Hyvinvointi Tilaajille

Miten voisin ymmärtää ystävääni, joka korjasi sukupuolensa? pohtii Joonas – näin asiantuntija vastaa

Sukupuolenkorjausprosessi on merkittävä ja haasteellinen elämänmuutos. Se vaatii aikaa ja energiaa, joten suhteet lähipiiriin voivat olla ajoittain koetuksella. 

”Olen ollut lapsuudestani saakka ystävä henkilölle, jonka opin tuntemaan poikana ja jolla on ollut paljon vaikeuksia elämässään. Olemme yhdessä kokeneet monenlaista, ja olen ollut mukana hänen perheensä arjessa. Meitä on yhdistänyt samanlaiset harrastukset ja jonkinlainen sielujen kumppanuus. Ystäväni kipuili pitkään oman sukupuolensa ja seksuaalisuutensa kanssa ja lopulta ymmärsi olevansa väärässä kehossa. Niinpä hän pääsi aloittamaan sukupuolenkorjausprosessin.

Nyt hän on korjannut nimensä tytöksi, hormonihoidot ovat pitkällä ja hänen ystäväpiirinsä on muutoksessa. Minä en tunnista enää sitä ihmistä, joka oli aiemmin hyvä ystäväni. Se on surullista, sillä haluaisin olla vielä mukana hänen elämässään. Mitä voin tehdä tässä tilanteessa? Voinko olla hänen tukenaan vai jätänkö hänet elämään uutta elämäänsä? Mitä minun pitäisi tehdä ymmärtääkseni häntä ja hänen uutta identiteettiään naisena?” kysyy Joonas, 25.

Johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta vastaa: 

Joonaksen ystävyyssuhde on ollut kummallekin osapuolelle merkittävä asia. Siten se voisi hyvinkin jatkua, johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta pohjustaa. 

Huuska on huomannut työssään, että yhteiskunnassamme on menossa kulttuurimurros. Se liittyy ihmisten diversiteettiin eli monimuotoisuuteen, joka on lisääntynyt ja jonka hyväksyntä on vahvistunut.

Meneillään on esimerkiksi lakiuudistus, jolla halutaan vahvistaa sukupuolen itsemääräämisoikeutta. Muutoksesta kielii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuonna teettämä kouluterveyskyselykin, jonka mukaan prosentti yläkouluikäisistä kokee olevansa eri sukupuolta kuin on syntymässä määritelty. Neljä prosenttia yläkouluikäisistä taas kokee olevansa muuta sukupuolta kuin vain mies tai nainen. Kyselyn tulos on lähellä muiden länsimaiden vastaavien kyselyiden tuloksia.

”Jokaisella on oikeus olla sellainen kuin on. Sukupuolta korjannut ystävä voi olla elämässä rikkaus ja auttaa Joonasta ymmärtämään muun muassa ihmisten isoja sisäisiä kasvuprosesseja”, Maarit Huuska toteaa. 

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.