hammastahnat jotka raikastavat hengityksen

Kun hengitys haisee, apu voi löytyä sinkkiä tai suolaa sisältävästä hammastahnasta – testasimme 3 raikastavaa tahnaa

Sinkki ja fluori ovat tärkeitä ainesosia hammastahnassa. Ne raikastavat hengityksen ja hidastavat plakin muodostumista. Kotilieden toimitus testasi kolme raikastavaa hammastahnaa.

Vanhemmiten syljeneritys vähenee, ja suussa voi alkaa maistua varsinkin aamuisin kamalalta. Kun suu kuivuu, hammaskiven ja reikien määrä kasvaa. Silloin myös hengitys alkaa haista pahalta. Paras keino pitää suu raikkaana on huolehtia veden juomisesta ja hampaiden harjauksesta ja lankauksesta.

Jos hengitystä ei saa kuriin kotihoidolla, kannattaa piipahtaa suuhygienistillä. Varsinkin pahaa hajua aiheuttava ientulehdus kannattaa hoitaa nopeasti, sillä se altistaa sai­rauksille. Huonon suunterveyden on todettu lisäävän riskiä sydän- ja aivoinfarkteihin ja valtimotautiin. Lisäksi suun infektiot huonontavat monen kroonisen sairauden, kuten reuman ja diabeteksen, hoitotasapainoa.

Lisäksi tarjolla on erilaisia raikastavia hammastahnoja. Erityisesti sinkki on tärkeä ainesosa tahnassa, sillä sen on todettu raikastavan hengitystä. Yhdessä fluorin kanssa sinkki taistelee myös plakkia vastaan. Sinkki estää entsyymien hajoamista suussa, fluori puolestaan tappaa bakteereja. Jotkin tahnat taas pyrkivät keinotekoisesti lisäämään suuta suojaavaa syljeneritystä esimerkiksi suolan avulla.

Testasimme hammastahnat, jotka lupaavat raikastaa pahan hajuisen hengityksen. Lue, täyttyivätkö lupaukset!

Lue myös: Voiko hammaskiveä poistaa itse? 7 kysymystä hammaskivestä – asiantuntija vastaa

Hengitystä raikastavat hammastahnat: sinkkiä suuhun

SB12 Strong Mint -hammastahna, 7,90 €

SB12 Strong Mint -hammastahna

Tämä hammastahna ei erikoisuuksilla koreile. Tuubi on yhtä valkoinen kuin itse tahnakin. Raikastava vaikutus ei tunnu suussa heti, mutta hetken harjaamisen jälkeen suussa maistuu siltä kuin olisi imeskellyt Mynthon-pastillia. Tahnan maku on vahva minttu, mutta minä maistan vain vii­leää raikkautta.

Vaikuttavia ainesosia ovat sinkki ja fluori. Valmistajan mukaan parhaan tulok­sen saa, kun hammastahnaa käyttää ­yhdessä suuveden kanssa. Pelkän harjaamisen jälkeenkin suussani on hyvin viileä olo.

Hengitys raikkaaksi suolahammastahnalla

Weleda Salt Toothpaste, 8,50 €

Weleda Salt Toothpaste

Fluoriton suolahammastahna jännittää. Suojeleeko se hampaita rei’iltä? Merisuolan lisäksi tahna sisältää mineraaleja, joiden pitäisi valkaista hampaita ­miedosti. Suola lisää suun syljeneritystä, mikä raikastaa hengitystä ja vähentää suun bakteerimääriä. Tämä on siis kuivan suun pelastaja. Mukaan on myös sekoitettu suun limakalvoja vahvistavia kasviuutteita.

Tahna on aika hirveän näköistä, punertavan ruskeaa liejua. Tahnan mukana harjalle puris­tuu kirkasta, vihertävää nes­tettä. Tahna ei vaahtoa suussa lainkaan vaan leviää sinne suolaiseksi nes­teeksi. Kokemus on hurja, mutta tahnan mukana on myös ­jotakin todella raikkaan makuista. Ehkä suolakiteet ­pistelevät suussa? Harjaamisen jälkeen janottaa.

Lue myös: Pitäisikö hampaat langata ennen vai jälkeen hammaspesun? Kysyimme hammaslääkäriltä vinkit hammasvälien puhdistukseen

Hyvä perustahna

Jordan Stay Fresh Breath, 1,79 €

Jordan Stay Fresh Breath

Merkillistä, tämä hammastahna ei maistu lainkaan raikkaalta! Harjaamisen jälkeen suuhun jää tympeän minttuinen maku, ­eikä olo ole sellainen, että kehtaisin hönkäillä vierustoverin kasvoille.

Tahna kuitenkin lupaa raikastaa hengi­tyksen 12 tunnin ­ajaksi muun ­muassa sinkin voimalla. ­Ehkä olen vain liian tottunut superraikastaviin hammastahnoihin? ­Tämä hammastahna on maultaan suorastaan kaino. Itse tahna on hauskasti sinivalkoraidallista.

Lue myös Anna.fi: Mitä tapahtuu, jos hammaskiveä ei poisteta? Hammaslääkäri kertoo 6 kiinnostavaa faktaa hammaskiven vaikutuksista terveyteen

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 24/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kun hengitys haisee, apu voi löytyä sinkkiä tai suolaa sisältävästä hammastahnasta – testasimme 3 raikastavaa tahnaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X