Miten kriisistä selviää ehjin nahoin? Joogaopettaja Noora Lintukangas kertoo, kuinka elämän karikoista pääsee eteenpäin

Kohtaamamme kriisit voivat olla elämämme suurimpia opinpaikkoja. Ahdistuksen, surun ja epätoivon keskellä piilee mahdollisuus kasvuun, kertoo kriiseistä kirjan kirjoittanut Noora Lintukangas.

Me kaikki kohtaamme elämämme aikana erilaisia kriisejä. Jotkut niistä ovat suurempia ja jotkut pienempiä.

Yhdelle kriisin aiheuttaa rakkaan lemmikin kuolema, toiselle sairaus tai ero, kolmannelle läheisen menehtyminen. Yhdelle töiden loppuminen voi olla valtava kriisi, toiselle se on helpotus.

”On aina ihmisen itsensä määriteltävissä, millaisen tapahtuman hän kokee kriisiksi. Kriisin voimakkuuteen voivat vaikuttaa myös menneisyyden kokemukset tai käsittelemättömät asiat – aina kyse ei ole pelkästään senhetkisestä tapahtumasta”, kertoo kirjailija, joogaopettaja Noora Lintukangas. Lintukankaan kirja Selviytymisopas elämän kriiseihin (Otava) julkaistiin helmikuussa.

Noora Lintukangas. Kuva: Jonne Räsänen / Otava

Noora Lintukangas. Kuva: Jonne Räsänen / Otava

Lintukankaan mukaan kriisin iskiessä on tärkeää rauhassa tarkastella tilannetta. Silloin kriisistä selviytyminen saattaa sujua helpommin.

”Pystymme loppujen lopuksi aika vähän vaikuttamaan siihen, mitä elämässä kohtaamme. Siksi olisi tärkeää, että vaikeinakin hetkinä kykenisimme luottamaan elämään ja siihen, että jostain syystä tämän kuuluu tapahtua minulle. Kriisin keskellä kannattaa uskaltaa pysähtyä, antautua vallitsevalle hetkelle ja todeta tuntevansa kipua.”

Lue myös: Avioliitto kriisissä ja avioero uhkaa? Tunnista kriisi ja hae apua ajoissa

Hyväksyminen on avain eteenpäin

Vaikeassa paikassa mieleen voi herätä runsaasti negatiivisia tunteita, kuten pelkoa, surua ja ahdistusta. Moni yrittää tukahduttaa ja hiljentää hankalat tunteet.

”Monesti meillä on kova kiire sivuuttaa suru, viha, pelko, häpeä ja muut epämukavat tunteet. Viha tai suru voivat olla fyysisestikin tosi tuskallisia ottaa vastaan”, Lintukangas sanoo.

Lue myös: Maaret Kallio kertoo, miksi emme voi aina ajatella vain positiivisesti

Se, että tunteet uskaltaa tuntea ja käydä läpi, on Lintukankaan mukaan kuitenkin ainoa tapa päästä niistä eteenpäin.

”On vapauttava kokemus uskaltautua kokemaan negatiivisiakin tunteita. Kaikkein pimein kohta on yleensä myös tunneli valoon.”

Muistoksi vaikeasta ajasta voi jäädä mustelmia ja arpia. Tilanteessa voi auttaa sen ajatteleminen, että sydämellä on kyky koota itsensä palasista, jos siihen antaa mahdollisuuden.

”Sydän on fyysisesti ja henkisesti vahva elin. Se kestää kipua. Kriisistä selviytymistä vauhdittaa se, miten nopeasti olemme valmiita hyväksymään tapahtuneen.”

Lintukankaan mukaan kriiseistä on myös mahdollista oppia jotain. Jokainen kriisi opettaa meille uutta itsestämme ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua omaan sisimpään paremmin.

”Nöyryys elämää kohtaan voi tulla nöyryytyksen kautta. Oman pienuutensa tunnustaminen elämän edessä voi olla portti siihen, että havaitsee oman suuruutensa.”

Lue myös: Lasten poismuutto voi olla kriisi parisuhteelle – näin selviät

Noora Lintukangas: ”Kaikkea ei tarvitse selvittää heti”

Lintukankaan mukaan kaikista elämän kriiseistä on mahdollista selvitä, jos uskaltautuu kokemaan kipeät tunteet. Vaikeassa paikassa kannattaa kuitenkin aina kuunnella omaa jaksamistaan.

”Kaikkea ei tarvitse selvittää heti. Kriisin jälkeen ei tarvitse olla saman tien tolpillaan ja iloisena, vaan itselleen on annettava riittävästi aikaa toipumiseen.”

Negatiivisten tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Niiden käsittelemiseen kannattaa hakea apua.

”Apua kannattaa hakea ja ottaa vastaan matalalla kynnyksellä, esimerkiksi juttelemalla tilanteesta ystävän kanssa, soittamalla auttavaan puhelimeen tai hakemalla keskusteluapua terapeutilta.”

Lue myös Anna.fi: Vappu Pimiä uskoo kiitollisuuden voimaan: ”Kriisistä selviydyttyä muistaa, kuinka onnekas on”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miten kriisistä selviää ehjin nahoin? Joogaopettaja Noora Lintukangas kertoo, kuinka elämän karikoista pääsee eteenpäin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X