Hyvinvointi

Miten nukahtaa helpommin? 10 vinkkiä, jotka auttava silloin, kun mieli käy ylikierroksilla

Jokainen tietää, että uni ei takuulla tule, jos mieli laukkaa ja keho kiristyy. Onneksi on keinoja, joilla voi tavoitella nukahtamiselle otollisempaa oloa.

Miten nukahtaa helpommin tai nopeammin? Sitä miettii moni suomalainen jossain vaiheessa elämäänsä. Vaikka uniongelmat voivat kroonistua, joissain tilanteissa vaikeudet saada unen päästä kiinni johtuvat yksinkertaisesti siitä, että mieli käy ylikierroksilla.

Lue myös: Kuinka kroonisesta unettomuudesta voi päästä eroon? Anu, 44, ja Tea, 50, kertovat, miten löysivät taas nukkumisen taidon

Onneksi tilanteeseen on olemassa ratkaisuja. Kokosimme yhteen 10 keinoa, joilla eri ihmiset pyrkivät rauhoittamaan iltaansa. Näiden vinkkien avulla voit yrittää laskea vireystilaasi silloin, kun käyt turhaan kierroksilla.

  1. Tee alkuillasta puolen tunnin kävely tai sauvakävely tai kevyt venyttely- tai joogaharjoitus.
  2. Käy saunassa tai lämpimässä suihkussa.
  3. Lukeminen, ristisana tai sudoku voi katkaista arkiset ajatukset.
  4. Pyri rentouttamaan niskan, hartioiden ja yläselän lihaksesi. Silloin ylivireyden ylläpitäminen hankaloituu. Jännitä tuolilla istues­sasi selkäsi ja niskasi selkänojaa vasten ja hengitä hitaasti sisään. Päästä uloshengityksen aikana lihaksesi rennoiksi.
  5. Tunnista uni-ikkunasi. Ikääntyessä valverytmi saattaa muuttua niin, että illalla nukuttaa aikaisemmin.
  6. Kokeile rentouttavaa musiikkia ja ääntä: Andrea Bocellia, gregoriaanista kirkkolaulua, tiibetiläisiä äänimaljoja, ASMR-kuiskailuvideoita, pehmeästi luettuja tylsiä äänikirjoja.
  7. Kiinnitä sängyssä maatessasi huomio hengitykseesi.
  8. Kokeile saman sanan toistelemista. Valitse jokin mitään merkitsemätön, tunteita herättämätön tavu, esimerkiksi ”to” tai ”la” ja toistele sitä rauhallisesti. Näin ajatukset eivät pääse tunkeutumaan tajuntaasi.
  9. Älä vilkuile kelloa. Se saa mielesi huolehtimaan ja stressaannut.
  10. Ajattele mukavia asioita, kuten eräs Kotilieden lukija kertoo tekevänsä: ”Jos uni ei ala tulla, ryhdyn mielessäni suunnittelemaan ensi kesän kukkaistutuksia.” Toinen lukija muistelee vanhoja kotejaan. Tai mieti, mitä mukavaa olet elämäsi aikana saanut kokea: ”Opettelin kiittämään itseäni niistä asioista ja vaalimaan tietoisesti mieluisia muistoja.”

Lue myös Anna.fi: Joko tunnet huolihetken? Näppärä konsti auttaa unetonta saamaan unenpäästä kiinni

Miten nukahtaa, jos unettomuus pelottaa?

Nukahtaminen voi olla vaikeaa myös silloin, jos pelkää, ettei saa unta. Kirjasta Hyvää yötä, apua univaikeuksiin saa käytännöllisiä vinkkejä pelon suitsimiseen.

1. Älä anna aivojesi yhdistää vuodetta valvomiseen tai jopa kärsimykseen

Jos uni ei tule 15–30 minuutissa, nouse sängystä sisukkaasti pois, mene toiseen huoneeseen ja tee jotakin rauhallista. Tai vain ole ja tylsisty. Kun olet unelias, palaa vuoteeseesi. Jos et silloinkaan nukahda, ota tahdonvoimasi taas töihin ja nouse uudelleen vuoteesta. Toista rutiinia niin usein kuin se on tarpeen.

2. Kouluta aivojasi ymmärtämään, ettei nukahtamisessa ole mitään pelättävää

Aivosi toimivat niin, että jos jokin asia tuottaa pelkoa, sitä pitää varoa. Kouluta aivojasi kuvittelemalla päivällä muutamaan kertaan itsesi vuoteeseen ja nukkumaanmenotilanteeseen. Toista mielessäsi: ”Väärä hälytys. Väärä hälytys.” Näin vahvistat aivoissasi tunnetta, ettei nukkumaanmenotilanteessa oikeasti ole mitään vaaraa.

Lähteenä Kotilieden lukijayhteisö, Nuku paremmin -Facebook-ryhmä, Soili Kajaste ja Juha Markkula: Hyvää yötä, Apua univaikeuksiin (Kirjapaja).

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten nukahtaa helpommin? 10 vinkkiä, jotka auttava silloin, kun mieli käy ylikierroksilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.