Hyvinvointi

Pitäisikö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamupalan? Hammaslääkäri vastaa ikuisuuskysymykseen

Pestäänkö hampaat ennen vai jälkeen aamupalan? Kumpikin käy, mutta jälkeen pesemiseen liittyy yksi tärkeä sääntö, kertoo hammaslääkäri Ville Saarenpää.

Päivä alkaa rutiininomaisesti kasvojen ja hampaiden pesusta. Sitten siirrytään kahvinkeittoon. Vai meneekö se toisinpäin? Jotkut pesevät hampaansa vasta aamupalan jälkeen. Kysymys kuuluu: kumpi tapa on oikea?

”Tässä on kahta koulukuntaa. Ei ole vahvaa näyttöä kummankaan tavan puolesta”, Terveystalon hammaslääkäri Ville Saarenpää sanoo.

Lue myös: Et kai huuhdellut suuta pesun jälkeen? Vältä nämä yleiset virheet hampaiden pesussa

Hammaslääkäriliitto ei ole virallisissa ohjeissaan ottanut asiaan kantaa. Sen sijaan American Dental Association ohjeistaa, että molemmat tavat ovat oikein, mutta jos hampaat pesee vasta aamupalan jälkeen, syömisen ja pesun välissä olisi hyvä pitää 30–60 minuutin tauko.

Saarenpää suosittelee noudattamaan tätä ohjetta. Kumpikin tapa on oikein, mutta heti aamupalan jälkeen ei kannata kiireesti tarttua harjaan.

Hampaidenpesu ennen vai jälkeen aamupalan? Asiantuntija vastaa.
Hapokkaat ruoat ja juomat tekevät hampaiden pinnasta herkemmän hammasharjan hankaukselle.

Pesu heti aamupalan jälkeen voi vaurioittaa kiillettä

Jos hampaat pesee heti aamupalan jälkeen, hampaiden kiille voi heiketä. Riski on olemassa etenkin jos aamupalalla syö tai juo happamia ruokia tai juomia. Esimerkiksi tuoremehu, marjat ja kahvi ovat hapokkaita.

Hapot liottavat hampaiden pinnan mineraaleja ja tekevät hampaiden pinnasta heikomman. Siksi happaman ruoan syömisen jälkeen hampaat ovat alttiimpia mekaanisille vaurioille ja reikiintymiselle. Hammasharjan hankaus tässä tilanteessa rasittaa hampaiden pintaa eli kiillettä.

Kun aamupalan jälkeen malttaa odottaa puoli tuntia harjaamisen kanssa, sylki ehtii mineralisoida hampaat uudestaan. Silloin hampaat kestävät hammasharjan hankausta paremmin.

Sääntöä on suositeltavaa noudattaa, mutta satunnainen kiirehdintä aamutoimissa ei ole vakavaa.

”Vaikutus on toki pieni. Se, että harjaa hampaat heti aamupalan jälkeen, on parempi vaihtoehto kuin ettei harjaa ollenkaan.”

Lue myös Anna.fi: Haiseeko hengityksesi? Lue täältä, miten voit varmistua suusi raikkaudesta

Jotkin seikat puoltavat harjaamista ennen aamiaista

Yön aikana suuhun muodostuu bakteeriplakkia, joka on riski reikien muodostumiselle. Järjellä voisi päätellä, että tämä bakteeriplakki olisi hyvä puhdistaa suusta heti herättyä, ei vasta aamupalan jälkeen.

”Kun aamupalalla syö heti sängystä noustuaan, ravinnon hiilihydraatit, etenkin sokeri, ruokkivat bakteeriplakkia ja suussa muodostuu happoa, joka heikentää hampaiden pintaa. Siinä mielessä ei olisi haittaa, että bakteeriplakin poistaisi suusta ennen kuin syö.”

Jotkut myös pelkäävät kahvin jättävän hampaisiin ruskean sävyn, jos hampaat pesee aamupalan jälkeen. Se on teoriassa mahdollista, kertoo Saarenpää.

”Kahvi ja muut hapot voivat liottaa hampaan pintaa, jolloin hammas ottaa herkemmin värjäymää. Kahvi on tosin aika heikko happo. Värjäymiltä vältytään, kun aamupalan ja sen jälkeisen harjauksen välillä pidetään väliä.”

On myös heitä, jotka eivät pidä hammastahnan mausta suussa aamupalaa syödessä. Tähän ei auta muu kuin eri tahnojen testaaminen ja totuttelu. Harjauksen jälkeen voi yrittää odottaa hetken ennen kuin pistää leivän suuhunsa.

Tärkeintä on, että hampaat pesee kahdesti päivässä

Loppupeleissä ei ole merkitystä, mihin aikaan päivästä hampaat pesee. Hampaat voi yhtä hyvin pestä aamun sijaan vaikka lounastauolla. Silloinkin on hyvä muistaa pitää syömisen ja harjaamisen välillä taukoa.

Harjauksessa oleellisinta on se, että sen tekee kahdesti päivässä. Mehiläisen ja IRO Researchin 1000 vastaajan tutkimuksen mukaan 34 % suomalaisista pesee hampaitaan vain kerran päivässä tai harvemmin. Myös Saarenpää on tiedostanut ilmiön.

”Suomen aikuisväestöllä on huonompi suunterveys kuin Ruotsin ja Norjan aikuisväestöllä. Pesu kahdesti päivässä ennaltaehkäisee tehokkaasti hampaiden reikiintymistä ja tulehdusten etenemistä. Jos hampaat pesee harvemmin, sairaudet etenevät herkemmin.”

Hampaat saa toki pestä useammin kuin kahdesti päivässä, jos haluaa. Silloin kannattaa valita pehmeä hammasharja ja harjata kevyellä otteella, etteivät hampaat vaurioidu hankauksesta.

Miten hammaslääkäri itse hoitaa homman?

”Pesen aamulla ennen aamupalaa ja illalla juuri ennen nukkumaanmenoa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitäisikö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamupalan? Hammaslääkäri vastaa ikuisuuskysymykseen

Julli67

Paha kysymys kun en syö aamupalaa. Nolo tunnustaa mutta kävin nyt vasta 20 vuoden tauon jälkeen hammaslääkärissä ja ei ollut ainoatakaan reikää eikä tulehduksia ikenissä. Hampaat pesen ainoastaan aamuisin. Tästä voidaan empiirisen tutkimuksen pohjalta päätellä että aamupala aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Jeff

Voi sinua hölmöläistä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.