Hyvinvointi

Teetkö töitä läppärillä? Läppärin näyttö ei ole hyvä ratkaisu, ja väärin säädettynä ulkoinen näyttö voi rasittaa näköä – näin asemoit tietokoneen näytön oikein

Etätyö on pakottanut pohtimaan työpisteen ergonomiaa. Hyvän ergonomian takaavat niin oikea istuma-asento kuin hyvät työvälineet. Työfysioterapeutti kertoo, miten asemoit tietokoneen näytön niin, että säästät silmiäsi.

Etätyössä moni on kiinnittänyt huomiota ergonomiseen työtuoliin ja -pöytään. Kun ristiselkää tukeva laadukas työtuoli säädetään oikein ja sen korkeus sopii yhteen työpöydän kanssa, työasento on kohdillaan.

Lue myös: Etätoimiston ergonomia kuntoon! Näin valitset hyvän työtuolin ja korjaat yleiset virheet istuma-asennossa

Myös muut työvälineet vaikuttavat työasentoon. Moni on etätyössä huomannut, etteivät kannettavan tietokoneen näppäimistö ja näyttö aja erillisten näyttöjen ja näppäimistöjen asiaa.

”Erityisesti nuoret ovat tottuneet työntekoon läppärillä. Mutta se ei ole hyvä, koska läppärin näyttöä katsotaan väärästä kulmasta, liian alakanttiin. Kannettavan tietokoneen näppäimistön ja näytön käyttäminen johtaa helposti istuma-asentoon, jossa selkä on pyöreänä ja pää työntyneenä eteenpäin. Tämä aiheuttaa niskahartiaseudun lihasten kuormittuneisuutta”, työfysioterapeutti Susanna Aalto kertoo.

Millainen näyttö olisi hyvä hankkia ja miten se säädetään oikein? Susanna Aalto ohjeistaa.

Kannettavan tietokoneen näyttö ei tue optimaalista työasentoa, koska näyttöä katsotaan liian alaviistoon. Kuva: iStockphoto
Kannettavan tietokoneen näyttö ei tue optimaalista työasentoa, koska näyttöä katsotaan liian alaviistoon. Kuva: iStockphoto

Lue myös: Kohti parempia etäkokouksia! Esiintymisvalmentaja kertoo, miten saat videopalaverit sujumaan sulavammin

Kannattaako läppärin näyttöä tai näppäimistöä käyttää?

Kannettavan tietokoneen näytössä suurin ongelma on se, että se on liian alhaalla. Kun katse suuntaa alas, niska ei pysy suorana. Läppärin näyttöä voi käyttää, jos tietokoneen nostaa korkeammalle tasolle, kuten tablettitelineelle tai etätoimistoon suunnitellulle kannettavan tietokoneen nostotelineelle.

Paras ratkaisu on hankkia erillinen näyttö, jonka kulman ja korkeuden voi säätää ergonomista työasentoa tukevaksi. Erilliseltä näytöltä näkee usein myös paremmin lukea.

Läppärin näppäimistöä voi käyttää erillisen näppäimistön sijaan. Tästä voi kuitenkin koitua yksi ongelma: läppärin kansi voi tulla ulkoisen näytön tielle, koska useimpien kannettavien tietokoneiden näyttö ei taivu riittävän matalaan asentoon. Silloin ulkoista näyttöä saattaa joutua nostamaan liian korkealle tasolle, mikä voi tehdä katseen suunnasta virheellisen.

Erillinen näppäimistö antaa enemmän pelivaraa työvälineiden asemointiin optimaalisiin asentoihin.

Lue myös Anna.fi: Kotitreeni x 7 – joka päivälle omansa! Näihin treeneihin et tarvitse välineitä

Miten näyttö säädetään oikein?

Yleinen virhe on säätää näyttö suoraan silmien tasolle. Näytön optimaalinen korkeus on lähes kiinni pöydän pinnassa ja kallistettuna hennosti yläviistoon suoraan kasvoja kohti.

Näytön yläreuna linjataan samalle tasolla tai hieman alemmaksi suhteessa kulmakarvoihin. Näytön keskipistettä katsoessa katse suuntaa alaviistoon. Niskan asento on rento.

”Ennen ajateltiin, että näyttö on hyvä säätää suoraan kasvojen eteen, mutta Pohjoismaissa on huomattu, että niskan ja silmien hyvinvoinnin kannalta katse on hyvä suunnata ennemmin alaviistoon kuin suoraan eteen.”

Hyvässä työasennossa keho muodostaa käsien kanssa 90 asteen kulman ja tietokoneen näyttö on säädetty alaviistoon, silmiä kohti. Kuva: Anni Reenpää
Hyvässä työasennossa keho muodostaa käsien kanssa 90 asteen kulman ja tietokoneen näyttö on säädetty alaviistoon, silmiä kohti. Kuva: Anni Reenpää

Jos näyttö on liian korkealla, silmät joutuvat olemaan jatkuvasti täysin auki. Se kuivattaa silmiä ja kuormittaa silmien lihaksia. Katsomalla hieman alaviistoon, silmien luomet ovat hieman suljetummassa asennossa, ja silmät eivät ylirasitu.

Riskinä liian korkealle säädetyssä näytössä on kaularangan vieminen yliasentoon, jolloin leuka nousee liian ylös. Silloin niskalihakset yrittävät kannatella pään painoa. Pitkän päälle niska rasittuu. Kun näyttö on hieman alaviistossa, pää on tasapainossa hartioiden välissä ja asennossa on helppo olla.

Kun näyttö on alaviistossa, näppäimistön ja näytön näkee samassa näköalueessa, eikä päätä tarvitse liikuttaa jatkuvasti näytön ja näppäimistön välillä.

Millainen on hyvä näyttö?

Yleinen ulkoisen näytön koko on 23 tai 24 tuumaa. Nämä ovat ergonomian kannalta sopivia kokoja. Nykyään ostetaan myös paljon 27-tuumaisia ja tätä isompiakin näyttöjä. Isompi näyttö ei kuitenkaan paranna ergonomiaa, vaan sillä voi olla päinvastainen vaikutus.

Riskinä liian isossa näytössä on se, että pää joutuu liikkumaan leveyssuunnassa edes takaisin nähdäkseen, mitä näytön eri reunoilla tapahtuu. Liike kuormittaa niskan pieniä nikamalihaksia, mikä voi aiheuttaa kireyttä ja kipua niskan alueen lihaksissa. Kuormitus suurenee entisestään, kun käyttää yhden näytön sijaan useampaa näyttöä.

Jos käyttää useampaa näyttöä, kannattaa pitää toista näyttöä päänäyttönä, joka on sijoitettu omaan asentoon nähden keskelle. Ylimääräistä, harvemmin käytössä olevaa näyttöä voi pitää päänäytön vieressä. Tällä tavalla voi välttää pään turhia liikkeitä.

Jos molempia näyttöjä käyttää tasavertaisesti, niiden taitekohta kannattaa asettaa tasan oman asennon ja katseen keskelle, jolloin silmät voivat liikkua näyttöjen välillä ilman, että päätä tarvitsee kääntää suuremmin.

Muista nämä, kun hankit uuden näytön

Kommentoi

Kommentoi juttua: Teetkö töitä läppärillä? Läppärin näyttö ei ole hyvä ratkaisu, ja väärin säädettynä ulkoinen näyttö voi rasittaa näköä – näin asemoit tietokoneen näytön oikein

Tiska

Ainakin mulle fysioterapeutti sanoi, että moniteholaseilla ei saa tehdä lainkaan päätetyötä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.