Hyvinvointi

Kärsitkö kivuliaista ja runsaista kuukautisista? Apu voi löytyä keittiöstä – nämä yrtit ja mausteet helpottavat kuukautiskipuja

Kivuliaat ja runsaat kuukautiset ovat ikävä vaiva, johon kannattaa etsiä helpotusta. Nämä kasvit, yritit ja mausteet saattavat auttaa tukalaan oloon.

Runsaat ja kivuliaat kuukautiset on ikävä vaiva, josta ei kuitenkaan tarvitse kärsiä turhaan.

Kasvitieteilijä Sinikka Piippo opastaa kirjassaan Rakkauden rohdot – Eroottista elinvoimaa kasveista, miten aivan tavalliset luonnosta löytyvät kasvit ja toisaalta monesta keittiöstä jo valmiiksi löytyvät yrtit ja mausteet voivat helpottaa oloa, kun runsaat ja kivuliaat kuukautiset haittaavat.

Lue myös: Milloin kuukautisvuoto on liian runsasta? Näin mittaat vuodon

6 kasvia, jotka auttavat runsaisiin ja kivuliaisiin kuukautisiin

Listasimme kuusi kasvia, yrttiä ja maustetta, joista voi etsiä helpotusta, kun menkkojen ikävimmät sivuvaikutukset iskevät.

Osa yrteistä auttaa runsaaseen vuotoon, osa kipuihin ja jotkin molempiin.

Kuukautiskipuja helpottavia kasveja kannattaa syödä kahden viikon ajan ennen kuukautisten alkamista.

Kiinankarhunputki on monipuolinen kasvi, jota käytetään moniin erilaisiin naistenvaivoihin. Se sopii esimerkiksi PMS-oireiden hoitamiseen, kuukautiskierron säännöllistämiseen ja sahramin kanssa nautittuna se helpottaa oloa kuukautisten aikana. Kiinankarhunputkea käytetään myös runsaan kuukautisvuodon hillitsemiseen, ja se auttaa myös kuukautiskipuihin.

Vadelman lehdet vaikuttavat naisten fysiologiaan monilla erilaisilla tavoilla. Ne muun muassa rauhoittavat ja stimuloivat kohtua ja edesauttavat ovulaatiota. Ne ovat kuitenkin myös hyvä keino kuukautiskipujen lievittämiseen ja liiallisten kuukautisvuotojen hillitsemiseen.

Kuukautisvaivaisen kannattaa nauttia vadelman lehdet teenä nukulan (Leonurus cardiaca) kanssa. Vadelmanlehtitee auttaa myös unettomuutee ja jännittyneisyyteen, ja se sopii mainiosti esimerkiksi iltateeksi.

Siankärsämö on liian runsaista kuukautisista kärsivän helpotus. Se nimittäin ehkäisee verenvuotoa kuukautisen aikana, mutta sen vaikutus on aika hidas. Siankärsämöstä on apua myös silloin, kun kuukautiset ovat epäsäännölliset tai kivuliaat.

Kasvia voi nauttia esimerkiksi lehdistä, kukista tai nupuista tehtyä teenä, mehuna tai tippoina. 2–4,5 grammaa kuivattua versoa kolme kertaa päivässä on riittävä annostus. Vaihtoehtoisesti voi nauttia 3 grammaa kuivattuja siankärsämönkukkia kolme kertaa päivässä.

Herkät voivat saada ihottumaa tai allergiaoireita siankärsämöstä. Eräiden kasvien ja hedelmien kanssa yhdessä käsiteltynä siankärsämö voi aiheuttaa nokkosrokkoa.

Lue myös Annasta: 10 kysymystä kovista kuukautiskivuista – Erikoislääkäri vastaa

Runsaat ja kivuliaat kuukautiset, yrtit auttavat kuukautiskipuihin

Keittiön kaappien kätköistä apua kuukautiskipuihin

Kivuliaat kuukautiset voivat helpottua myös tutuilla, lähes jokaisesta keittiöstä löytyvillä mausteilla ja yrteillä. Esimerkiksi kaneli, piparminttu ja persilja auttavat menkkakipuihin. Niidenkin syöminen kannattaa aloitttaa kaksi viikkoa ennen kuukautisia.

Kaneli tepsii kivuliaisiin kuukautisiin, koska se sisältää tulehdusta estäviä yhdisteitä. Kokeile esimerkiksi kanelista kurpistakeittoa tai kanelipullia kipujen lievittämiseen.

Muista kuitenkin, että kanelinkaan kanssa ei kannata villiintyä, sillä todella suurina määrinä nautittu kiinankaneli voi vahingoittaa maksaa. Yliannostukset aiheuttavat myös muun muassa munuaistulehdusta ja ripulia.

Piparminttu helpottaa kuukautiskipuja, mutta ei välttämättä ole oikea valinta, jos menkat ovat runsaat. Piparminttu nimittäin edistää kuukautisia ja saattaa jopa lisätä vuodon määrää. Mintut ovatkin erityisen hyviä kipujen helpottajia silloin, kun kuukautiset ovat vähäiset ja kivuliaat.

Persilja sopii erinomaisesti kuukautiskipujen lievittämiseen, ja erityisesti sen siemenet toimivat hyvin menkkakipuihin. Persiljaa käytetään myös puuttuvien kuukautisten takaisin saamiseen, sillä persilja parantaa veren virtausta kohtuun ja limakalvoihin. Persiljakaan ei välttämättä siis ole runsaista kuukautisista kärsivälle paras yrtti kivunlievitykseen.

Käytä persiljaa kohtuudella. Liiallisella käytöllä on monia epämieluisia sivuvaikutuksia, esimerkiksi rytmihäiritöitä ja maksan toimintahäiriöitä. Persiljaa ei saa käyttää, mikäli kärsii tulehduksellisista munuaissairauksista tai turvotuksesta, joka johtuu sydämen tai munuaisten puutteellisesta toiminnasta.

Lähde: Sinikka Piippo: Rakkauden rohdot – Eroottista elinvoimaa kasveista (Minerva 2019).

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kärsitkö kivuliaista ja runsaista kuukautisista? Apu voi löytyä keittiöstä – nämä yrtit ja mausteet helpottavat kuukautiskipuja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.