PMS-oireet voivat johtua hormonien epätasapainosta

Oletko pitänyt PMS-oireita ikävänä mutta luonnollisena osana elämääsi? Homeopaatti: syynä voi olla hormonien epätasapaino

PMS-oireiden taustalla voi olla hormonaalinen epätasapaino, joka johtuu estrogeenidominanssista. Lue, mistä on kyse ja miten saat hormonit tasapainoon.

Mielialat heittelevät, keskittyminen on vaikeaa, rintoja aristaa ja turvottaa. Taitaa olla taas se aika kuukaudesta. PMS-oireet ovat monelle tuttuja, mutta yleisyydestä huolimatta PMS ei olekaan normaali, luonnollinen tila.

”Usein pidetään itsestäänselvyytenä, että PMS-oireet ja kuukautisongelmat kuuluvat naisen elämään. Vaivojen takana on usein hormonaalinen epätasapaino, johon löytyy monia syitä”, ravintoasiantuntija ja diplomihomeopaatti Daniela Salomaa PUR-kaupasta kertoo.

”Eri ikäisillä ja myös yhä nuoremmilla naisilla voi olla merkkejä hormonitoiminnan epätasapainosta.”

Yleisimpiä epätasapainotiloja ovat Salomaan mukaan PMS, endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti, PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, liian runsaat ja kivuliaat tai epäsäännölliset kuukautiset sekä kuukautisten pois jäänti.

Lue myös: Kärsitkö kivuliaista ja runsaista kuukautisista? Apu voi löytyä keittiöstä: nämä yrtit ja mausteet helpottavat kuukautiskipuja

PMS-oireet voivat johtua hormonien epätasapainosta

Hormonaalisen epätasapainon takana usein estrogeenidominanssi

”Vähemmän tunnettu syy hormonaalisten oireiden taustalla on estrogeenidominanssi”, Salomaa sanoo.

Estrogeenidominanssi tarkoittaa liian suurta estrogeenin määrää suhteessa keltarauhashormoniin eli progesteroniin. Estrogeeneja ja progesteroneja molempia löytyy meistä luonnostaan.

Estrogeenidominanssi syntyy, kun elimistä tuottaa estrogeenia kuten ennenkin tai vähemmän, mutta progesteronin tuotanto on laskenut vielä voimakkaammin tai estrogeenia on elimistössä liikaa.

Progesteronin määrä veressä kääntyy luonnolliseen laskuun naisten lähestyessä vaihdevuosia, joten estrogeenidominanssiin liittyvät vaivat alkavat yleistyä yli 35-vuotiailla naisilla.

Alhainen progesteroni aiheuttaa muun muassa kivuliaita kuukautisia, hedelmättömyyttä, endometrioosia, unirytmin häiriintymistä, painon kertymistä ja turvotusta sekä mielialan muutoksia. PMS-oireet voivat voimistua, kuukautiskierto heitellä ja lyhentyä sekä vuoto runsastua.

”PMS-oireista kärsivillä naisilla on yleensä normaalia alemmat progesteronitasot.”

Lue myös: Runsaat kuukautiset ovat joka 3. naisen riesa – avuksi hormonikierukka tai lääkitys

PMS-oireet voivat johtua hormonien epätasapainosta

Syyt hormonaaliseen epätasapainoon

”Ikä vaikuttaa luonnollisesti naishormonien tuotantoon, mutta myös elämäntavat vaikuttavat niihin erittäin paljon.”

Salomaa kertoo, että suurimmat syyt hormonaaliseen epätasapainoon ja estrogeenidominanssiin ovat huono ravinto, suoliston ja maksan huono kunto, tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden puutokset sekä pitkittynyt stressi, negatiivinen mielentila ja elintavat.

”Myös kemikaalit ja ympäristömyrkyt rasittavat elimistöä ja häiritsevät hormonitoimintaa.”

Lue myös: Varhaiset vaihdevuodet: Kun kuukautiset loppuvat jo kolmekymppisenä

Hoida hormonitasapaino kuntoon ja helpota PMS-oireita ruokavalion avulla

  • Karsi ruokavaliosta sokeri, valkoinen vehnä ja prosessoidut ruoat, jotka aiheuttavat hiljaista tulehdusta ja sekoittavat hormonitasapainoa. Vähennä maitotuotteita.
  • Laadukasta proteiinia on hyvä nauttia joka pääaterialla, myös aamupalan yhteydessä, sillä aminohapot korjaavat kohdun kudoksia ja proteiini toimii apuna hormonien tasapainottamisessa. Hyviä lähteitä ovat kala, vaalea liha, kasviproteiinit.
  • Lisää kuidun määrää. Kuidut auttavat tasapainottamaan verensokeria, jolla on merkittävä rooli mielialojen heittelyn ja sokerinhimon hillinnässä. Kuidut auttavat vatsaa toimimaan säännöllisesti, mikä on tärkeää, jotta käytetty estrogeeni poistuu elimistöstä.
  • Laadukkaat rasvat toimivat hormonien rakennusaineina ja lieventävät tulehduksia. Hyviä lähteitä ovat avokadot, kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy, siemenet ja liotetut pähkinät.
  • Tiettyjen ravintoaineiden, kuten magnesiumin, kalsiumin ja B6-vitamiinin on osoitettu helpottavan PMS-oireita.
  • Maksalla on tärkeä rooli hormonien pilkkomisessa ja eliminoimisessa, minkä vuoksi sen kunnosta on tärkeä huolehtia. Vähennä alkoholin käyttöä.

Parhaita luonnonaineita tulehduksen vähentämiseen, puhdistukseen ja ruoansulatukseen ovat kurkuma, persilja, korianteri, inkivääri ja valkosipuli. Kurkuma on hyvä antioksidantti, se lievittää tulehdusta ja kuukautiskipuja.

Parhaita ruoka-aineita, jotka auttavat pilkkomaan ja eliminoimaan estrogeenia ovat kaikki kaalit, muun muassa parsakaali, ruusukaali, keräkaali, kukkakaali, lehtikaali ja kyssäkaali.

Lue myös: Ruokavalio voi saada heilahtelevat hormonit kuriin

Kärsitkö PMS-oireista?

Katso tilanne vastaamatta

Keskustelu

Pilipali-artikkeli, joka ei liity mihinkään oikeaan tieteeseen, vaan on pseudotiedettä ja ”teorioita” joilla johdetaan taas ihmisiä harhaan.

Homepaatti ei ole mikään lääkäri tai edes terveysalan työntekijä. Koko homeopatia ei perustu lääketieteeseen mitenkään. Enkeli terapeutti voisi todeta ihan samalla vakuuttavuudella.

En usko. Niin kauan on sanottu että pms on normaalia ja kuuluu terveen naisen kehoon.

Kommentoi juttua: Oletko pitänyt PMS-oireita ikävänä mutta luonnollisena osana elämääsi? Homeopaatti: syynä voi olla hormonien epätasapaino

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X