Suhteet

Pelottaako tai hävettääkö anteeksipyyntö? Näin opit pyytämään kunnolla anteeksi

Anteeksipyytäminen voi tuntua jopa ahdistavammalta kuin riitely. Lue, miten ánteeksipyyntö onnistuu niin, että molempien olo helpottuu.

Hyvä anteeksipyyntö ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi ottaa kaikki syyt niskoillesi. Pahoittelun pitää kuitenkin olla vilpitön ja selkeä. Loukkaantunutta pitää kuunnella, vaikka et olisi hänen kanssaan kaikesta samaa mieltä.

Pyytäessämme anteeksi joudumme myöntämään, että olemme tehneet jotain väärin. Tämä voi tuntua niin nöyryyttävältä, että vetäydymme, selittelemme tai hyökkäämme. Pelkkä sana ”anteeksi” ei myöskään riitä, jos mutiset sen tai viestität eleilläsi, ettet ole pahoillasi.

Nämä vinkit helpottavat anteeksipyytämistä ja tekevät siitä aidon.

1. Anteeksipyyntö alkaa tilanteen miettimisestä

Anteeksipyytäminen on mahdotonta, jos et ymmärrä, mistä toinen on loukkaantunut. Rauhoita ensin tunnekuohusi. Kun olet tyyntynyt, ala selvittää, mitä on tapahtunut. Miksi toisella on paha mieli? Onko teillä erilainen käsitys tapahtumista, ja jos on, mistä tämä johtuu.

2. Älä lykkää anteeksipyyntöä

Riidan jälkeen on hyvä haukata happea ja selvittää ajatuksiaan. Älä kuitenkaan lykkää anteeksipyyntöä loputtomasti.

Jos et ole valmis käsittelemään tapahtumia heti, lähetä toiselle viesti. Kerro, että tarvitset rauhoittumisaikaa, mutta haluat tavata hänet ja selvittää tilanteen. Pidä kiinni lupauksestasi.

3. Kerro näkemyksesi ja kuuntele toista

Riidoissa on joskus kyse väärinkäsityksistä. Molemmat tulkitsevat tilanteen omalla tavallaan ja uskovat olevansa oikeassa. Konfliktia on mahdotonta ratkaista, jos ette ymmärrä toistenne näkökulmia.

Kerro, mitä sinun mielestäsi on tapahtunut. Anna toisen kertoa oma versionsa ja kuuntele häntä. Sinun ei tarvitse olla loukkaantuneen kanssa kaikesta samaa mieltä, mutta älä ohita, vähättele tai mollaa hänen kokemustaan.

Lue myös: Riitele rakentavasti ja vältä väärinkäsitykset – älä sorru näihin virheisiin parisuhteessa

4. Ota vastuu teoistasi

Kaikki riidat eivät johdu väärinkäsityksistä. Joskus teemme ja sanomme loukkaavia asioita. Meidän on myönnettävä virheemme ja kannettava niistä vastuu.

Älä vieritä syytä teostasi muiden niskoille. Älä valehtele, selittele tai syytä loukattua. Virheen myöntäminen voi tuntua nöyryyttävältä, mutta vastuunpakoilu syventää riitaa ja aiheuttaa enemmän kipua.

5. Näytä katumuksesi

Älä ole anteeksipyyntötilanteessa ylimielinen tai aggressiivinen. Älä puhu toisen päälle tai aloita lauseita sanoilla ”aina sinä” tai ”sinä et koskaan”. Älä myöskään peittele häpeääsi. Häpeä ei tunnu mukavalta, mutta se osoittaa, että ymmärrät tehneesi väärin ja kadut.

6. Sano selvästi, että olet pahoillasi

Kasvokkain esitetty anteeksipyyntö vaatii rohkeutta, mutta osoittaa, että olet valmis kohtaamaan toisen. Joskus anteeksipyyntö on pakko kirjoittaa välimatkan vuoksi. Pyydä silti anteeksi toisen kerran, kun tapaatte seuraavan kerran.

Älä mutise ohimennen ”sori”, vaan sano kunnolla ”olen pahoillani”. Konkretisoi, mitä anteeksipyyntö koskee: ”olen pahoillani, koska huusin sinulle” tai ”anteeksi, etten tullut tapaamiseen”.

7. Anteeksipyyntö on myös eleitä

Älä katsele muualle tai vedä käsiäsi puuskaan. Näytä kehonkielelläsi, että kuuntelet toista ja olet pahoillasi.

Jos anteeksipyyntö menee vaivaantuneeksi mutinaksi, kirjoita toiselle tapaamisen jälkeen viesti. Selitä, että tilanne jännitti. Kerro viestissä asiat, jotka olisit halunnut sanoa.

Lue myös: Positiivinen viestintä vahvistaa suhdetta – 10 askelta kitkattomaan kommunikaatioon

8. Mieti, miten estät konfliktin uusiutumisen

Pahoittelun lisäksi on tärkeää miettiä, miten voit estää riidan uusiutumisen. Jos olet unohtanut hakea puolisosi sovitusta paikasta, lupaa laittaa tärkeistä asioista jatkossa hälytys kännykkään.

Älä mieti ratkaisua itseksesi, vaan kerro se toiselle. Älä vain lupaile, vaan yritä oikeasti muuttaa tapojasi. Lupaukset menettävät tehonsa, jos vakuutat kerta toisensa jälkeen, että olet fiksumpi, mutta et tee mitään asian eteen.

Lue myös: Älä tuhlaa lomaa riitelyyn – näin vältät lomalla parisuhteen sudenkuopat

Lähteet: Psychology Today, Tieteen kuvalehti, Väestöliitto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pelottaako tai hävettääkö anteeksipyyntö? Näin opit pyytämään kunnolla anteeksi

Olenpahoillani77

Mitä tehdä jos toinen ei suostu antamaan anteeksi?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.