Pinnistätkö pissatessa? Ei kannattaisi! Urologian erikoislääkäri kertoo, miksi pissaa ei pidä yrittää vauhdittaa

 Jos pissatessa joutuu pinnistämään, se voi olla merkki virtsaamishäiriöstä. Pissaamiseen liittyvien ongelmien syy pitää aina selvittää.

Jos on kiire tai pissa ei meinaa tulla, saako pissaa yrittää pinnistää, Lääkärikeskus Aavan urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä?

”Pissalla ei kannata käydä kiireessä eikä pissaa kannata pinnistää. Virtsarakon tyhjentyminen vie normaalisti noin 30 sekuntia. Sen verran pitää jokaisella olla aikaa.

Terveellä ihmisellä rakon tyhjentäjälihas toimii automaattisesti ja rakko tyhjenee vessanpöntölle istuttuamme. Vatsalihasten käyttäminen pissatessa saattaa heikentää rakkolihasten toimintaa, mikä voi aiheuttaa virtsaamisen häiriöitä. Silloin pissaa täytyy puskea vatsalihaksilla ulos.”

Lue myös: Mistä jatkuva pissahätä johtuu? 7 syytä, joista yksi on piilevä diabetes

Mistä virtsaamisen ongelmat yleensä johtuvat?

”Virtsaamishäiriöiden syy tulee aina selvittää. Pinnistely pissatessa saattaa kertoa esimerkiksi huonosti tyhjenevästä ja venyneestä rakosta.

Miehillä yleisempi vaiva on eturauhasen liikakasvu tai virtsaputken ahtauma. Naisilla virtsaamisvaivat liittyvät usein estrogeenin vähenemiseen.

Kun emättimen limakalvot voivat huonosti, myös virtsaaminen saattaa muuttua kipeäksi tai saattaa esiintyä virtsankarkailua.”

Lue myös Anna.fi: Virtsankarkailu kuriin – milloin virtsankarkailu kannattaa hoitaa leikkauksella ja milloin jumpalla?

Miten virtsaamishäiriöitä voi ennaltaehkäistä?

”Rakosta voi pitää huolta juomalla riittävästi. Rakko kannattaa myös tyhjentää säännöllisesti ja välttää rakon ylivenyttymistä.”

Kotilieden Tyhmä kysymys -juttusarjassa asiantuntija vastaa kinkkiseen kysymykseen terveydestä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 15/2021.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pinnistätkö pissatessa? Ei kannattaisi! Urologian erikoislääkäri kertoo, miksi pissaa ei pidä yrittää vauhdittaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X