Hyvinvointi

Miksi toiset saavat helpommin mustelmia kuin toiset? Lääkäri kertoo, mistä kaikesta mustelmat voivat johtua

Saatko herkästi mustelmia? Erikoislääkäri kertoo, mistä mustelmat johtuvat ja milloin niiden vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin.

Jokaiselle ilmestyy mustelmia silloin tällöin. Tavallisesti mustelma ilmestyy käteen ja alaraajaan, jonka kolauttamista ei välttämättä edes huomaa.

Mustelma syntyy verisuonen rikkoutuessa. Kun ihon alla vuotaa hieman verta, ihon pinta värjäytyy sinertävän violetiksi. Yleensä mustelmista ei ole mitään haittaa.

”Etenkään pienet mustelmat eivät ole vaarallisia”, kertoo erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta.

Mustelma ei ilmesty iholle heti kolauksen jälkeen, vaan sen muodostumisessa kestää yleensä päivän tai parin verran. Ajan kuluessa mustelma vähitellen haalistuu ja muuttuu kellertäväksi.

Miksi toiset saavat helpommin mustelmia kuin toiset?

Joillekin tulee mustelmia helpommin kuin toisille. Mustelmien syntyyn vaikuttavat ikä ja se, millaisia aktiviteetteja harrastaa.

”Iän myötä mustelmia tulee helpommin. Vanhemmiten iho ohentuu ja verisuonet hapertuvat, jolloin mustelmia syntyy helpommin pienelläkin kolhaisulla. Myös pikkulapsille ilmestyy mustelmia helpommin, koska lapset kolauttelevat itseään usein leikkiessään.”

Mustelmaherkkyys saattaa liittyä myös joihinkin sairauksiin.

”Mustelmat voivat olla merkki hyytymishäiriöstä, verisuonitulehduksesta, anemiasta sekä luuytimen tai maksan sairaudesta. Mustelmien ilmaantuminen on kuitenkaan harvoin merkki vakavammasta sairaudesta, vaikka tietyt syövät, kuten esimerkiksi verisyöpä saattavat oireilla lisääntyvinä mustelmina ja verenvuototaipumuksena”, Vänni kertoo.

”Lisäksi tietyt lääkkeet, kuten veren hyytymistä estävät antikoagulantit ja aspiriini voivat aiheuttaa mustelmia. Myös tulehduskipulääkkeet voivat isoina annoksina aiheuttaa mustelmia.”

Milloin mustelmien ilmaantumisesta pitää huolestua?

Mustelmien vuoksi hakeudutaan erikoislääkärin vastaanotolle suhteellisen harvoin.

”Omalle vastaanotolleni saapuu vuodessa vain muutamia potilaita, jotka pohtivat mustelmiaan. Yleensä henkilöt, joilla on mustelmille altistava lääkitys, tiedostavat, että heille voi tulla herkemmin mustelmia, eivätkä siksi hätäänny mustelmien ilmaantuessa”, Vänni toteaa.

Kolmen sentin mustelma syntyy helposti, jos kolauttaa itsensä johonkin. Yksittäisistä mustelmista ei tarvitse huolestua, edes isokokoisempi  yksittäinen mustelma ei vielä ole epäilyttävä.

Mustelmien ilmaantumisesta on syytä huolestua silloin, jos mustelmat ovat toistuvia ja niitä alkaa ilmestyä kuin itsestään. Tarkkana kannattaa olla erityisesti, jos mustelmia alkaa yhtäkkiä ilmaantua epätavallisiin paikkoihin, kuten vatsan alueelle, olkavarsiin, sisäreisiin tai reisiin, eikä käytössä ole mustelmille altistavaa lääkitystä.

Mustelma itsessään ei ole koskaan vaarallinen. Joskus ihon alle muodostuva verenpurkauma on kuitenkin niin iso, että se saa pingotetun ihon rikki ja pahimmillaan johtaa jopa kuolioon.

”Tällainen on suhteellisen harvinaista pikkuvammoissa, mutta isoissa tapaturmissa ja iäkkäillä näitä voi hyvin esiintyä. Joskus mustelman alle muodostuneen verirakkulan vuoksi saatetaan joutua tekemään jopa ihonsiirtoja”, Vänni tietää.

Toimi näin, jos sinulla on mustelma

Mustelmien syntymiseen ei voi itse pahemmin vaikuttaa. Jos tietää kärsivänsä mustelmaherkkyydestä, kannattaa kuitenkin välttää kontaktilajien tai erityisen tapaturma-alttiiden urheilulajien harrastamista.

”Pieniä kolhuja sattuu kaikille, jotka vähänkään enemmän puuhailevat tai harrastavat jotakin lajia. Mustelmien välttämiseksi riittää mielestäni hyvin se, että koittaa elää mahdollisimman terveellisesti, sen enempää mustelmien syntymisen perussyihin on vaikea itse vaikuttaa.”

Mustelman parantumisessa kestää sen laajuudesta riippuen yleensä viikosta kahteen.

”Tapaturman sattuessa ensiapua saa kylmä-koho-kompressiohoidosta, joka auttaa akuuteissa venähdyksissä, revähdyksissä ja nyrjähdyksissä. Hoidettavalle alueelle laitetaan kylmähaude, jonka jälkeen se kohotetaan sydämen tason yläpuolelle. Lopuksi vamma-alueeseen laitetaan kompressio eli puristushoito, joka saadaan aikaan esimerkiksi joustositeellä.

Mustelman paranemista ei varsinaisesti pysty nopeuttamaan, mutta apteekista saatavalla Hirudoid forte -voiteen avulla mustelma saattaa vaalentua hieman nopeammin.

”Elimistö tosin hoitaa mustelman ennen pitkää pois ilman voidehoitoakin.”

Lue myös: Tiina sairastui krooniseen lymfaattiseen leukemiaan eli kilttiin syöpään – Näin vuosi sairauden varjossa eteni

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi toiset saavat helpommin mustelmia kuin toiset? Lääkäri kertoo, mistä kaikesta mustelmat voivat johtua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.