Hyvinvointi

Tiesitkö? Rakkolaastari kannattaa laittaa iholle jo ennen rakon syntymistä – asiantuntija kertoo, miten suojaat jalkasi tehokkaasti rakoilta

Auts! Iholle rapsahti rakko. Miksi? Ja miten rakolta olisi voinut välttyä? Jalkojenhoidon AMT ja sairaanhoitaja Saara Mattila kertoo. 

Rakko jalassa on ikävä seuralainen. Miksi rakko nousee iholle, jalkojenhoidon AMT ja sairaanhoitaja Saara Mattila?

”Rakko syntyy, kun jalkaterään kohdistuu kitkaa, painetta ja hankausta. Jalkojen turvotus ja hikoilu edistävät rakkojen syntyä. Osa ihmisistä on alttiimpia saamaan rakon kuin toiset.  Joustavampaan ihoon rakkoja syntyy harvemmin kuin sellaiseen, jossa ei ole niin paljoa venymiskykyä”, Mattila kertoo.

Lue myös: Vasaravarvas voi syntyä liian pienistä kengistä tai nivelreuman seurauksena – näin tunnistat ja hoidat kivuliaan vaivan

Rakkolaastari avuksi rakkojen ennaltaehkäisyyn

Rakkojen paraneminen kestää useasta päivästä jopa viikkoihin. Siksi jalat kannattaa suojata etukäteen, jotta rakkoja ei pääsisi syntymään.

”Rakkolaastarit ovat hyviä nimenomaan rakkojen ennaltaehkäisyyn. Jos jalassa on uusi kenkä ja on lähdössä pitkälle lenkille, vaeltamaan tai juhliin, kannattaa ne kohdat ihosta, joihin kohdistuu painetta ja hankausta, suojata rakkolaastarilla tai edes tavallisella laastarilla. Ihanteellisinta on, että rakkoja ei pääsisi syntymään”, Mattila sanoo.

Rakkolaastarilla voi myös suojata rakon tai alkavan hiertymän. Laastari lievittää kipua, estää ihon rikkoutumisen ja epäpuhtauksien pääsemisen rakkoon. Rakkolaastari vaihdetaan vasta, kun se alkaa irrota itsestään. Hoitoa jatketaan kunnes iho on parantunut.

”Jos tulee tunne, että kenkä hiertää, kannattaa matka keskeyttää, ottaa kengät pois ja tarkistaa, onko jalkaan syntynyt rakko. Hiertymäkohtaan laitetaan laastari. Pitkille lenkeille ja vaelluksille kannattaa varata mukaan aina rakkolaastari tai tavallinen laastari.”

Lue myös: Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa vaellukselle? Eräopas Henriikka Reinman kertoo, mitä pitää ottaa huomioon

rakkolaastari jalassa
Rakkolaastarilla tai laastarilla voi suojata ihosta ne kohdat, joita uudet kengät hankaavat, jo ennen kuin rakkoja on päässyt syntymään.  Kuva: iStockphoto

Varovaisuutta rakkolaastareiden käyttöön

Diabeetikoiden ja henkilöiden, joilla on heikentynyt jalkojen verenkierto, suositellaan keskustelevan lääkärin kanssa ennen kuin he aloittavat rakkolaastarien käytön. Koska diabeetikoilla ja esimerkiksi ikäihmisillä haavojen paranemiskyky on heikentynyt, heidän pitää olla varovaisia rakkolaastareita käyttäessä.

Jos rakko tai hiertymä kipeytyy, on hyvä kurkistaa laastarin alle ja tarkistaa tilanne. Rakkolaastaria ei saa koskaan laittaa sellaiseen rakkoon, jonka päältä iho on rikkoutunut.

”Rakkolaastari ei ole hengittävää materiaalia, joten laastarin alle voi tulla ihorikko. Ihorikko voi tulehtua ja aiheuttaa ikävän infektion. Usein ihmiset tekevät sen virheen, että laittavat rakkolaastarin silloin, kun iho on jo rikki. Silloin rakko kipeytyy, ja kun rakkolaastarin ottaa irti, iho lähtee rakkolaastarin mukana.”

Lue myös: Miten pientä palovammaa kannattaa hoitaa? Auttaako jogurtti auringon polttamaan ihoon? Asiantuntija vastaa

Milloin rakon vesikellon saa puhkaista?

”Jos rakkoon on tullut vesikello, ihoa ei saa missään nimessä repäistä irti. Jos vesikellossa on paljon kudosnestettä, voi desinfioida esimerkiksi nuppineulan ja tehdä pienen reiän rakon sivuun. Näin saa ihoa varovasti painamalla tyhjennettyä kudosnesteen rakosta”, Mattila opastaa.

Jos rakko ei ole kivulias eikä kovin suuri, sitä ei kannata puhkaista. Silloin se suojataan kengässä siten, että se ei pääse rikkoutumaan. Rakkoaluetta hoidetaan normaalilla vesipesulla päivittäin. Jalat kuivataan hyvin pesun jälkeen, ja rakon hankaamista vältetään.

”Rakko kannattaa puhkaista silloin, jos rakko on sellaisessa kohdassa, että on vaarana, että se rikkoutuu itsestään.”

Esimerkiksi vaellusretkellä rakko voi olla jalassa sellaisessa kohdassa, että kenkä hankaa sitä. Koska rakko saattaa puhjeta kävellessä, rakko kannattaa puhkaista.

Lue myös: Suosi citylenkkareita kaupunkikävelyllä ja vältä jalkavaivat – näin ostat hyvät kävelykengät

Näin vältät uusista kengistä aiheutuvat rakot

Useimmiten jalkoihin syntyy rakkoja, kun jalkaan vedetään uudet kengät ja ne jalassa lähdetään liikkumaan pitkäksi aikaa. Kun kenkä on muotoutunut paremmin, se ei välttämättä enää aiheuta rakkoa. Rakko voi syntyä myös siitä, että kenkiä ei valita käyttötarkoituksen mukaan tai jalkaterä ei pääse tekemään normaalia rullaavaa liikettä kengässä.

Kantapäihin rakkoja tulee usein siksi, että jalka menee liian matalalle kenkään ja kengän kanta alkaa hangata jalkaa – tai siksi, että kantapää ei pysy kengässä, vaan nousee sieltä. Jalan etuosaan rakkoja syntyy kengän tai sukkien saumojen takia. Esimerkiksi sandaaleissa kengän saumat voivat painaa luiden päälle.

Lue myös: Vääränlainen kenkä saa jopa niskat jumiin – näin valitset sopivat kengät

Mattila neuvoo ottamaan uuden kengän käyttöön pikkuhiljaa. Varsinkin jos tietää, että omiin jalkoihin muodostuu herkästi rakkoja, uusien kenkien käyttöönottoon kannattaa kiinnittää huomiota.

”Aloita uusien kenkien käyttö kotona asteittain ja siirry tekemään pieniä kävelylenkkejä ennen pidempiä retkiä”, Mattila sanoo.

Uusissa kengissä on hyvä käyttää sukkaa, joka suojaa jalkaa hankaukselta.

”Vaikka olisi ihana kesä, niin juhlakengissä, joita ei usein pidä, kannattaa jalkojen iho suojata ohuilla sukilla, talkilla tai vaikka rakonestopuikolla.”

Rakkoja voi ennaltaehkäistä myös siten, että kenkiä ostaessa valitsee jalkaan sopivat jalkineet.

”Uudet kengät kannattaa aina mennä ostamaan iltapäivällä, kun jalkojen päällä on oltu monta tuntia. Silloin jalkoihin on tullut automaattisesti turvotusta. Kenkiä ei pidä mennä ostamaan aamulla, koska jos silloin tuntuu, että kengät ovat hyvät, ne eivät enää ole hyvän tuntuiset, kun jalka iltapäivällä turpoaa. Silloin jalkaan lähtee helposti syntymään myös rakko.”

Yksi sääntö on kenkiä ostaessa ylitse muiden:

”Koskaan ei kannata ostaa kenkää, joka ei tunnu hyvältä. Vaikka myyjä sanoisi, että tämä on hyvä sinulle, niin jos oma pää sanoo, että ei ole, silloin ei kannata ostaa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö? Rakkolaastari kannattaa laittaa iholle jo ennen rakon syntymistä – asiantuntija kertoo, miten suojaat jalkasi tehokkaasti rakoilta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.