Hyvinvointi

Miten pukeutua pakkasella? Lastentarhanopettajan ohjeet kerrospukeutumiseen!

Pakkaskeleillä pukeutumiseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kylmäntunne pysyy poissa muutamaa yksinkertaista niksiä noudattamalla.

Kuka tietäisi lastentarhanopettajaa (nykyään varhaiskasvatuksen opettaja) paremmin, miten pukeutua pakkasella? Varhaiskasvatuksen opettaja Tuula Kejonen on auttanut lapsia pukeutumaan pihalle 30 vuotta. Nyt hän kertoo, mitä talvella kannattaa laittaa päälle, jotta pysyy lämpimänä.

Lue myös: Miten lapsi pitää pukea pakkasella? Lue lastentarhanopettajan vinkit!

Miten pukeutua pakkasella?

1. Kerrospukeutuminen on kaiken A ja O

Pakkassäällä kannattaa kaivaa esiin villahousut ja villapaidat sekä urheilukerrastot, jotka voi pukea päällysvaatteiden alle.

”Talvella kaikkein tärkeintä niin aikuisten kuin lastenkin kannalta on kerrospukeutuminen ja se, että saadaan ilmaa vaatteiden väliin”, Tuula Kejonen muistuttaa.

Tästä syystä liian tiukat vaatteet saattavat pakkasella olla huono valinta, ja ne tuntuvat usein kylmältä päällä, kun vaatteiden väliin ei jää ilmaa.

”Kannattaa myös valita kunnollinen takki. Kulunut takki ei ole hyvä, sillä se ei pidä lämpöä tarpeeksi hyvin”, Kejonen toteaa.

Lue myös: Kerrospukeutuminen tuo lämpöä ja suojaa – näin ulkoilet kelissä kuin kelissä

2. Niska ja pää piiloon

Niskaan puhaltava viima tuntuu ikävältä ja saa hytisemään luita ja ytimiä myöten.

”Lapselle hupullinen haalari on huputonta parempi valinta, sillä päähän nostettu huppu suojaa poskia ja niskaa. Pukeutuminen kannattaa viimeistellä tarpeeksi isolla ja napakalla huivilla, joka auttaa huppua pysymään päässä”, Kejonen pohtii.

Myös aikuisen kannattaa suojata niska kylmällä, vetää takin huppu ylös ja kietoutua kaulahuiviin. Pipostakin on hyötyä kylmän karkoittamisessa, sillä pään kautta haihtuu jopa 80 prosenttia kehon lämmöstä.

Miten pukeutua pakkasella, paleletko pakkasella, miten pysyä lämpimänä pakkasella, näin pysyt lämpimänä pakkasella, pakkanen, pysy lämpimänä

3. Sukkalukko pitää nilkat lämpiminä

Päiväkodeissa sukkalukko tarkoittaa sitä, että housujen puntit laitetaan sukkiin, jotta tuuli ja kylmä eivät pääse tarttumaan nilkasta. Samaa niksiä kannattaa aikuisenkin kokeilla sujauttamalla esimerkiksi kerrastohousujen puntit sukkien sisälle. Kun nilkat suojaa, kylmäntunne pysyy paremmin poissa. Nilkat kannattaa suojata myös siitä syystä, että jänteet voivat kipeytyä ja tulehtua pakkasella.

”Kaikilla työntekijöillä päiväkodissamme on toppakengät. Ne pitävät jalat lämpiminä”, Tuula Kejonen kertoo.

Lue myös: Nuoriso kulkee talvipakkasilla nilkat paljaana – minkä kehonosan paljastaminen on trendikästä seuraavaksi?

4. Kiinnitä huomiota materiaaleihin

Talvipukeutumisessa kannattaa pitää mielessä myös muutama materiaaleihin liittyvä seikka. Villa on materiaalina hyvä, sillä se sitoo lämpöä tehokkaasti. Pitkä- ja ohutkuituinen merinovilla on hyvä valinta, sillä se ei kutita ja lämmittää märkänäkin.

Hikiliikuntaan sen sijaan kannattaa valita keinokuituiduista valmistettu asu, sillä se kuivuu nopeasti ja siirtää kosteutta tehokkaasti.

Lähteet: Varhaiskasvatuksen opettaja Tuula Kejosen haastattelu, Kotiliesi, Luontoon.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten pukeutua pakkasella? Lastentarhanopettajan ohjeet kerrospukeutumiseen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.