Miten lapsi pitää pukea pakkasella? Lue lastentarhanopettajan vinkit!

Lapsi pysyy pakkaskeleillä lämpimänä ulkona telmiessään, kun viiman pääseminen nilkkoihin, niskaan ja napaan estetään hyväkuntoisilla talvivaatteilla ja kerrospukeutumisella.

Pakkanen koettelee taas ulkoilijoita, mutta onneksi lämpimänä pysyminen onnistuu oikeanlaisella vaatetuksella! Varhaiskasvatuksen opettaja Tuula Kejonen Helsingin kaupungilta kertoo, miten lapsi pitää pukea pakkasella, ettei kylmä pääse yllättämään.

”Kaikkein tärkeintä niin aikuisten kuin lastenkin kannalta on kerrospukeutuminen ja se, että saadaan ilmaa vaatteiden väliin”, Tuula Kejonen muistuttaa.

Kejonen on toiminut lastentarhanopettajana 30 vuotta.

Lue myös: Kerrospukeutuminen tuo lämpöä ja suojaa – näin ulkoilet kelissä kuin kelissä

Miten lapsi pitää pukea pakkasella?

1. Kerrasto pitää lämpimänä

Lähimmäksi ihoa Kejonen kehottaa pukemaan pehmeän puuvillakerraston, jossa on pitkät hihat ja pitkät lahkeet. Kerraston housujen päälle vedetään pitkävartiset sukat, jotta nilkka ei jää paljaaksi.

Lue myös: Miten pukeutua pakkasella? Lastentarhanopettajan ohjeet kerrospukeutumiseen!

2. Kerraston päälle tarpeeksi kerroksia

Kerraston päälle puetaan mukavat ja joustavat collegevaatteet. On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että vaatteet eivät ole liian pienet tai liian suuret.

Seuraavaksi puetaan reilunkokoinen villahaalari, jonka lapsi saa vedettyä itse päälleen. Villahaalari on huomattavasti parempi valinta kuin tekokuituhaalari, ja se pitää paremmin lämpimänä.

Pitkävartiset villasukat vedetään nilkkojen päälle suojaksi. Jalkaan kannattaa valita toppakengät.

Lue myös: Paljain nilkoin pakkasessa — koska teini kasvaa hullun muodin yli? 

miten pukea lapsi pakkasella, Miten lapsi pitää pukea pakkasella, lapsen pukeminen pakkasella

3. Niska piiloon viimalta

Päähän valitaan kypärämyssyn mallinen talvimyssy, joka pitää niskan lämpimänä. Pienelle lapselle kannattaa pukea myssyn alle puuvillainen tai villainen kypärämyssy. Ikävältä tuntuva viima ei saa päästä käymään lapsen niskaan mistään kolosta.

4. Lapselle kannattaa valita hupullinen haalari

Talven tullen kannattaa tarkistaa, että haalari on reilun kokoinen mutta ei liian iso. Mikäli haalari on ollut käytössä jo useammalla lapsella, on kiinnitettävä huomiota haalarin kuntoon. Kulunut haalari ei ole tarpeeksi lämmin pakkaskeleille.

Hupullinen haalari on huputonta parempi valinta, sillä päähän nostettu huppu suojaa poskia ja niskaa. Pukeutuminen kannattaa viimeistellä tarpeeksi isolla ja napakalla huivilla, joka auttaa huppua pysymään päässä.

Lue myös: Varaudu viileään säähän ja neulo villasukat lapselle – neljä helppoa ohjetta

5. Kahdet käsineet pitävät kädet lämpiminä

Käsiin sujautetaan ensin ohuet villakäsineet, joiden päälle laitetaan rukkaset. Alle esikouluikäiselle ei pueta sormikkaita, vaan lapaset, jotka pitävät sormet lämpimämpinä. Rukkasissa on oltava niin pitkä varsi, että sen saa vedettyä haalarin hihan päälle siten, ettei ranne palele.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miten lapsi pitää pukea pakkasella? Lue lastentarhanopettajan vinkit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X