Suhteet

Oletko puistovahti vai pihapoliisi? Asiantuntija listaa 4 naapurityyppiä – ja kertoo, mitä tehdä naapurille, joka  työntää nenänsä kaikkeen

Hankalankin naapurin kanssa on yritettävä tulla toimeen. Tutkija Antti Kouvo kertoo, miten se onnistuu.

”Muutin kesällä rivitaloon. Naapurini on todella utelias. Kun olen pihallani, hän ilmestyy omalleen. Siinä on sitten pakko keskustella, vaikka haluaisin olla omissa oloissani. Muutenkin hän kyselee paljon: minne olemme lähdössä, keitä oli kylässä jne. Miten saan hänet ymmärtämään, että en halua jakaa hänelle perheemme elämää. En haluaisi olla epäkohtelias, mutta tunnen, että hän supistaa elintilaani.”

Kysyjä elää Antti Kouvon mukaan hyvin tyypillisessä naapuruussuhteisiin liittyvässä ongelmatilanteessa, kun pohtii, miten saisi naapurin muuttamaan käytöstään. Tutkimusten mukaan keskiluokkaisella asuinalueella normiin kuuluu olla ystävällinen ja auttavainen, mutta välttää viimeiseen asti menemästä liian lähelle toisen elämää.

Lue myösEt kai ole ärsyttävä naapuri? Lukijat paljastivat kauheimmat kokemukset

”Utelias naapuri rikkoo käytöksellään tätä kirjoittamatonta sääntöä.”

Kuitenkin varsinkin rivitaloasumisessa kuulee helposti tahtomattaankin naapurin elämästä asioita, jotka ovat yksityisiä.

Naapurityypit x 4

Yhteiskuntatieteilijä Kouvo on tutkinut naapuruussuhteita ryhmänsä kanssa. He löysivät tutkimuksessaan neljä naapurityyppiä.

Pihapoliisi ei helposti sopeudu naapureiden läsnäoloon ja puuttuu asioihin matalalla kynnyksellä. Heissä on eniten keski-ikäisiä ja omistusasunnossa asuvia.

Miljöönrakentaja puuttuu myös asioihin, mutta hän on sopeutunut siihen, että äänet ja muu elämä kuuluvat naapuruuteen. Miljöönrakentajat panostavat naapurustoon sosiaalisesti. Heissä on eniten ikäihmisiä.

Aidanrakentajia on eniten nuorissa ja vuokralla asujissa. He eivät ole sopeutuneet naapureihin, eristäytyvät omiin oloihinsa eivätkä myöskään puutu mihinkään

Puistovahdeille on sama, mitä tapahtuu. Heitäkin on eniten vuokralaisissa ja nuorissa. Heille kaikki naapurit ovat ok, eikä heillä ole tarvetta puuttua mihinkään.

Koska naapurityyppejä on monta, on myös erilaisia odotuksia naapuruuden suhteen.

”Tässäkin tapauksessa tuntuisi olevan niin. Ehkä utelias naapuri itse ajattelee olevansa vain tavanomaisen ystävällinen. Se ei tietenkään poista sitä, että kysyjä kokee tilanteen ikävänä”, Kouvo sanoo.

Lue myösNaapuri häiriköi ja sopu on koetuksella? Lue lakimiehen neuvot 5 yleisimpään ongelmatilanteeseen

Naapurille kannattaa puhua rakentavasti

Miten siis saada utelias naapuri rajoittamaan käytöstään?

Kouvon mielestä helpointa on kokeilla epäsuoraa viestintää. Naapurin kysymyksiin voi vastata hyvin niukasti ja ympäripyöreästi. Usein ihminen lopulta oivaltaa, että toinen ei halua kontaktia.

”Mutta voi olla, että tässä tarvitaan aktiivisia toimia.”

Silloin järkevintä on ottaa asia puheeksi rakentavalla tavalla. Siis siten, että välttää töksäyttämistä ja menee tilanteeseen myös toisen näkökulmaa ymmärtäen.

Yksi keino Kouvon mukaan on jutella muiden naapureiden kanssa, ovatko nämä kokeneet hänen taholtaan samaa. Miten naapurit ratkaisivat tilanteen?

Viimeisenä keinona, jos muu ei tuo muutosta, Kouvo vinkkaa pyytämään jotain kolmatta osapuolta puuttumaan asiaan. Isännöitsijä voi jutella naapurin kanssa. Jos tilanne menee kotirauhan häiritsemisen puolelle, niin se on jo poliisiasia.

Asiantuntijana yhteiskunta­tieteiden tutkija Antti Kouvo Itä-Suomen yliopistosta.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 26/2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko puistovahti vai pihapoliisi? Asiantuntija listaa 4 naapurityyppiä – ja kertoo, mitä tehdä naapurille, joka  työntää nenänsä kaikkeen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.