muistitekniikka

Pettämätön muistitekniikka: Näin painat ihmisen nimen mieleen jo ensikohtaamisella

Monilla meistä on vaikeuksia nimien, numerosarjojen tai vaikka kauppaostosten muistamisessa. Tämä kätevä muistitekniikka auttaa.

Muistettavien asioiden suuri määrä rasittaa muistiamme. Nimien, numerosarjojen, uusien tietojärjestelmien tai vaikkapa kauppaostosten muistamisessa on monilla vaikeuksia. Kyky muistaa asioita on tekniikkalaji, ja monella onkin käytössään muistitekniikka, joka auttaa tietotulvan järjestämisessä.

Lue myös: Elätkö luonnottomassa vuorokausirytmissä?

”Unohdamme uuden asian noin 30 sekunnissa, jos emme lähde painamaan sitä aktiivisesti muistiimme”, Työterveyslaitoksen johtava tutkija Virpi Kalakoski sanoo.

Jotta asiasta syntyy pysyvämpiä muistikuvia pitkäkestoiseen muistiin, tarvitaan toistoja.

”On ihan tavallista, ettei muista”, Kalakoski lohduttaa.

Muistitekniikka: Marja ja marja

Tässä yksi muistitekniikka, jonka Kalakoski neuvoo nimien mieleenpainamiseen;

Kun uusi ihminen esittäytyy sinulle, pysähdy ja keskity häneen. Voit pitkittää esittäytymistilannetta ja toistella nimeä keskustellessasi tai mielessäsi: Virpi Kalakoski, Virpi Kalakoski.

Kytke nimi tämän jälkeen johonkin toiseen tuntemaasi Virpiin tai vaikka julkisuuden henkilöön. Voit liittää Virpi-nimen mielessäsi myös vaikka hentoon puun oksaan ja ajatella, kuinka Virpi pitää kädessään hentoa oksaa. Tai voit nähdä Marja-nimisen henkilön poimimassa marjoja.

Asioiden rikastaminen tällä tavalla auttaa. Silloin syntyy mielleyhtymiä, joilla nimen tai asian saa palautettua mieleen: miksi mä nyt Virpi Miettistä mietin, kun katselen tuota ihmistä.

Jos kokouksen osanaottajat istuvat suuren pöydän ääressä tai oppilaat istuvat luokassa pulpeteissaan, kirjoita heidän nimensä ylös istumajärjestyksessä. Kun he alkavat puhua, voit tarkistaa muistiinpanoistasi, kuka kulloinkin puhuu.

Kun seuraavalla kerralla vilkaiset nimilistaa, palauta samalla mieleesi, minkä näköisiä ihmiset ovat.

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta. Lisää muistitekniikoita ja asiaa muistista Kotilieden numerossa 4/2020. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Avainsanat

Keskustelu

Tämä tekniikka ei sitten toimikaan kun tulee vastaan nimiä eri maista. Maryt ja muut vielä menee kun niihin on tottunut, mutta entäs ne nimet joidenlaisia ei ole vielä koskaan kuullutkaan. Olisi kiva saada vinkki niiden muistamiseen.

Kommentoi juttua: Pettämätön muistitekniikka: Näin painat ihmisen nimen mieleen jo ensikohtaamisella

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X