Onko hammastahnan fluori vaarallista? Hammaslääkäri antaa tyhjentävän vastauksen

Keskustelupalstoilla hammastahnan fluorista ollaan huolissaan: onko se hermomyrkkyä? Hammaslääkäri tyrmää pelot ja suosittelee yhä harjaamaan hampaat fluoritahnalla.

Olemme harjanneet hampaitamme vuosikymmenet kuten on suositeltu, eli fluoria sisältävillä hammastahnoilla. Viime aikoina fluorivastaisuus on kuitenkin alkanut nostaa päätään.

Syitä ilmiöön on monia. Somessa fluorittomuudella on monet kasvot. Yleisin kommentti on: ”Fluori on hermomyrkky, enkä halua myrkkyjä kehooni.”

Lue myös: Et kai huuhdellut suuta hammaspesun jälkeen? Vältä nämä yleiset virheet hampaiden pesussa

Fluorittomuuden puolesta puhuvat myös he, jotka haluavat elää mahdollisimman luonnonmukaisesti. Heille tarjolla onkin monenlaisia fluorittomia hammastahnoja, usein vielä luomulaatuisina ja vegaanisina.

Keskustelussa mainitaan myös suun terveys.

”Äidilläni on immunologinen sairaus, joka alkoi suusta. Suun kautta imeytyy paljon asioita, enkä halua riskeerata terveyttäni. Siksi luovuin fluorista”, yksi kommentoija kertoi.

Lue myös: Hampaissa mustaa värjäytymää? Syynä saattaa olla tämä bakteeri!

Toinen vakuutti, että fluoritahnasta luovuttuaan hän on pitänyt paljona aiempaa parempaa huolta hampaistaan:

”Moni harjaa vain hampaansa kahdesti päivässä fluoritahnalla ja siinä kaikki. Minä hoidan suuni limakalvoja kookosöljyllä ja kastan hammasväliharjanikin kookosöljyyn ennen käyttöä. Minulla ei ole koskaan ollut reikiä.”

Reikiintyminen ei fluorinvastustajia tunnu huolettavan. Moni luottaa fluorittomaan tahnaansa.

nainen ja hammaslanka

Mitä sanoo hammaslääkäri fluorin välttelystä?

On tärkeää muistaa, että fluori, jonka vaaroista keskustelupalstoilla varoitellaan, on vaarallista vain varsin suurina määrinä. Hammastahnojen ja suuvesien fluorimäärät on tarkoin säädelty, joten yliannostusvaaraa niissä ei ole.

Hammaslääketieteen lisensiaatti Reetta Suokas Kaivopuiston Hammaslääkäriasemalta arvioi, että fluorivastaisuudessa on kyse kemikaaleista.

”Näiden huolestumisten takana saattaa olla kemikaalien vastustaminen. Tietenkin me kaikki pyrimme hoitamaan terveyttämme mahdollisimman hyvin. Moni haluaa myös omaksua luonnollisemman elämäntavan ja välttää turhia kemikaaleja”, hän sanoo.

Hammaslääkäri pysyy kuitenkin kannassaan: hän suosittelee yhä fluoripitoisen hammastahnan käyttöä kahdesti päivässä.

”Fluorin haitoista hammastahnan kautta saatavina määrinä ei ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä. Sen sijaan fluorin reikiintymiseltä suojaavasta tehosta on runsaasti näyttöä”, Suokas  sanoo.

Fluorin haitoista hammastahnan kautta saatavina määrinä ei ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä.

”Fluorihammastahnalla harjaaminen kaksi kertaa päivässä riittää suojaamaan hampaat ja ehkäisemään reikiintymisen.”

Suojaavatko vegaanifluoritahnat hampaita reikiintymiseltä?

Vegaaneille on tarjolla myös fluoria sisältäviä tahnoja, esimerkiksi Urtekram Minttu -hammastahna,  Laveran Basis Sensitiv -hammastahna ja Sante Family- hammastahna. Osassa näistä tahnoista fluoritaso on alempi kuin asiantuntijoiden suosittelema  1 450 ppm (particles per million).

Myös uusissa Curprox Be You -tahnoissa fluoripitoisuus on alhaisempi ja sitä on täydennetty hydoksyyliapatiitilla. Sen luvataan estävän reikiintymistä yhdessä fluorin kanssa.

Sen sijaan tunnetut hammastahnamerkit kuten Jordan ja Pepsodent sisällyttävät uutuuksiinsakin edelleen riittäväsi fluoria.

Pepsodent nyökkää uutuudellaan luonnonmukaista kaipaaville, mutta muistaa edelleen riittävän fluoripitoisuuden. Tuloksena on Pepsodent Long Active Nature Elements Clove -tahna, jonka sisältää neilikan- ja katajanmarjaöljyjä – sekä fluoria.

Jordanin uudet tahnat Fresh Breath, White Smile ja Caries Defense ovat raikkaan sinivalkoraidallisia, ja nekin sisältävät riittävästi fluoria.

Pelottaako fluori hammastahnassa?

Katso tilanne vastaamatta

Avainsanat

Keskustelu

Amalgamihysteria? EU on kieltänyt amalgamin alle 15 vuotiailta ja raskaana olevilta. En usko että kyseessä on hysteria.

Olen hammashoitolassa töissä. Järkyttävimpiä näkyjä on ituhippivanhempien lapset, joilla on kaikki hampaat pelkkää reikäistä mössöä, kun fluoria ei käytetä. Se olisi jo lastensuojelun asia.

Haluaisin tietää totuuden. Olen kuullut…että Amerikassa ei saa käyttää hammastahnoissa fluoria. Totta vai tarua?

Kommentoi juttua: Onko hammastahnan fluori vaarallista? Hammaslääkäri antaa tyhjentävän vastauksen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X