Hyvinvointi

Ovatko faskiasi kireät? Nämä oireet kertovat kireistä lihaskalvoista

Kireät faskiat eli lihaskalvot oirehtivat kehon heikentyneenä liikkuvuutena. Mitkä ovat kireiden faskioiden oireet? Entä miten faskioita hoidetaan fysioterapiassa tai kotona? Lue asiantuntijan neuvot!

Faskiat ovat peitinkalvoja, jotka ympäröivät koko kehoamme, siis lihaksia, luita, jänteitä ja niveliä. Faskioiden päätehtävä on peittää kehon eri kudoksia ja rakenteita, suojata niitä, tukea ja olla joustavia liike-energian välittäjiä.

Lue myös: Faskiat voivat olla selkä- ja niskakipujen syynä – Näin pidät lihaskalvot vetreinä

Lisäksi faskiakudos on kehon suurin aistinelin, koska kaikki faskiakudokset ovat erittäin runsaasti hermotettuja. Ne sisältävät niin mekano- eli aistinreseptoreita kuin vapaita hermopäätteitäkin, jotka ovat osa kivunaistimisjärjestelmää. Ihon alla sijaitseva rasvakudoksen sitova faskiakudos on osa immuunisuojausjärjestelmää.

Faskiakudoksen ominaisuudet vaihtelevat erittäin tiiviistä ja tiukasta tukirakenteesta hyvin joustavaan ja venyvään sidekudokseen.

Faskiat koostuvat pääosin kollageenista, mutta seassa on myös elastiinia ja retikuliinia. Kollageeni on tukikudoksen yleisin säiemäinen proteiini. Kollageenia esiintyy muun muassa luussa, rustossa, jänteissä, lihaskalvoissa ja kaikissa lihaksen tukirakenteissa, ihossa ja sisäelinten ympärillä. Noin 40 prosenttia elimistön proteiinien kokonaismassasta on kollageenia.

Kireiden faskioiden oireet näkyvät heikentyneenä liikkuvuutena

Passiivinen elämäntyyli, joka ei sisällä mitään liikuntaa, ei edes venyttelyä, kuivattaa ja jäykistää sidekudoksen.

Yleisesti ajatellaan, että ikääntyminen kangistaa kehon. Ikääntyvä ihminen voi kuitenkin säilyttää joustavan kehon, jos harjoittelee ja venyttelee.

Faskiakudoksen häiriöt näkyvät heikentyneenä liikkuvuutena, jolloin koordinaatio heikkenee ja kestävyys vähenee.

Lue myös: Faskia ja Liit ovat lempeää kuntoilua

Mitkä asiat saavat faskiat kiristymään?

Faskiakudokseen syntyy häiriöitä tai vaurioita erilaisten mekanismien kautta. Iskuvammat, kaatumiset, nyrjähdykset, törmäykset ja haavat saavat aikaan vaurioita sidekudosrakenteisiin. Niistä toipumiseen tarvitaan usein kuntouttavia toimia, jotta sidekudokset saadaan palautettua normaaliin tilaan.

Myös pitkään jatkuneet tapavirheet, huono ryhti ja kehon heikko kannatus saavat aikaan lihasepätasapainon, jolloin osa faskiarakenteista venyy liiaksi, ja toinen osa kiristyy liian lyhyeksi. Tästä syntyy usein kipuoireita, monesti juuri sille pidentyneelle osalle.

Keholle tekee hyvää venytellä, mutta keho sietää huonosti jatkuvaa kudosten ylivenymistä. Eläimillä ja myös ihmisillä on onneksi luonnollinen tarve venytellä pitkän paikallaan­olon jälkeen. Sitä tarvetta kannattaa kuunnella, sillä päivittäinen venyttely ja liikkuvuuden harjoittaminen pitävät faskiakudokset joustavina ja kimmoisina.

Faskiat ovat nestepitoisia, joten nestetasapainon ylläpitäminen on tärkeä osa faskian joustavuuden säilyttämistä ja myös sen kuntoutumista.

Miten kireitä faskioita hoidetaan?

Jos epäilee, että lihasten ja nivelten alueilla on kipua, joka voisi olla faskiaperäistä, kannattaa hakeutua osaavalle fysioterapeutille tai osteopaatille arvioon.

Mikään lääketieteen kuvantaminen ei paljasta faskiakudoksen häiriöitä, ellei kyseessä ole selkeä repeämä.

Diagnoosi tehdään kokeneen hoitajan ja asiakkaan yhteistyöllä. Hoitaja kyselee aluksi asiakkaan vammahistoriaa, josko sieltä löytyisi syy vaivaan. Sen jälkeen hän arvioi ryhtiä ja tekee toiminnallisia testejä. Niillä pyritään selvittämään, mitkä toiminnan häiriöt mahdollisesti provosoivat faskian oireita.

Hoitaja tunnustelee käsillään tai faskiatyökaluilla kudoksen tilaa, etsii kireyksiä ja rahinaa kudoksissa. Samaan aikaan hän kyselee asiakkaan tuntemuksia kivun, jäykkyyden ja epämukavuuden suhteen. Tästä kaikesta syntyy käsitys vaivan tilasta ja asiakkaan kokemasta tuskasta. Sen jälkeen tehdään hoitosuunnitelma.

Faskiaongelmiin tarjolla monia hoitoja

Faskiaongelmille on tarjolla monenlaisia hoitoja. Pelkästään erilaisia manuaalisia tekniikoita on toistakymmentä.

Myös akupunktio ja akupunktioneuloilla tehtävä kuivaneulaus lasketaan kuuluviksi faskiahoitoihin. Lisäksi on erilaisia faskiahoidon työkaluja ja erityisiä hoitolaitteita kuten Atlasbalans-ja Shock Wave Therapy -laitteet sekä LPG- ja imukuppihoidot.

Myös kinesioteippaus, joka on aistimukseen ja tuntoon prustuva hoitomuoto, on faskian hoitamista, samoin kuin erilaiset rullaustekniikat. Faskiahoitoja tarjoavat fysioterapeutit, osteopaatit ja alalle koulutetut hierojat.

Hoitosarjan pituuden määrittää se, kuinka kauan vaiva on jatkunut ja kuinka kroonisesta tilasta on kysymys. Uuden vaivan hoidossa saatetaan saada hyviä tuloksia jo parilla hoitokerralla. Toisaalta kroonistunut vaiva voi vaatia toistakymmentä hoitokäyntiä. Paljon riippuu myös siitä, kuinka paljon asiakas itse on valmis panostamaan kuntouttavaan harjoitteluun.

Jotkin faskiahoitotekniikat ovat melko kivuliaita, toiset taas täysin kivuttomia. Hoitajan kanssa kannattaa keskustella, mikä kyseisessä tapauksessa olisi paras valinta.

Joissakin tapauksissa liian voimakas käsittely väärään aikaan annettuna saattaa pahentaa oireita, vaikka se ei ole tarkoitus. Lievää hoidon jälkeistä kipua saattaa esiintyä, mutta se häviää muutamassa päivässä eikä yleensä lisää särkyä.

Fysioterapeutin antamana hoito on Kelan korvauksen piirissä kuten muukin fysioterapia.

Lue myös Testasimme parhaat joogavaatteet

Millaista faskioita voi hoitaa kotona?

Kotihoidoksi suosittellaan ohjeiden mukaista venyttelyä sekä mahdollisesti itse suoritettuja faskian liu’utuksia ja teippauksia.

Liikunnallinen elämäntyyli ja terveellinen ruokavalio ovat kaiken toipumisen edellytys. Myös tupakoinnin lopettaminen on edellytys faskiaongelmista toipumiselle.

Myös faskiajumpasta voi olla hyötyä. Se on miellyttävä tapa hoitaa peitinkalvoja. Se perustuu lihaskalvoketjujen kokonaisvaltaiseen liikkuvuus- ja liikehallintaharjoitteluun. Apuna voidaan käyttää faskiapalloja, joilla päästään käsiksi pienempiin lihasalueisiin. Myös putkirullaus voi kuulua ohjelmaan.

Kun faskiakalvot nesteytyvät ja irtoavat viereisen lihaksen pinnasta, liikkuvuus paranee, aineenvaihdunta tehostuu ja kivut katoavat.

­Asiantuntijana fysioterapeutti, Pilates-kouluttaja ja tietokirjailija Jarmo Ahonen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ovatko faskiasi kireät? Nämä oireet kertovat kireistä lihaskalvoista

Saara74v

Lihakseni kipeytyvät ja väsyvät jo lyhyelläkin matkalla,etenkin reisien ja säärien etuosat.Ovat myös painellen erittäin kipeät.Sairastan fibromyalgiaa.

Aino59v

Minä kieltäydyin vastaanottamasta fibromyalgia-diagnoosia ja halusin oikean diagnoosin ongelmiini. Ne ovat kireät faskiat ja kiristyvä lihastyyppi – osa hierojista ja fysioterapeuteista sekä osteopaateista tunnistaa ongelman, tavalliset lääkärit eivät!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.