Nainen istuu takan edessä tossut jalassa

Miten kylmät jalat saa lämpimiksi? Toimitus testasi kolmea eri keinoa, joita kannattaa kokeilla pakkaspäivänä

Miten kylmiä varpaita olisi hyvä lämmittää? Toimitus testasi kolme keinoa, joilla viluvarpaat saa lämpimiksi. 

Kylmät jalat kertovat ympäröivästä lämpötilasta. Yleensä kylmyyden tunteen ai­heuttaa jalkojen pintaverenkierto, jota sääolosuhteet heikentävät. Verisuonet supistuvat ja verenkierto vähenee erityisesti hyisillä keleillä. Myös jalkojen kastuminen voi entisestään lisätä varpaiden vilua.

Pintaverisuonet ovat jokaisella yksilölliset. Siksi yksi voi läpsytellä paljain jaloin, kun toinen pukee jalkaansa jo villasukkia.

Kun verisuonet supistuvat äärimmäisen voimakkaasti, puhutaan valkosormisuudesta. Silloin sormi tai varvas muuttuu kylmässä ilmassa valkoiseksi verenkierron heikentymisen seurauksena.

Viluvarpaita kannattaa lämmittää kuumalla vedellä ja lämpimillä sukilla, lämpövoiteilla tai -tyynyillä. Jos kinttujen kylmyys on jatkuvaa ja johtuu heikosta pintaverenkierrosta, verisuonia voi treenata vartin mittaisilla kylmillä ja kuumilla kylvyillä.

Jatkuvasti kylmät jalat kannattaa tarkastuttaa lääkärillä, sillä oire voi kertoa valtimotaudista. Myös tupakointi paleluttaa jalkoja, sillä nikotiini supistaa pintaverisuonia ja saa ihon tuntumaan kylmältä.

Lue myös: Älä palelluta käsiä ja jalkoja pakkasella! Paleltunut raaja palelee jatkossa herkemmin

Jalat lämpimäksi voiteella

Gehwol Fusskraft Red ­-voide, 14,95 €

Gehwol Fusskraft Red ­-voide

Tämä rasva lupaa kiihdyttää jalkojen verenkiertoa. Voidetta suositellaan ulkoilua harrastaville ja kylmistä jaloista kärsiville ihmisille. Se sisältää laventelia, mäntyuutetta, pippuria, kehäkukkaa ja rosmariinia. Voide lupaa estää pahanhajuista jalkahikeä ja pehmentää jalkojen kovettumia.

Jalkani ovat lenkin jäljiltä kylmät, ja minua jännittää, kuinka lämpimiksi voide kuumentaa ne.  Männyn tuoksu on voimakas ja raikas, se tuo mieleen kylpyhuoneen puhdistusaineen. Levittäessä voide tuntuu viileältä. Hetken jälkeen varpaat ovat edelleen kylmät. Jalat eivät kuitenkaan enää palele, vaan tuntuvat raikkailta.

Kuuma jalkakylpy lämmittää varmasti enemmän, mutta sen jälkeen voiteen levittäminen voisi tuntua oikein mukavalta.

Kylmät jalat lämpimiksi perinteisellä tavalla

Helsingin villasukkatehdas, villasukat, 23,90 €

Helsingin villasukkatehdas, villasukat

Ihanat metsänvihreät villasukat ovat lestiltään leveät ja reilun kokoiset. Nämä eivät ole mitkään prinsessasukat, vaan ne on valmistettu kovaakin kulutusta kestävästä karstavillalangasta. Vahvistettu kärki ja kantapää lupailevat nekin pitkää käyttöikää.

Villasta suurin osa on uusiseelantilaisista lampaista ja kymmenesosa suomalaisilta päkäpäiltä. Villa on kehrätty Jämsässä, värjätty Kyrökoskella ja sukat on kudottu Helsingissä.

Sukat tuntuvat jaloissa lämpimiltä ja mukavilta. Ne eivät säily uuden näköisinä paria päivää pidempää, vaan nukkaantuvat nopeasti. Nämä ovat täydelliset mökkisukat.

Lue myös: Tiesitkö, että huono ryhti voi johtua huonoista kengistä? Testasimme, millaiset terveyskengät parantavat ryhtiä

Sujauta sukkiin varpaanlämmittimet

House, varpaanlämmittimet, 1,90 €

House, varpaanlämmittimet

Retkeilijöille myytävät varpaanlämmittimet ovat sukkiin tai sukan päälle kiinnitettäviä, hetkessä kuumenevia pusseja, jotka sisältävät aktiivihiiltä ja rautajauhetta. Nämä lämmittimet kuumenevat, kun muovipakkaus avataan. Ne ovat fiksumpi vaihtoehto kuin napsautettavat varpaanlämmittimet, jotka saattavat kuumentua itsekseen vaikka rinkassa.

Lämmittimet kiinnitetään tarroilla sukkien päälle päkiöiden kohdalle. Lämpö kestää jopa kuuden tunnin ajan.

Lauhkea kuumuus leviää jalkapohjiin vähitellen ja pysyy mukavan mietona. Tulee uninen olo. Lämpötila voi nousta korkeimmillaan 50 celsiusasteeseen, eikä lämmittimet jalassa kannata mennä nukkumaan. Tunnin päästä oloni alkaa olla jo tukala ja irrotan tarrat. Pussit voi jäähtymisen jälkeen hävittää sekajätteenä.

Lue myös Anna.fi: Kylmät jalat ja kädet voivat kertoa huonosta ääreisverenkierrosta – näin parannat verenkiertoasi

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 25/2021

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miten kylmät jalat saa lämpimiksi? Toimitus testasi kolmea eri keinoa, joita kannattaa kokeilla pakkaspäivänä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X