pilokarpiinilla on kuitenkin myös runsaasti sivuvaikutuksia sekä yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Pilokarpiini voi aiheuttaa rauhastoiminnan kiihtymistä, suoliston toiminnan häiriöitä ja verenpaineen laskua. Pilokarpiini ei myöskään toimi tilanteissa joissa sylkirauhasten syljeneritys on kokonaan loppunut.

Ongelmaan on onneksi tarjolla vähemmän sivuvaikutuksia sisältäviä ratkaisuja. Apteekista saa ilman reseptiä kuivan suun hammastahnoja, kosteuttavia geelejä, suusuihkeita, suuvesiä ja sokerittomia pastilleja.

Suun kosteutusgeeli hoitaa suuta koko yön ajan, kun sitä levittää suun limakalvoille illalla. Suihkeita, suuvettä ja pastilleja voi käyttää pitkin päivää.

Kuiva suu ei sinänsä periydy. Sen sijaan sairaudet, jotka sitä aiheuttavat saattavat olla perinnöllisiä.

Ovatko hampaat vaarassa?

Hammasharja ja -tahna
Hyvä suuhygienia on entistä tärkeämpää, jos suu on kuiva.

Kuiva suu altistaa voimakkaasti hampaiden reikiintymiselle. Sylki ja syljen mineraalit suojaavat ja korjaavat hampaiden pintoja ruokailujen välillä. Mikäli syljeneritys vähenee voimakkaasti, tämä suojaus vähenee ja mahdollistaa reikiintymisen. Se voi kuivassa suussa tapahtua hyvinkin nopeasti.

Tällöin huolellisen suuhygienian ja säännöllisen ruokailurytmin merkitys korostuu. Usein suositellaan myös ksylitolin ja lisäfluorin käyttämistä, sillä ne voivat auttaa hidastamaan reikiintymistä.

Myös hammastahnan valinnalla on merkitystä. Kuivat limakalvot ovat usein herkkiä, joten ne hyötyvät herkille tai kuiville limakalvoille tarkoitetuista hammastahnoista. Tällaisissa hammastahnoissa ei ole vaahtoavaa natriumlauryylisulfaattia, joka saattaa ärsyttää limakalvoja.

Hammastahnassa tulisi aina olla mukana fluoria, koska kuiva suu altistaa sekä hampaiden reikiintymiselle että kiillevaurioille. Harjaa siis hampaat fluoripitoisella tahnalla kahdesti päivässä, oli suusi kuiva tai ei.

Asiantuntijana vastaava hammaslääkäri Ville Saarenpää Oulun Terveystalosta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuivuuko suu? Suun kuivuminen voi johtua yllättävistäkin asioista – näin vaivaa hoidetaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.