Etsitkö aurinkorasvaa, joka imeytyy nopeasti? Testasimme 4 voidetta – ja löysimme yhden lähes täydellisen tuotteen

Fysikaalinen aurinkosuoja sopii erityisesti herkälle iholle ja ylimääräisiä kemikaaleja vältteleville. Se jättää iholle UV-säteilyä heijastavan pinnan. Kotiliesi testasi ja arvioi neljä fysikaalista aurinkosuojaa eri brändeiltä.

Kesä on taas täällä ja samoin ihoa suojaavat aurinkorasvat! Fysikaalinen aurinkosuoja kiinnostaa nyt monia.

Mitä on fysikaalinen aurinkosuoja?

Fysikaalisten aurinkosuojien teho perustuu siihen, että ne muodostavat iholle pinnan, joka heijastaa auringonsäteet pois iholta, kertoo ihotautilääkäri Mari Grönroos Ihosairaalasta. Suurin osa fysikaalisista aurinkosuojista on sinkki- tai titaanidioksikivoiteita.

Lue myös: Kuinka korkea suojakerroin aurinkorasvassa pitäisi olla? Näin tunnistat ihotyyppisi ja vältät ikävät seuraukset

Miten fysikaalinen aurinkosuoja eroaa muista aurinkosuojista?

Fysikaalisten suojien lisäksi on olemassa kemiallisia aurinkosuojia. Ne imeytyvät ihoon, ja muuttavat UV-säteilyn iholla lämmöksi. Kemiallinen aurinkosuoja täytyykin levittää noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, jotta se vaikuttaa, kun taas fysikaalinen alkaa toimia heti, kun se on levitetty. Suojien tehokkuuksissa ei kuitenkaan ole eroja, vaan suojakerroin ratkaisee.

Fysikaalisesta suojasta voi jäädä iholle vaalea kerros, joten moni kokee kemialliset suojat esteettisesti parempana vaihtoehtona. Yhä useammalla kosmetiikkabrändillä on kuitenkin valikoimassaan fysikaalinen suoja, jossa on tummempaa pigmenttiä tai suoja on kokonaan sävytön.

Kenelle fysikaalinen suoja sopii?

Fysikaaliset aurinkosuojat sopivat hyvin herkkäihoisille, sillä ihoon imeytyvä kemiallinen suoja voi ärsyttää ihoa. Fysikaalinen suoja on hyvä valinta silloinkin, jos haluaa välttää ylimääräisiä kemikaaleja.

Fysikaalinen aurinkosuoja sopii erityisen hyvin lapsille. Alle 2-vuotiaiden iholle ei suositella suojavoiteita lainkaan, vaan iho tulisi suojata vaattein ja varjolla sekä välttämällä keskipäivän aurinkoa. Sitä vanhemmille lapsille on ensisijaisesti hyvä käyttää fysikaalista aurinkosuojaa.

Mikä on paras fysikaalinen aurinkosuoja? Toimitus testasi neljä erilaista voidetta

1. Toimituksen suosikki: Kuin etelänloma pullotettuna

Patyka Body Sun Spray SPF30 100 ml, noin 34 euroa

fysikaalinen aurinkosuoja

Patykan aurinkorasvassa on kaikki kohdillaan herkullista tuoksua myöten. Kuva: Patyka

Tästä Patykan aurinkosuojasta sain suosituksen, enkä turhaan. Tuotteen tuoksu on kesäisen hedelmäinen, ja jo pelkkä nuuhkaisu tuo mieleen etelänlomat ja aurinkorannat. Sehän on juuri parasta aurinkorasvassa: että se tuo mieleen helteen!

Patykan aurinkorasva on kätevässä suihkepullossa, ja itse tuote levittyy iholle liukkaasti ja imeytyy nopeasti. Rasva on täysin väritön, toisin kuin tyypillinen fysikaalinen suoja. Kosteuttavaksi tätä tuotetta ei voi sanoa, mutta muuten se on täyden kympin aurinkosuoja.

2. Täydellinen aurinkorasva kasvoille

Heliocare 360º Helio Mineral Tolerance Fluid 50 ml, noin 35 euroa

fysikaalinen aurinkosuoja

Heliocaren fysikaalinen suoja kasvoille jättää jälkeensä silkkisen ihon. Kuva: Heliocare

Heliocaren kasvoille tarkoitettu, lähes nestemäinen aurinkorasva on ihanan kevyt ja helposti levittyvä. Ehdottomasti yksi parhaimmista kasvojen aurinkosuojista.

Tuote ei jätä iholle monille muille rasvoille tyypillistä paksua ja ihohuokosia tukkivaa kerrosta, vaan imeytyy silmänräpäyksessä ja jättää kasvoille silkkisen tunteen. Sopii täydellisesti kesämeikin alle. Plussaa myös tuoksuttomuudesta.

3. Laadukas luottorasva

Laboratoires de Biarritz Alga Maris Aurinkovoide Spray SK50+ 100 ml, hinta noin 30 euroa

fysikaalinen aurinkosuoja

Kätevässä suihkepullossa oleva voide yllätti positiivisesti. Kuva: Laboratoires de Biarritz

Jos etsii laadukasta ja tuoksutonta fysikaalista suojaa, Alga maris -voide on varma valinta ja todellinen luottotuote. Kätevässä suihkepullossa aurinkorasva kulkee kaikkialle, missä sitä tarvitaan.

Tuote jättää iholle hailakan vaalean kerroksen levityksen ajaksi, mutta muuten aurinkosuoja toimii iholla kuten toivoisikin. Levittyy vaivattomasti ja kosteuttaa ihoa. Sopii allergia- ja tuoksuyliherkille.

4. Paksu perusrasva paikalliseen levitykseen

Mossa Natural Sun SPF20 Mineral Sunscreen Lotion 100 ml, noin 17 euroa

fysikaalinen aurinkosuoja

Mossan paksu aurinkosuoja sopii paikallisvoiteeksi kriittisiin paikkoihin. Kuva: Mossa

Tämä aurinkorasva on tuhtia tavaraa, eikä se ole levityksen kannalta paras ominaisuus. Kun voidetta levittää, se jättää iholle hyvin paksun, fysikaaliselle aurinkorasvalle ominaisen vaalean kerroksen. Sävy onneksi haihtuu iholta pian.

Koska tuote tuntuu raskaalta, käyttäisin tätä vain paikallisesti esimerkiksi olkapäihin tai muihin herkästi palaviin paikkoihin, jotka kaipaavat lisää suojaa. Vaikka rasva on tarkoitettu myös kasvoille, en levittäisi tätä herkästi tukkeutuvalle iholle. Tuoksu on melko epämiellyttävä ja suojakerroin muihin testattuihin voiteisiin verrattuna alhainen.

Lue myös: Paloitko auringossa? Nämä keinot tuovat helpotusta

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Etsitkö aurinkorasvaa, joka imeytyy nopeasti? Testasimme 4 voidetta – ja löysimme yhden lähes täydellisen tuotteen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X