Hyvinvointi

Oletko pessimisti? Sinulla on optimistia suurempi todennäköisyys sairastua – näin opettelet vähemmän synkäksi

Sydän- ja verisuonitaudit iskevät pessimistiin todennäköisemmin kuin optimistiin. Silti psykologi ei näe piirretä pelkästään negatiivisena. 

Onko lasi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä? Pessimisti uskoo vakaasti jälkimmäiseen. Hän ajattelee usein negatiivisesti ja osaa odottaa pahinta.

Usein pessimismi kietoutuu yhteen kyynisyyden, epäileväisyyden ja tyytymättömyyden kanssa. Kannattaako edes yrittää, kun kuitenkin epäonnistuu, saattaa pessimisti ajatella.

Lue myös: Lopeta itsesi arvostelu ja negatiivinen ajattelu! Näin pysäytät kielteisten ajatusten ketjun

Pessimismi on usein jo lapsuudessa omaksuttu ajattelutapa, kertoo psykologi Katariina Laurila Terveystalosta.

”Ajattelumme muokkautuu erityisen voimakkaasti lapsena ja nuorena, kun imemme ympäristöstämme ajattelu- ja käyttäytymismalleja”, hän selittää.

Pessimistinen ajattelutapa voi tarttua mukaan kuitenkin myös myöhemmin elämässä, Laurila lisää. Elämän varrella kohtaamamme kokemukset ja tapahtumat voivat nostattaa pessimistisiä ajatuksia optimistissakin. Esimerkiksi huonot ja traumaattiset kokemukset parisuhteessa voivat herättää uinuvan pessimistin.

Pessimisti sairastuu optimistia useammin

Tutun sanonnan mukaan ”pessimisti ei pety”, ja sillä moni pessimisti perusteleekin ajattelutapaansa. Pessimistisyydestä voikin olla joskus hyötyä, sanoo Laurila.

”Pessimismi voi toimia suojelukeinona. Joissain tilanteissa voi olla hyötyä siitä, ettei lähde suin päin johonkin mukaan, vaan suhtautuu siihen varauksella.”

Laurila ei määrittelisikään pessimismiä huonoksi piirteeksi. Jos pessimisti ei itse koe piirrettä ongelmana, niin silloin se ei ole ongelma. Siitä huolimatta myönteisemmällä ajattelutavalla on hänen mukaansa monia hyötyjä.

Useat tutkimukset osoittavat saman. Tutkimusten mukaan optimisti suhtautuu elämän haasteisiin pessimistiä itsevarmemmin ja pystyy usein toipumaan vastoinkäymisistä ketterämmin.

Lisäksi optimistien fyysinen terveys on usein pessimistejä parempi. Lähes 100 000 osallistujaa tarkastelleen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan optimistit sairastuivat merkitsevästi vähemmän sydän- ja verisuonitauteihin, ja heidän kokonaiskuolleisuutensa oli pienempi kuin pessimistien.

Parin vuoden takainen suomalainen väitöstutkimus on päätynyt samankaltaiseen lopputulokseen: kaikkein pessimistisimpien vaara kuolla sepelvaltimotautiin 11 seurantavuoden aikana oli tutkimuksen perusteella yli kaksinkertainen.

Laurilan mukaan pessimismi voi myös altistaa erilaisille mielenterveyden pulmille, kuten masentuneisuudelle tai työuupumukselle. Joskus vastoinkäymiset voivatkin sysätä pessimistin toivottomuuteen, josta voi olla vaikea nousta enää ylös.

”Kun taas optimistisempi henkilö voi myönteisen ajattelun ja toivon avulla ponnahtaa helpommin takaisin epätoivosta”, hän vertaa.

Lue myös: Optimismi voi estää sairastumisen ja suru lisää kuoleman riskiä – lääkäri paljastaa, miten mieli vaikuttaa sairauksiin

Voiko pessimismistä oppia pois?

Kaikissa meissä on ripaus pessimistiä ja optimistia, sillä piirteet sekoittuvat usein toisiinsa. Mutta mikä avuksi, jos oma ajattelutapa tuntuu turhan negatiiviselta? Pystyykö pessimisti muuttumaan optimistiksi?

”Opittuja ajattelumalleja voi olla vaikea lähteä muuttamaan, mutta mahdotonta se ei ole”, Laurila vastaa.

Matka kohti myönteisempää mieltä lähtee oman ajattelun tutkailemisesta.

”Mitä enemmän tunnistamme pessimistisiä ajatusmalleja, sitä helpommin pystymme huomioimaan ja hyväksymään niitä. Tilalle pyritään sitten löytämään korvaavia ja hyödyllisempiä ajatuksia.”

Psykologin tai psykoterapeutin kaltaiset ammattilaiset pystyvät tarjoamaan avuksi erilaisia näkökulmia ja työkaluja. Kotihoidon oppaita, kirjallisuutta, verkkoterapiaa ja tukea löytyy myös netin uumenista. Tutustumista itseensä voikin tehdä halutessaan yksin kotisohvalta käsin.

”Se on uskomaton retki, kun pääsee tutustumaan omaan ajatteluunsa ja ymmärtää, miten paljon se vaikuttaa tunteisiimme ja sitä kautta käyttäytymiseemme”, Laurila summaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko pessimisti? Sinulla on optimistia suurempi todennäköisyys sairastua – näin opettelet vähemmän synkäksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.