Hyvinvointi

Saako kahta eri särkylääkettä käyttää yhtä aikaa? Erikoislääkäri kertoo, miten särkylääkkeiden haittavaikutuksilta voi suojautua

Kipua voidaan hoitaa lääkkeillä, joita saa apteekista ilman reseptiä. Helposti hankittavilla särkylääkkeillä on haittansa, mutta kipu kannattaa aina hoitaa kuntoon. 

Onko ilman reseptiä saatavat särkylääkkeet turvallisempia kuin reseptillä saatavat? Milloin kannattaa valita ibuprofeeni ja milloin parasetamoli? Anestesiologian erikoislääkäri, Kymsote kipupoliklinikan ylilääkäri Harri Tohmo kertoo, mitä jokaisen pitäisi tietää särkylääkkeistä.

1. Onko itsehoidossa myytävä särkylääke turvallisempi kuin reseptilääke?

Ilman reseptiä saatava kipulääke ei ole reseptilääkettä vaarattomampi tai tehottomampi, vaan tehot ja haitat ovat kummallakin samat.

Samaa lääkettä voidaan myydä sekä reseptillä että ilman reseptiä itsehoitolääkkeenä, mutta vapaasti hankittavan lääkkeen pakkauskoko on pienempi. Itsehoitolääke on myös usein miedompi, eli se sisältää vaikuttavaa lääkeainetta vähemmän.

Itsehoidossa myytävät särkylääkkeet ovat parasetamolivalmisteita tai tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai ketoprofeenia. Asetyylisalisyylihappoa eli aspiriiniä ei nykyään suositella haittojensa takia kivun hoitoon.

2. Millaiseen kipuun ilman reseptiä saatavat lääkkeet on tarkoitettu?

Itsehoidossa myytäviä kipulääkkeitä käytetään päänsärkyyn, flunssan oireisiin, selkäkipuun, hammassärkyyn, korva- ja kuukautiskipuihin.

Mahakivun hoitoon tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli eivät sovi. Kova, äkillinen mahakipu vaatii päivystyshoitoa.

3. Miten särkylääkkeet eroavat toisistaan?

Tulehduskipulääke lievittää nimensä mukaisesti sekä kipua että ärsytystulehdusta. Se auttaa myös tulehduksen näkyviin oireisiin kuten turvotukseen.

Parasetamoli helpottaa vain kipua, eikä vaikuta juurikaan ärsytystulehdukseen.

Tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli eroavat toisistaan myös haitoiltaan. Parasetamoli on turvallisin särkylääke mahahaava-alttiille henkilölle, raskaana olevalle ja astmaatikolle. Osa astmaatikoista saa keuhkoputkien supistumis­reaktion tulehduskipulääkkeestä. Parasetamoli sopii kaikenikäisille.

Lue myös: Kipulääkkeet ovat erilaisia – asiantuntija kertoo, milloin kannattaa valita ibuprofeeni ja milloin parasetamoli

4. Mitä haittoja särkylääkkeisiin liittyy?

Tulehduskipulääkkeisiin liittyy mahasuolikanavan haavauman riski. Se on suurin iäkkäillä, monisairailla ja paljon lääkkeitä käyttävillä ihmisillä.

Pitkään ja isoina annoksina käytettyinä tulehduskipulääkkeet saattavat aiheuttaa tai pahentaa munuaisten vajaatoimintaa. Ne voivat pahentaa sydämen vajaatoimintaa.

Parasetamoli saattaa suurina annoksina vaurioittaa maksaa. Maksavaurion riski kasvaa, jos päiväannos on pitkään yli kolme grammaa. Haurailla ikäihmisillä, monisairailla ja alkoholia runsaasti käyttävillä ihmisillä pienempiinkin annoksiin liittyy maksavaurion riski.

Jos käyttää reseptilääkkeitä, ilman reseptiä saatavista särkylääkkeistä tulisi kertoa lääkärille, joka tuntee potilaansa kokonaislääkityksen ja sairaudet.

5. Miten särkylääkkeiden haittoja voi pienentää?

Kuten lähes kaikkien lääkkeiden kanssa, myös särkylääkkeissä pienin tehokas annos on turvallisin. Itsehoitolääkkeiden pakkauksessa kerrottua annosta ei pidä eikä kannata ylittää. Tulehduskipulääkkeiden ja parasetamolin teho ei lisäänny, vaikka niitä ottaisi yli maksimivuorokausiannoksen – haitat sen sijaan lisääntyvät.

Flunssan hoitoon myytävistä yhdistelmävalmisteista kannattaa tarkistaa, sisältävätkö ne parasetamolia tai tulehduskipulääkettä. Vaikuttavan aineen määrä voi kasvaa liian suureksi, jos käyttää niitä yhtä aikaa särkylääkkeen kanssa. Koska kaikki tulehduskipulääkkeet vaikuttavat samalla tavalla, valmisteiden yhdistäminen voi lisätä haittoja.

6. Ovatko iholle levitettävät särkylääkkeet huolettomia?

Tulehduskipulääkettä sisältävät voiteet ja geelit on tarkoitettu pinnallisiin kipuihin, kuten erilaisiin venähdyksiin, lihas- ja jännevaivoihin tai vammoihin.

Kipugeelit ja -voiteet ovat siinä mielessä suun kautta otettavia lääkkeitä turvallisempia, että ne imeytyvät ihonalaisiin kudoksiin, eivätkä verenkiertoon. Niillä ei siten ole haitallisia vaikutuksia ruoansulatuskanavan limakalvoon tai munuaisiin. Kipulääkegeeli voi herkistää auringolle, joten voideltu kohta kannattaa suojata auringonvalolta.

Paikallisesti annosteltavat tulehduskipulääkkeet ovat lääkkeitä. Kuten muissakaan lääkkeissä, pakkauksessa kerrottua annosta ei pidä ylittää.

7. Muuttuuko särkylääkkeiden sieto iäkkäänä?

Korkea ikä muuttaa jo itsessään elimistön toimintaa, mikä heijastuu useiden lääkkeiden vaikutuksiin. Munuaisten kautta erittyvä lääke ei poistu elimistöstä kuten nuorempana, jolloin haittoja voi tulla ­aiempaa pienemmällä lääkeannoksella.

Iäkkäillä on usein käytössään muita lääkkeitä, jotka saattavat aiheuttaa yhdessä tulehduskipulääkkeiden kanssa haittoja. Tulehduskipulääkkeet heikentävät useiden verenpainelääkkeiden tehoa. Verenvuotoriski kasvaa, jos käyttää niitä yhdessä SSRI- tai SNRI-mielialalääkkeiden, tai veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden kanssa. Parasetamoli on näissä tapauksissa yleensä turvallinen kipulääke.

Lue myös: Löytyykö kotoasi lääkekaappi? Nämä lääkkeet ja tarvikkeet pitää löytyä joka kodista

8. Koska särkylääkettä kuluu liikaa?

Itsehoitovalmisteet on tarkoitettu lyhytaikaiseen ja tilapäiseen käyttöön. Jos tarvitsee niitä vielä viikon käytön jälkeen tai pakkausohjeen mukainen annos ei auta, lääkärikäynti on tarpeen. Lääkemerkin vaihto toiseen ei tässä tilanteessa yleensä auta, vaan kivun hoito vaatii lääkärin arviota.

Lääkettä kuluu liikaa, jos työviikon jälkeen viikonloppu käynnistyy päänsäryn vuoksi aina särkylääkepurkilla. Tällöin päänsäryn syy pitää selvittää ja miettiä siihen muita hoitoja.

9. Mikä on särkylääkepäänsärky?

Jos käyttää joka päivä särkylääkettä päänsärkyyn, voi kehkeytyä särkylääkepäänsärky, jossa tauko lääkkeen otossa laukaisee päänsäryn. Särky tulee aamuyöllä, kun lääkkeen vaikutus hiipuu. Lääkkeen käytön lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita, kuten pahenevaa päänsärkyä ja pahoinvointia. Oireet eivät tule niin voimakkaina, jos lääke lopetetaan pikkuhiljaa.

Särkylääkepäänsärky voi vaatia lääkärin hoitoa, ja lääkkeestä eroon pääsy kestää kuukausia. Sillä on taipumus uusia helposti, ja siksi tulisi välttää särkylääkkeiden ottamista pidempään kuin kolmena päivänä peräkkäin tai kolmena päivänä viikossa.

10. Saako kahta särkylääkettä käyttää yhtä aikaa?

Kahta eri tulehduskipulääkettä, kuten ibuprofeenia ja ketoprofeenia, ei saa käyttää samaan aikaan. Teho ei lisäänny, mutta haitat kyllä.

Parasetamolia ja tulehduskipulääkettä sopii käyttää yhtä aikaa, sillä ne tehostavat toistensa vaikutusta.

Tulehduskipulääkkeitä ja parasetamolia käytetään samanaikaisesti yleensä vain lääkärin suosituksesta.

Lue myös Anna.fi: Miten elää kroonisen kivun kanssa? 6 ohjetta

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 19/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saako kahta eri särkylääkettä käyttää yhtä aikaa? Erikoislääkäri kertoo, miten särkylääkkeiden haittavaikutuksilta voi suojautua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.