Onko tässä selitys pitkälle iälle? 97-vuotias Irja paljastaa, mikä on hänen salaisuutensa

Australiansuomalainen Irja Keski-Nummi on virkeä ja hyväkuntoinen, vaikka ikää on kohta 100 vuotta. Irja itse uskoo varsinkin kahden asian olevan hänen pitkän ikänsä takana. Arvaatko, mitkä ne ovat?

Irja Keski-Nummi muutti Australiaan miehensä Erkin ja viiden 2–12-vuotiaan lapsen kanssa vuonna 1958. Alun perin haaveissa oli muutto Kanadaan, mutta sinne oli vaikea päästä töihin tuolloin.

Kun Irja näki sanomalehdessä mainoksen, jossa kerrottiin Australian hakevan työvoimaa, hän ehdotti puolileikillään, että perhe lähtisikin sinne. Mies innostui kovasti.

Nyt Irja on jo 97-vuotias ja asunut Australiassa jo 60 vuotta. Hän on edelleen virkeä ja terve. Mikä on hänen pitkän ikänsä salaisuus?

Lue myös: Älä anna ikääntymisen ahdistaa: 7 keinoa lievittää vanhenemisen pelkoa

Silakkaa ja kiitollisuutta

”Oli todella hyvä päätös lähteä, vaikka matkalippuihin menikin melkein kaikki rahat, jotka saimme talostamme Kuopiossa. Minä kotiuduin tänne hyvin, ja lapset ovat saaneet täällä kelpo koulutuksen. Valitettavasti Erkki ei koskaan oikein sopeutunut, vaan haikaili Kanadaan.

Olen kiitollinen hyvästä elämästäni ja terveydestäni. Lapsuuden runsaasti silakkaa sisältävällä ruokavaliolla on varmasti paljon vaikutusta koko elämän terveyteen. Sain superannoksen omega kuutosta niistä silakoista.

Syön terveellisesti ja laitan ruokani itse. Nautin paljon vihanneksia ja hedelmiä sekä usein kalaa. Silakkaa täältä ei saa, mutta laitan anjovista muun muassa Janssonin kiusaukseen.

Irjan kissa sohvalla

Koko suku on pitkäikäistä

Välillä sanon, että olen sokea ja kuuro ja rampa, mutta eihän se tietenkään ihan niin ole. Näen edelleen lukulaseilla ja luen paljon. Useimmiten luen englanninkielistä kirjallisuutta, koska suomenkielistä on täällä niin vähän tarjolla. Parhaillani luen Kalle Päätalon Koillismaata englanniksi. Täytän myös paljon ristisanoja ja ne teen suomeksi.

Australiaan tullessamme osasin kaksi sanaa englantia, yes ja no, mutta nekin taisivat mennä väärin päin. Aloitin heti saavuttuamme englannin opiskelun kirjekurssilla.

Liikkuminen on välillä hiukan hidasta, koska molemmat polveni ja lonkkani on operoitu. Tarvitsen kävelykepin avukseni liikkumiseen. Viime kesänä lensin Suomeen pikkuveljeni 95-vuotispäiville, ja matka sujui hyvin.

Kuuloni on heikentynyt, mutta kuulen kyllä myös ilman kuulokojetta silloin kun on pakko, kuten nyt kun kojeesta on paristot loppu.

Pikkuveljeni Heikki on myös hyvässä kunnossa, paremmassa kuin minä. Sukumme on pitkäikäistä. Isän puolen isoäitini eli 99-vuotiaaksi, joten kaipa geeneilläkin on vaikutusta pitkään ikään ja terveyteen.

Aktiivisuus auttaa pysymään terveenä

Yritän aina ajatella positiivisesti, sillä elämässä on hyviäkin puolia. Kun tapaan oikein negatiivisen ihmisen, kehotan häntä, että yritä ajatella toisella tavalla. Siitä, että näkee kaiken mustana, ei ole mitään hyötyä.

Myös aktiivisuus auttaa pysymään virkeänä ja terveenä. Olen aina ollut kova tekemään käsilläni kaikenlaista. Olin 16-vuotiaana Vaasassa ompeluopissa, ja se onkin ollut ainoa kerta elämässäni, kun olen kaivannut kotiin. Muutoin ei ole koskaan ollut ikävä mihinkään, vaan hyvä olla siellä missä on.

Olen tehnyt myös paljon ryijyjä, joiden malleja olen itse suunnitellut. Sydneyn suomalaisen Etelän Ristin seurakunnan pappilassa on minun tekemäni uniikkiryijy.

Olen ollut täällä alusta asti aktiivinen suomalaisyhteisön vapaaehtoistoiminnassa. Olin perustamassa suomalaisten Nepean kiltaa, jonka kuukausittaisiin kokoontumisiin osallistun edelleen. Saan kyydin lähellä asuvilta suomalaisilta, koska en enää aja autoa.

 

Irja kotonaan

Apuna suomalainen sisu

Vaikeimmat vuodet elämässäni olivat puolisoni Erkin sairastaminen 1960-luvun lopussa ja kuolema vuonna 1993. Hän liukastui ja kaatui työpaikalla eikä enää sen jälkeen voinut palata töihin sähköasentajaksi. Ryhdyimme sitten broilerinkasvattajiksi, ja minä hoidin yksin enimmillään 22 000 broileria.

Vaikeina aikoina auttoi positiivisuus ja aktiivinen tekeminen sekä varmasti myös suomalainen sisu.

En ole kovin uskonnollinen, mutta sen verran uskon, että ylhäältä tulee apua, kun sitä pyytää. Luen joka ilta iltarukouksen ja muistan siinä koko perhettä kuusivuotiasta Mikki-kissaani myöten. Minulla on aina ollut eläimiä, kissoja, koiria ja välillä lehmiäkin.

Australiassa aktiivista arkea auttaa hyvä ilmasto. Ei tarvitse pelätä liukkaalla kaatumista eikä vuorata itseään talvivaatteilla ulos lähtiessään.

Merkityksellisintä on ihmisten avoimuus. Minulla on useita suomalaisia ystäviä ja monia hyviä naapureita.

Suomessa oli usein vaikea saada kontaktia muihin, koska ihmiset olivat niin sulkeutuneita eivätkä halunneet puhua asioistaan. Täällä jutellaan paljon vieraidenkin kanssa.”

Avainsanat

Keskustelu

Silakoista ja muista rasvaisista kaloista saa omega-kolmosia. Numerovirhe vain, muuten hyvä juttu!

Uskon, että tämä täti on oikeassa. Juuri noin itsekin ajattelen ja toivon saavani elää pitkän ja terveen elämän.

Kommentoi juttua: Onko tässä selitys pitkälle iälle? 97-vuotias Irja paljastaa, mikä on hänen salaisuutensa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X