Suhteet

Miksi monelle on vaikea sanoa ei? Psykologi kertoo, miksi taito kannattaa opetella

Psykologi Satu Kaski kertoo, miksi monelle ei-sanan sanominen on vaikeaa jopa pelottavaa ja miten taitoa voi opetella. Yleensä kieltäytymisestä ei seuraa mitään kamalaa.

Ihmisille on tyypillisesti vaikeampi sanoa ei kuin kyllä. Tämän tietää kokemuksesta psykologi Satu Kaski. Etenkin he, jotka hakeutuvat psykologin luo uupumuksen takia, ovat usein luistaneet omien rajojen asettamisesta.

”Pelkästään muiden ehdoilla eläminen ei tee ihmiselle hyvää.”

Ihminen, joka osaa kuunnella ja kunnioittaa omia tarpeitaan, osaa sanoa tarvittaessa ei. Hän osaa rajata pois itselleen sopimattoman kohtelun tai toiminnan, olipa kyse sitten työstä tai yksityiselämästä.

Siihen, miksi joidenkin on helpompi sanoa ei, vaikuttavat erot temperamentissa ja kasvatuksessa. Kieltäytymisen vaikeuden taustalla on usein miellyttämisen tarve ja pelko siitä, että jää tulevaisuudessa jostain paitsi.

”Ihminen saattaa pelätä esimerkiksi yksin jäämistä. Mitä jos seuraavalla kerralla kutsua juhliin ei tulekaan, jos en nyt mene paikalle?”

Lue myös: Opettele tervettä itsekkyyttä ja vältä uupuminen

Piirroskuva luistelijasta, joka on nostanut kätensä torjuntaeleeseen.

Uhkakuvat ovat useimmiten oman mielen tuotosta

Ei-sanan käyttämisestä voi seurata jotain ikävää. Ystävä saattaa harmistua, jos et tartu hänen ehdotukseensa lounastapaamisesta. Saat kenties hankalan maineen, jos et suostu ylitöihin. Vanhempasi voivat loukkaantua, jos et toimi heidän tahtonsa mukaan. Rajojen vetäminen vaikuttaa niin ihmissuhteisiin kuin uraankin.

Kasken mukaan on hyvä pysähtyä miettimään, miksi ei-sanan sanominen on vaikeaa, jopa pelottavaa.

”Useimmiten uhkakuvat ovat oman mielen tuotosta. Kannattaa miettiä, mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua. Ja pohtia sen jälkeen, onko kuvitelma realistinen.”

Ei-sanan sanomisesta seuraa myös hyvää. Omien rajojen kunnioittaminen lisää hyvinvointia.

”Ihmisen on tärkeä oppia sanomaan ei myös omille ajatuksilleen. On palkitsevaa saada kokemus siitä, että minä ohjaan mieltäni, eikä toisinpäin. Voin esimerkiksi päättää, että juuri nyt en murehdi asioita, vaan nautin aurinkoisesta päivästä.”

Omia rajojaan kunnioittava ihminen on helppoa seuraa muille. On rentouttavaa olla sellaisen ihmisen lähellä, joka ilmaisee rehellisesti mielipiteensä.

Lue myös: Terve itsekkyys on aikuisuutta ja siksi harvinaista

Kokeile mitä tapahtuu, kun valitset toisin

Ei-sanan käyttämistä ei ole koskaan liian myöhäistä opetella. Kannattaa aloittaa pienistä asioista. Jos olet työpaikalla aina se, joka jää tuuraamaan muita, kokeile mitä tapahtuu, kun valitset toisin. Varaudu henkisesti ihmisten reaktioihin.

”Jos työkaverit ovat tottuneet siihen, että Liisa aina joustaa, voi ihmetys olla suuri, kun hän käyttäytyykin eri tavalla.”

Kieltäytyminen on parasta tehdä ystävällisesti, mutta jämäkästi. Muista, että et ole vastuussa toisten tunteista.

Kaski on itsekin joutunut opettelemaan sanomaan ei työasioissa.

”Innostun helposti ja haluaisin olla monessa mukana. Kantapään kautta olen oppinut, että aikani ei riitä kaikkeen.”

Rajojen vaaliminen on tuonut elämään selkeyttä ja huokoisuutta.

Jos ei-sanan sanominen tuntuu toistuvasti vaikealta, apua voi hakea työterveyshuollosta tai psykoterapiasta. Myös vertaistuesta on iloa.

”Kaverilta voi kysyä, miten hän selviää samankaltaisista tilanteista.”

Joskus omien rajojen vetäminen voi mennä liian pitkälle. Rajattomuuden toinen ääripää on joustamattomuus. Sitä ei Kasken mukaan kuitenkaan tarvitse pelätä.

”Aina voi pakittaa, jos huomaa olleensa liian tiukka. Rajojen vetäminen ei ole lopullinen valinta, vaan jatkuvaa oppimista.”

Lue myös Seura.fi: Terve itsekkyys on raha-asioissa hyvästä

Juttu julkaistu Kotiliedessä 23/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi monelle on vaikea sanoa ei? Psykologi kertoo, miksi taito kannattaa opetella

Sinun täytyy kommentoidaksesi.