Hyvinvointi

Puhelimessa puhuminen pelottaa monia – Näin voit lievittää puhelinkammoa

Vaikka järjellä ajateltuna puhelimessa puhumisessa ei ole mitään pelottavaa, moni kammoaa luuriin koskemista. Miksi puhelimessa puhuminen pelottaa ja voiko puhelinkammosta päästä eroon?

Kädet hikoavat, kurkkua kuristaa ja puhelin pirisee pöydällä. Yllättävä puhelinsoitto saa monissa ihmisissä aikaan kammoa ja ahdistusta. Psykoterapeutti, psykologi ja psykoanalyytikko Milla Tamminen kertoo, miten kannattaa toimia, kun puhelimessa puhuminen pelottaa.

Lue myös: Ahdistuneisuushäiriö piinaa työikäisiä: Näin ennaltaehkäiset ja hoidat ahdistusta

Miksi puhelimessa puhuminen pelottaa ja ahdistaa?

Yhtä pelottaa puhelimella soittaminen, toisella siihen vastaaminen. Joku saattaa kammoksua molempia tilanteita aivan yhtä paljon.

”Kuten kaikki tällaiset mielenterveyteen liittyvät asiat, kyse on jatkumosta. Toisessa ääripäässä voi olla jokin sosiaalisen fobian muoto: ylipäätään ihmisten kanssa oleminen pelottaa ja jännittää. Toisessa päässä taas on jännitys, jonka jokainen varmaan tunnistaa:  on jännittävää, kun ei tiedä, kuka soittaa tuntemattomasta numerosta tai itse pitäisi soittaa virallista asiaa, eikä tiedä, osaako sanoa oikeat sanat tai miten kuuluu käyttäytyä”, Milla Tamminen sanoo.

Syitä puhelimessa puhumisen kammoksumiseen on monia. Joku saattaa ahdistua, koska ei osaa lukea, milloin on oma vuoro puhua ja kuunnella, ja puhelimessa tämän tulkitseminen on vielä tavallistakin vaikeampaa. Toista voi pelottaa se, että aivot menevät lukkoon, eikä yhtäkkiä muistakaan enää, mitä piti sanoa.

Puhelimessa puhumiseen liittyy myös odottamattomuuden ulottuvuus. Entä jos yhtäkkiä toinen sanoo jotakin, mihin ei osaakaan reagoida? Virheiden tekeminen voi pelottaa.

Jos kuulossa on vikaa, ahdistusta saattaa herättää huoli siitä, ettei kuule kaikkea, mitä toinen sanoo. Tuntuu hankalalta pyytää toista toistamaan monta kertaa, mitä tämä on juuri sanonut.

Kaiken takana piilottelee nolostumisen uhka tai pelko jonkinlaisesta häväistyksi tulemisesta.

Voiko ahdistuksesta päästä eroon?

Ahdistus ja erilaiset pelot kuuluvat elämään kuten kaikki muutkin tunteet. Kokonaan niistä ei voi päästä eroon.

”Jos kuitenkin kärsii niin lamaannuttavasta ahdistuksesta, ettei pysty ollenkaan soittamaan puhelimella, niin sellaisesta voi päästä eroon”, Tamminen lisää.

Ahdistavan tai jännittävän asian välttäminen ei yleensä vähennä pelkoa, vaan päinvastoin kasvattaa sitä.

”Koska ihminen ei saa realistisia kokemuksia asiasta, hän täyttää aukot omilla pelottavilla mielikuvillaan. Tästä voi tulla pelkoa ja ahdistusta ylläpitävä kehä, joka voi myös laajentua koskemaan muita ahdistavia tai pelottavia asioita. Pahimmillaan tällainen ahdistus voi vaikuttaa hyvin laajalti toimintakykyyn.”

Lue myös: Kateus, ahdistus, viha ja häpeä voivat olla myös hyödyksi! Näin käännät hankalat tunteet voimavaraksi

puhelimessa puhuminen pelottaa

Miten puhelinkammoa voi lievittää?

Puhelinkammosta ei siis pääse yli välttämällä puhelimeen vastaamista tai puhelimella soittamista. Välttely todennäköisesti vain johtaa ahdistuksen pahenemiseen.

”Sen sijaan pitäisi pikkuhiljaa, sopivin askelin lähestyä pelottavaa asiaa ja pelottavia tunteita”, Tamminen sanoo.

Puhelinkammoinen voi esimerkiksi harjoitella puhumalla itsekseen puhelimeen. Toinen keino valmistautua jännittävään puheluun on kirjata paperille kaikki ne asiat, jotka puhelun aikana pitäisi muistaa sanoa.

Jos puhelimessa puhuminen tai siihen vastaaminen ahdistaa, voi myös yrittää miettiä, miksi puhelin herättää tällaisia tunteita. Ihminen voi kysyä itseltään: mitä minä tässä pelkään, mikä minua ahdistaa?

”Harjoittelulla ja vaikeisiin tilanteisiin menemällä saa itsevarmuutta. Silloin myös huomaa, että kyllä näistä tilanteista selviää ihan hengissä”, Tamminen toteaa.

Milloin kannattaa kääntyä ammattiauttajan puoleen?

Jos puhelimessa puhumista kohtaan tunnettu pelko on todella lamauttavaa, eivätkä esimerkiksi välttämättömät viralliset puhelut ota hoituakseen, tilanteeseen tarvitaan yleensä ammattilaisen apua.

Terapiasuunnasta riippuen työkalut, joilla pelkoa ja ahdistusta lähdetään työstämään, ovat hieman erilaisia.

”Itse olen psykoanalyyttinen, psykodynaaminen  terapeutti. Psykoanalyyttisessa terapiassa lähdetään tutkailemaan, mitä kaikkea ahdistukseen liittyy. Mihin asioihin, tunteisiin ja muistoihin ahdistus yksilön mielessä kytkeytyy ja assosioituu. Sitä kautta löytyy ymmärrystä itseä kohtaan ja uskallusta lähestyä ahdistavaa ja lamauttavaa asiaa”, Tamminen kertoo.

Kognitiivisessa terapiassa puolestaan voidaan lähteä tekemään harjoituksia. Silloin luodaan askel askeleelta harjoitustilanteita, joissa pohditaan, miten yksilö soittaisi jonnekin ja miltä soittaminen tuntuisi. Terapiassa tutkitaan automatisoituneita ajatuksia ja tarkastellaan, mitä ahdistuksen iskiessä tapahtuu. Voisiko niissä tilanteissa ajatella jollakin toisella tavalla?

Jos vaikeat tunteet meinaavat taltuttaa, tilannetta kannattaa aina selvitellä ulkopuolisen ammattilaisen kanssa. Yksin lamaannuttavien tunteiden kanssa ei kannata jäädä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puhelimessa puhuminen pelottaa monia – Näin voit lievittää puhelinkammoa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.