Hyvinvointi

Opettele sanomaan ei – kouluttaja lopetti toisten miellyttämisen ja havaitsi, että elämä on selkeämpää ja onnellisempaa

Monen on vaikea sanoa ei, kun jotain pyydetään. Taitoa kannattaa opetella, sillä omien rajojen vaaliminen lisää hyvinvointia. Samalla tulee tilaa sanoa toivotuille asioille kyllä.

Itsensä johtamisen valmentaja ja NLP-kouluttaja Ilkka Koppelomäki, 40, on erikoistunut mielen hallintaan ja tavoitteiden toteuttamiseen. Hän kertoo, miten oppi itse sanomaan ei ja mitä siitä seurasi.

Opin puhelinmyyjänä ottamaan vastaan tyrmäyksen

”Opiskeluaikoinani pestauduin töihin puhelinmyyjäksi. Hain työpaikkaa siksi, että halusin oppia vastaanottamaan ei-sanan sanomista. Olin lukenut Robert Kiyosakin menestyskirjan Rikas isä köyhä isä, jossa kerrotaan taloudelliseen menestykseen liittyä oppeja. Kirjan mukaan on opittava kestämään sitä, että sinulle sanotaan ei.

Sain puhelinmyyjänä pientä palkkaa, sillä palkkaus perustui myyntityöhön, jossa olin yksikkömme huonoin. Lähes aina myyntiyritykseni päättyi kieltävään vastaukseen. ­Välillä minulle lyötiin luuri korvaan.

Olen kiitollinen työkokemuksestani – sain palkkani moninkertaisesti takaisin kaikella oppimallani. Oivalsin, että minun ei tarvitse loukkaantua tai hätkähtää siitä, jos ­joku sanoo minulle ei. Mitä enemmän sain kieltäviä vastauksia, sitä helpompi niitä oli ottaa vastaan. Tajusin, että ­tyrmäystä ei tarvitse ottaa henkilökohtaisesti. Nykyään en ole moksiskaan siitä, jos joku sanoo minulle ei.”

Lue myös: Miksi on vaikea sanoa ei

Toteutan omia unelmiani, en isäni

”Valmistuin urheiluhierojaksi 20-vuotiaana. Parin hierojavuoden jälkeen isäni kehotti minua jatkamaan opiskeluja ja hankkimaan jonkin paremman ammatin.

Minulla ei ollut mitään ajatusta siitä, mikä ala minua kiinnostaisi. Näin televisiossa mainoksen farmasian opinnoista. Hain opiskelupaikkaa, ja pääsin sisään.

Jo ensimmäisen vuoden aikana tunsin, ettei ala ole juttuni. Minulla kesti kuitenkin kaksi vuotta myöntää asia muille. Koin sosiaalista painetta jatkaa yliopisto-opintoja. Kun lopulta sain kerrottua päätöksestäni jättää opinnot kesken sukulaisilleni ja ystävilleni, tunsin suurta helpotusta.

Etsikkoaikanani tutustuin uusiin ihmisiin, jotka työskentelivät sarjayrittäjinä. He olivat lukeneet paljon itsensä kehittämisen kirjoja, jotka olivat minulle vielä tuolloin vieraita.

Uudet ystäväni sanoivat, että jokaisen tulisi kuunnella sydäntään ja tehdä työkseen sitä, mitä itse haluaa. Heidän kannustamana aloin miettiä, mitkä ovat minun unelmiani.”

Piirroskuva kirjailusta, jossa on sana ei

Kuuntelen itseäni, en muiden toiveita

”Nykyään työskentelen unelma-alallani. Olen itsensä johtamisen valmentaja ja NLP-kouluttaja. Luennoin, koulutan, kirjoitan kirjoja ja innostan ihmisiä innostumaan. Minua kiehtoo se, kuinka yksinkertaisilla muutoksilla voi saada omassa elämässä aikaan isoja tuloksia.

Olen kehittänyt Saa mitä haluat -menetelmän. Sen avulla jokainen voi elää enemmän omannäköistä elämää.

Ennen kuin löysin kutsumustyöni minun ­piti sanoa monelle asialle ei. Kerran asiakaspalvelutyössä, jota tein keikkatyönä, olin vilkuillun koko päivän kelloani. Sillä hetkellä päätin, ­että irtisanoudun. Ymmärsin, etten halua tehdä työtä, josta en nauti. Pelkkä raha ei riitä motivoimaan minua.

Sanon aina ihmisille, että jos sinua ketuttaa kolmena peräkkäisenä päivänä mennä töihin, älä mene sinne enää. En kannusta tekemään hätiköityjä ratkaisuja, mutta kehotan pysähtymään miettimään, mitä elämältäsi haluat. Annatko aikaa asioille, jotka ovat oikeasti tärkeitä?

Missioni on se, että Suomeen ei tulisi enää yhtään katkeraa vanhusta, eli ihmistä, joka jätti elämänsä elämättä toteuttaen muiden toiveita.”

Puhun suoraan, täsmällisesti ja ystävällisesti

”Olen opetellut puhumaan suoraan. Pyrin sanomaan mahdollisimman täsmällisesti ja ystävällisesti toisille ihmisille sen, mitä haluan. Rehellinen kommunikaatio helpottaa kaikkien oloa. On rentoa, kun ei tarvitse arvailla, mitä toinen tarkoittaa.

Jos olen seminaarissa ja minun täytyy lähteä aikaisemmin hakemaan lastani päivähoidosta, kiitän mukavasta päivästä ja poistun. En jää selittelemään tai tekemään asiasta numeroa.

Samaa toivon muilta ihmisiltä. Tykkään järjestää juhlia. Kerron vieraille, että tule, jos pääset, ja viivy niin pitkään, kuin sinulle sopii. Minulle ei tarvitse selittää sitä, jos ei pääse tai jos lähtee jo alkuillasta. Meillä kaikilla on oma elämämme ja omat menomme. Pyrin kunnioittamaan toisten ihmisten elämää ja valintoja.

Kannustan miettimään, mitä oikeasti haluaa tehdä ja kenen kanssa viettää aikaa. Jos menee ulkopuolisista paineista ystävän juhliin, vaikka oikeasti haluaisi levätä kotisohvalla, saattaa harmitella ratkaisuaan koko illan. Uskon, että kaikille on parempi se, jos ihmiset kuuntelisivat enemmän omia tarpeitaan.”

Lue myös Anna.fi: Kuinka itsekäs olet? Asiantuntija paljastaa yksinkertaisen tavan mitata omaa itsekkyyttään

Lopetin miellyttämisen, myös parisuhteissa

”Aina en ole osannut sanoa ei. Se on johtanut hankaluuksiin. Kymmenisen vuotta sitten päädyin järjestämään kaksi isoa itsensä kehittämisen seminaaria. Intuitioni sanoi, että yksi seminaari riittäisi, mutta asiakkaan kannustuksesta taivuin kahteen.

Molempiin seminaareihin ei riittänyt osallistujia. Tekemäni tappio vastasi yritykseni silloista kahden vuoden liikevaihtoa. Tilanne oli minulle kallis ja myös arvokas opetus siitä, mihin toisten toiveiden täyttäminen voi johtaa.

Ei-sanan sanominen on ollut minulle vaikeaa myös parisuhteissa. Nuorempana olin seurustelusuhteessa, joka ei enää tyydyttänyt minua. En uskaltanut erota, koska en halunnut pahoittaa kumppanini mieltä. Saatoin myös lähteä parisuhteeseen ilman tarpeeksi vahvoja tunteita vain miellyttääkseni toista. Nyt ajattelen, että rehellisyys on myös toisen kunnioittamista.

Arkeni on muuttunut ratkaisevasti, kun olen opetellut tunnistamaan omat rajani ja pitämään niistä kiinni. Minun on helpompi olla sekä itseni että toisten kanssa. Elämäni on selkeämpää ja onnellisempaa.

Ei ja kyllä kulkevat käsi kädessä. Kun kieltäytyy jostain, mitä ei halua, tekee tilaa jollekin toivotulle.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 23/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Opettele sanomaan ei – kouluttaja lopetti toisten miellyttämisen ja havaitsi, että elämä on selkeämpää ja onnellisempaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.