palelu ruokailun jälkeen on saanut naisen kietoutumaan vilttiin

Paleletko syömisen jälkeen? Asiantuntija kertoo, mistä on kyse ja milloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen

Iskeekö ruokailun jälkeen tarve laittaa päälle jotakin lämmintä vaatetta? Lääkäri kertoo, mistä ilmiössä on kyse. 

Palelu ruokailun jälkeen on monelle tuttu ilmiö. Miksi syömisen jälkeen alkaa paleltaa, Terveystalon työterveys- ja erikoislääkäri Toni Vänni?

”On myytti, että kaikki veri menisi vatsaan ruokailun jälkeen. On kuitenkin mahdollista, että aterian jälkeen voi tulla viileä olo. Ihon pintaverenkierto hidastuu hiukan, kun muu aineenvaihdunta tekee töitä.

Kylmät ruoat, kuten jäätelö, viilentävät kehoa ja saattavat aiheuttaa palelua, mutta myös chilin aiheuttama kuumuus saa elimistön laskemaan ruumiinlämpöä. Tulisen ruoan aiheuttama voimakas hikoilu ruokailun aikana viilentää myös kehoa.

Lue myös: Paleltaako koko ajan? Lääkäri listaa syyt, mistä vilutus voi johtua

Ruoan kanssa nautitun alkoholinkin tiedetään aiheuttavan kylmyyden tunnetta kehoon. Myös matalakalorinen dieetti voi aiheuttaa palelua aterian jälkeen, jos kehon polttoaine on niin vähissä, että aineenvaihdunnalla ei ole tarpeeksi energiaa lämmön tuotantoon.

Palelu ruokailun jälkeen: milloin lääkäriin?

Pieni hytinä ruoan päälle on tavallista, mutta jatkuvat ja voimakkaat palelun kokemukset kannattaa tarkastuttaa lääkärillä. Häiritsevä kylmä olo ruoan päälle voi kertoa esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta, diabeteksesta tai anemiasta.”

Lue myös: Huono ääreisverenkierto aiheuttaa käsien ja jalkojen palelua – Taustalla sairaus, joka vaatii hoitoa

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 19/2021. Kotilieden Tyhmä kysymys -juttusarjassa asiantuntija vastaa kinkkiseen kysymykseen terveydestä. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Paleletko syömisen jälkeen? Asiantuntija kertoo, mistä on kyse ja milloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X