Hyvinvointi

Pyöräilykypärän käyttöikä on yllättävän lyhyt, ja huono käsittely voi lyhentää ikää vielä entisestään – ethän tee tätä virhettä pääsi suojaamisessa?

Pyöräilykypärä pitää uusia yllättävän usein ja päässä oleva kypärä ei suojaa, jos olet tehnyt yhden virheen. Nämä asiat jokainen pyöräilevä haluaa tietää pyöräilykypärästä.

Miten pyöräilykypärä säilytetään? Yhteyspäällikkö Leena Piippa Liikenneturvasta vastaa kysymyksiin pyöräilykypärän käytöstä ja säilyvyydestä.

1. Kuinka kauan pyöräilykypärä säilyy?

Pyöräilykypärän käyttöikä riippuu siitä, miten sitä käsittelee ja käyttää. Jos kypärä on paketissa ja kaapissa, ei se hirveästi vanhene. Vanhan kypärän suojausteho ei siis välttämättä ole hirveästi huonompi kuin uuden.

Mitä enemmän pyöräilykypärä altistuu auringonvalolle ja hielle, sitä enemmän se kuluu.

”Itse vaihdan kypärän mielellään muutaman vuoden välein. Valmistajat suosittelevat kypärän uusimista  3–5 vuoden välein”, Leena Piippa Liikenneturvasta sanoo.

Lue myös: Vuoden kokemukset: Sähköpyöräilyn plussat ja miinukset

2. Pyöräilykypärä on vaihdettava uuteen iskun jälkeen, mutta kuinka kovan iskun?

”Kypärä on entinen, jos siihen kohdistuu voimakas isku. Voimakas isku tulee esimerkiksi kaatumisesta.  Kypärän kolahtaminen seinään tai putoaminen itsekseen lattialle on harvoin voimakas isku.”

Jokainen kolhu vähentää kypärän iskunvaimennuskykyä, vaikka ulospäin ei vikaa huomaisikaan. Jos kypärässä näkyy selkeitä halkeamia tai syviä viiltoja, se kannattaa vaihtaa. Kaikki vauriot eivät välttämättä näy ulospäin.

”Kypärää kannattaa käsitellä huolellisesti. Lapsille kannattaa opastaa, että kypärän kanssa ei leikitä ja sitä pitää käsitellä varoen.”

Pyöräilykypärä: käyttö on järkevää.

Lue myös: Talvipyöräily: 6 vinkkiä aloittamiseen ja sujuvaan matkantekoon

3. Miten pyöräilykypärää kannattaa säilyttää ja hoitaa?

Polkiessa aurinkoa ja sadetta on vaikea vältellä, mutta pyöräilykypärää ei kannata säilyttää auringonvalossa. Kolhiutumista kannattaa tietenkin myös välttää.

Kypärää voi pestä, mutta vain miedolla pesuaineella. Irrotettavia pehmusteita voi myös pestä. Ohut pipo tai kypärämyssy kypärän alla vähentää kypärän hikeentymistä.

Lue myös: Pyöräily talvella: Asiantuntija kertoo, millaiset varusteet tarvitset

4. Millainen pyöräilykypärä on hyvä, jos hankkii uuden?

Kaikki kaupassa myynnissä olevat pyöräilykypärät ovat CE-hyväksyttyjä. CE-hyväksymismerkinnällä varustettu kypärä on läpäissyt iskunvaimennustestin, jossa kypärä ja sen sisällä oleva 5 kiloa painava mallipää pudotetaan 1,5 metrin korkeudelta ja mallipäähän kohdistuva kiihtyvyys on alle 250 g:tä (g = vapaan putoamisen kiihtyvyys).

Osassa kypäristä on myös kiertoliikesuoja, joka suojaa päätä päähän kohdistuvassa vinossa iskussa.

”Kypärien mallit ovat erilaisia ja päät ovat erilaisia, ei kaikille sovi samat kengätkään. Kannattaa etsiä se malli, joka tuntuu hyvältä omassa päässä ja miellyttää omaa silmää.”

Piippa ei ostaisi pyöräilykypärää käytettynä.

”Ei koskaan voi tietää, miten niitä on käsitelty. ”

Lue myös: Pyörällä Ahvenanmaalle? Nämä kokemukset ja vinkit haluat lukea!

5. Miten pyöräilykypärän pitää istua päässä?

”Melkein yhtä tärkeää kuin että kypärä on päässä, on se, että se on säädetty päähän oikein.”

Piippa kertoo näkevänsä paljon kypäriä, jotka ovat liian löysällä. Onnettomuustilanteessa löysällä oleva kypärä ei suojaa vaan saattaa lentää jopa pois päästä.

Ei siis riitä, että kypärä on päässä, pitää vielä varmistaa, että kypärä on säädetty päähän oikein.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyöräilykypärän käyttöikä on yllättävän lyhyt, ja huono käsittely voi lyhentää ikää vielä entisestään – ethän tee tätä virhettä pääsi suojaamisessa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.