Hyvinvointi

Optimismi voi estää sairastumisen ja suru lisää kuoleman riskiä – lääkäri paljastaa, miten mieli vaikuttaa sairauksiin

Pitääkö hyvä mieli terveenä? Estääkö optimistinen elämänasenne sairastumasta flunssaan? Voiko komedioita katsomalla parantua? Kotiliesi selvitti, miten mieli vaikuttaa paranemiseen, sairastumiseen ja terveenä pysymiseen.

Mieli ja keho vaikuttavat toisiinsa mitä moninaisimmilla tavoilla. Lääketieteen tohtori ja elämäntaitovalmentaja Riitta Marjamaa kertoo, millä tavoin stressi, nauru, suru ja optimismi vaikuttavat terveyteen, parantumiseen ja sairastumiseen.

Lue myös: Parempi mieli on seitsemän oivalluksen päässä – Jutta Larm neuvoo positiivisen asenteen salaisuuden

Riitta Marjamaa: Stressi on monen sairauden taustalla

Huonoja uutisia stressaajille: tutkimusten mukaan vaikuttaa siltä, että stressi ja elimistön krooninen tulehdus vaikuttavat lähes kaikkien sairauksien taustalla enemmän tai vähemmän.

”Stressin hallinta on keskeinen haaste nykyihmisille. On sääli, että ihmiset lisäävät esimerkiksi työstressiään ylettömällä huolehtimisella ja murehtimisella. Sitä voisi sanoa jopa turhaksi stressiksi”, Riitta Marjamaa sanoo.

Stressin hoitamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Monet yrittävät hoitaa sitä liian rajuilla konsteilla. Alkoholi ja liian rankka liikunta voivat estää kehoa palautumasta ja pahentavat stressireaktiota entisestään.

”Sosiaalisten suhteiden hoitaminen, mindfulness ja kevyt liikunta ovat sen sijaan hyviä tapoja palautua.”

Lue myös: Tietoinen läsnäolo lievittää stressiä ja kipua  – 2 helppoa mindfulness-harjoitusta

stressi, suru tappaa, mieli ja keho, masennus, mielen vaikutus sairastumiseen

Optimismi voi estää sairastumisen

Eräässä tutkimuksessa ihmisiä altistettiin flunssavirukselle. Sen jälkeen tarkasteltiin, kenellä oli positiivisia tunnetiloja ja kenellä negatiivisia. Ne, keillä oli enemmän myönteisiä tunnetiloja, sairastuivat vähemmän flunssaan.

Myönteiset tunnetilat voivat siis lisätä vastustuskykyä. Optimistisuus puolestaan vaikuttaa sairauksiin ennaltaehkäisevästi. Itse asiassa sydän- ja verisuonitautien riski vaikuttaa tutkimusten mukaan olevan optimisteilla jopa puolta pienempi kuin pessimisteillä.

”Monien muiden sairauksien takana on samankaltaisia mekanismeja, joten voi päätellä, että optimismi saattaisi estää sairastumista muihinkin tauteihin.”

Miksi optimistit sairastuvat pessimistejä harvemmin?

”Se voi liittyä siihen, että optimisteilla on parempi terveyskäyttäytyminen. Optimisti hoitaa itseään ja uskoo, että liikunnalla ja oikeanlaisella ravinnolla voi vaikuttaa omaan terveydentilaansa. Optimisteilla näyttää myös olevan parempi stressinsietokyky.”

Onneksi optimismia voi oppia. Aivot pystyvät omaksumaan uusia tapoja ajatella ja tarkastella maailmaa. Kun kiinnittää huomionsa toistuvasti hyviin asioihin, aivot oppivat näkemään asiat myönteisessä valossa. Sairaan ihmisen kohdalla tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että keskittyy hetkeen, jolloin kipua ei tunnu.

Vakava sairaus on kuitenkin aina järkytys. Silloin on tärkeää käsitellä kaikki tunteet, joita sairaus herättää.

”Siitä on inhimillisyys kaukana, jos potilasta kehotetaan vain ajattelemaan positiivisesti. Tällainen vaatimus voi jopa aiheuttaa ahdistusta ja masennusta.”

Voiko itsensä nauraa terveeksi?

Sairastuneen saattaa olla vaikea loihtia hymyä huulilleen, mutta paranemisen näkökulmasta siitä voi olla hyötyä. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että komedioiden katsominen ja niille nauraminen saattavat auttaa sairaudesta toipumisessa. Nauru voi jopa lisätä vastustuskykyä.

Sairaus harvoin itsessään naurattaa. Silloin kannattaa yrittää löytää elämästään muita asioita, jotka kutkuttavat nauruhermoja.

”Toimin itse anestesialääkärinä. Monesti leikkauksen jälkeen kysyn asiakkailtani, ovatko he varanneet jotakin kivaa tekemistä itselleen. Hauskoista elokuvista ja kirjoista sekä ylipäänsä asioista, jotka parantavat mielialaa, on hyötyä toipumisessa. Esimerkiksi mielimusiikin kuuntelun on todettu lievittävän leikkauksen jälkeistä kipua.”

Suuri suru lisää jopa kuoleman riskiä

Suuri suru, joka kouraisee syvältä ja suistaa vuodelepoon, on kirjallisuuden klassikkoaiheita. Kyse ei ole urbaanilegendasta, sillä esimerkiksi läheisen kuolema altistaa monille sairauksille.

”Läheisen ihmisen kuolema on todella suuri stressitekijä. Puolison kuolemaan saattaa liittyä monia muitakin stressaavia asioita, paikkakunnanvaihtamista ja taloudellisia kysymyksiä. Stressiä aiheuttavien asioiden kertyminen heikentää vastustuskykyä merkittävästi.”

Surulla on myös pitkät jäljet. Pitkäaikainen suru voi lisätä syöpäriskiä ja korkeaa verenpainetta vielä vuoden tai jopa kahden vuoden päästä traumaattisesta tapahtumasta.

”Eräässä tutkimuksessa tarkasteltiin 100 000 vastikään leskeksi jäänyttä ihmistä. Heidän kuolleisuutensa kaksinkertaistui ensimmäisen viikon aikana puolison kuolemasta.”

Lue myös: Kirjoita suru ulos – Kirjoittaminen voi toimia terapiana

suru tappaa, mieli ja keho, masennus, mielen vaikutus sairastumiseen

Masentuneisuus voi hidastaa paranemista, optimismi nopeuttaa

Kehon sairaus saattaa vetää myös mielen mustaksi. Masennus voikin vaikuttaa paitsi elämänlaatuun myös hidastaa fyysisestä sairaudesta toipumista.

”Tämä voi johtua ainakin siitä, että masentunut ihminen laiminlyö todennäköisemmin lääkitystään kuin ei-masentunut. Se luonnollisesti hidastaa parantumista.”

”Paraneminen on monimutkainen prosessi ja keholla on monimutkaiset paranemismekanismit. Uskon kuitenkin, että jo pelkällä asennoitumisella voi vaikuttaa paranemiseen. Jo se vaikuttaa, että asettuu kehonsa puolelle ja uskoo, että lääketieteen hoitomenetelmät auttavat.”

Lue myös: Kun masennus aiheuttaa fyysistä särkyä – tunnista masennuskipu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Optimismi voi estää sairastumisen ja suru lisää kuoleman riskiä – lääkäri paljastaa, miten mieli vaikuttaa sairauksiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.