sisko, siskoilta oppii, pikkusisko oppii isosiskolta, isosiskojen opit, tämän opin isosiskoltani, tämän opin siskoiltani, mitä opin siskoltani, siskokset

Onko sinulla isosiskoja? Kaikki tämä elämässäsi on siskojesi ansiota

Elämä sisarusparvessa on joskus taistelua tilasta, tavaroista ja huomiosta. Isosisko on kuitenkin myös rikkaus, josta pikkusisko saa kiittää sosiaalisuuttaan, rohkeuttaan ja luovuuttaan.

Pikkusisar voi kokea joskus elävänsä isosiskon varjossa. Vaikka jakaminen ja nahistelu on ärsyttävää, sisaruus on lahja, joka opettaa näitä tärkeitä taitoja:

1. Opit nopeasti

Sisaruksesta on hyötyä pienemmän kehitykselle. Pikkusisarus kehittyy kielellisesti ja motorisesti nopeasti, koska hän kuuntelee ja matkii isompaa. Pikkusisarukset ovatkin usein myös aikuisena hyviä havainnoimaan ja oppimaan uutta.

Lue myös: Oppimisvaikeuksista kärsinyt Johan Grahn ei luovuttanut: ”Jos päätän jotakin, teen sen, hyvässä ja pahassa”

2. Huomioit muiden tarpeet

Kilpailusta ja nahistelusta huolimatta sisarukset opettavat empatiaa.

Pikkusisaret ovat tutkitusti herkkiä toisten tarpeille. He kuuntelevat muita ja miettivät, miten heidän toimintansa vaikuttaa muihin.

Lue myös: Anja saa iloa vapaaehtoistyöstä: ”Jatkan auttamista hoivakodissa ja vedän rakkauspiiriä”

sisko, siskoilta oppii, pikkusisko oppii isosiskolta, isosiskojen opit, tämän opin isosiskoltani, tämän opin siskoiltani, mitä opin siskoltani, siskokset

3. Osaat jakaa

Pikkusisko saa usein vaatteet ja tavarat usein kierrätettynä isosiskoltaan. Suurissa perheissä eläneiden onkin huomattu olevan tavaroistaan ja tarpeistaan vähemmän mustasukkaisia. Jakaminen on tärkeä taito kaikissa ihmissuhteissa ja työpaikalla.

4. Olet sosiaalinen ja hauska

Sisarusparvessa tottuu olemaan porukassa ja avaamaan suunsa, jos haluaa tulla kuulluksi. Pienimmät ottavat usein viihdyttäjän roolin saadakseen huomiota. Pikkusisarukset ovatkin usein avoimia, sosiaalisia ja huumorintajuisia.

5. Ymmärrät erilaisia ihmisiä

Ruotsalainen kasvatustieteilijä Elisabeth Schönbeck sanoo, että pikkusisaruksella on erinomaiset edellytykset kasvaa suvaitsevaiseksi ihmiseksi. Sisarukset joutuvat elämään yhdessä ja he oppivat, että erilaisetkin ihmiset voivat rakastaa ja ymmärtää toisiaan.

Lue myös: Pirkko Vuorinen: ”Opin, ettei ihmisiä jaotella taustan mukaan”

sisko, siskoilta oppii, pikkusisko oppii isosiskolta, isosiskojen opit, tämän opin isosiskoltani, tämän opin siskoiltani, mitä opin siskoltani, siskokset

6. Sinulla on aina heimotoveri

Sisarukset ovat joskus vihollisia, mutta myös voimakkaita liittolaisia. He taistelevat yhdessä vanhempiaan ja ikätovereitaan vastaan, ja heillä on samoja tapoja ja yhteisiä muistoja.

Tunne hengenheimolaisuudesta jatkuu monesti aikuisenakin, vaikka sisaret eläisivät erilaista elämää.

Lue myös: Kirjailija Eeva Kilpi: ”En pääse yli siskoni kuolemasta”

7. Kestät hälinää

Sisaren kanssa eläneet joutuvat sietämään enemmän hälyä ja sotkua kuin ainoat lapset. Elisabeth Schönbeck sanoo huomanneensa, että monet sisarukset osaavat toimia hämmästyttävän sujuvasti keskellä kaaosta jo lapsina.

Lue myös: Näyttelijä Martti Suosalo: ”Älämölöstä tulee kotoisa olo”

8. Jaksat odottaa vuoroasi

Pikkusisko joutuu odottamaan aina hetkeään parrasvaloissa, sillä isosisko saa aikaisemmin etuja ja vastuuta. Isosisko kokee myös ensimmäisenä koulun aloituksen kaltaiset merkkipaalut. Pikkusiskon ei auta kuin odottaa vuoroaan. Sisarusten pitää myös tottua siihen, että vanhemmat eivät ehdi aina vastata heidän tarpeisiinsa. Siskous siis kasvattaa malttia.

sisko, siskoilta oppii, pikkusisko oppii isosiskolta, isosiskojen opit, tämän opin isosiskoltani, tämän opin siskoiltani, mitä opin siskoltani, siskokset

9. Olet kekseliäs ja omaperäinen

Esikoista ihastellaan usein ihmelapsena, sillä vanhemmat kokevat hänen kanssaan ensimmäistä kertaa lapsuuden tärkeät kehitysvaiheet. Pikkusiskon on oltava kekseliäämpi saadakseen huomiota. Pikkusisarukset ovatkin tutkitusti usein taiteellisesti lahjakkaita ja omaperäisiä.

10. Uskallat ottaa riskejä

Pikkusisko saa usein paljon hemmottelua, mutta hän voi tuntea jäävänsä kakkoseksi isosiskon rinnalla. Pikkusisar ratkaisee dilemman kapinoimalla. Hänellä on tähän tarpeeksi hyvä itsetunto, ja hän haluaa erottua isommista. Vaikka kokisit olevasi välillä siskosi varjossa, saat kiittää häntä siitä, että sinulla on rohkeutta ottaa riskejä ja rikkoa sääntöjä.

Lue myös: Näin pääset eroon pelosta – 10 muutosta, jotka tekevät sinusta rohkeamman

Lähteet: Schönbeck, Elisabeth: Vanhin, nuorin vai katraan keskeltä – Miten paikka sisarussarjassa vaikuttaa elämääsi? (2008, Kirjapaja) sekä Rannikko, Ulla: Yhteinen ja erillinen lapsuus – Sisarusten sosiaalistava merkitys (2008, Tampereen yliopisto)

Avainsanat

Keskustelu

Vastaavasti kaikki ne ominaisuudet, joita kehutaan isosiskojen ominaisuuksiksi ovat kai sitten pikkusiskojen ansiota eikä heidän omaansa 🙄
Ja viat tietysti kanssa. Puolin ja toisin.

Kommentoi juttua: Onko sinulla isosiskoja? Kaikki tämä elämässäsi on siskojesi ansiota

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X