Hyvinvointi

Sauna voi olla myös vaaraksi – tarkista tästä, kuulutko riskiryhmään

Saunan terveysvaikutukset tunnetaan, mutta joillekin saunominen voi olla haitaksi. Lue, mitkä ovat saunomisen vaarat ja tarkista, kuulutko riskiryhmään.

Sauna rentouttaa ja saa aikaan hyvän olon, joka voi selittyä sillä, että saunassa mieli palaa lapsuuden kulta-aikaan ja jopa syntymistä edeltävään elämänvaiheeseen. Saunan tärkein hyvinvointivaikutus on rentoutuminen, jonka syntyyn saattavat vaikuttaa hyvää oloa tuottavien hormonien eli endorfiinien lisääntyminen ja tahdosta riippumattoman hermoston viritystilan muutokset, Suomen Saunaseuran kunniapuheenjohtaja Lasse Viinikka kertoo. Saunomisen vaarat ovat vähäiset, mutta kaikille saunominen ei sovi.

Lue myös: Suojaa jopa muistisairaudelta – nämä ovat saunan terveysvaikutukset!

Saunomisen vaarat – kaikille sauna ei sovi

Saunominen rasittaa elimistöä suurin piirtein saman verran kuin reipas kävely. Saunan aiheuttama rasitus voi olla liian suuri, jos esimerkiksi podetaan sydän- tai hengityselinsairautta, joka aiheuttaa oireita kävellessä.

”Tällöin on syytä laskea löylyn lämpötilaa ja lyhentää lauteilla vietettyä aikaa. Joissakin tapauksissa saunomisesta voi joutua luopumaan kokonaan”, Viinikka toteaa.

Vaikeaa sydämen vajaatoimintaa ja sepelvaltimotautia sairastaville saunominen ei sovi.

”Saunan kuumuudessa pintaverisuonet laajenevat ja verenpaine laskee. Viileään suihkuun mennessä suonet yhtäkkisesti supistuvat ja verenpaine nousee. Tällaiset nopeat muutokset voivat aiheuttaa sydänsairaalle huonon olon”, kertoo Vänni.

Lääkelaastarin kanssa ei myöskään kannata suunnata löylyihin.

”Laastari olisi hyvä ottaa pois aina ennen saunomista, sillä lämpötilan noustessa laastari luovuttaa tehokkaammin lääkeaineita ja sen lääkepitoisuus saattaa kasvaa”, Vänni toteaa.

Saunomisen vaarat

Saunomisen vaarat: Kuumeessa ja humalassa ei saa saunoa

Kuumeisena saunominen ei ole suositeltavaa. Kuumeisena elimistössä on jo valmiiksi liikaa lämpöä, joten sitä ei pidä lisätä saunomalla. Vuotavat haavat tai märkivät ihosairaudet eivät nekään sovi saunaan. Esimerkiksi ruusufinni saattaa ärsyyntyä lämmöstä.

Saunomisen vaarat lisäntyvät alkoholin vaikutuksen alaisena. Löylyihin ei pidä mennä humalassa.

”Alkoholin ja lämmön yhteisvaikutus voi olla yllättävä varsinkin silloin, jos ei ole täysin terve. Humalassa saunoessa lisääntyy myös tapaturmavaara”, Viinikka muistuttaa.

Miksi saunan lauteilta noustessa saattaa huimata?

Saunomisen vaarat voivat liittyä verenpaineen laskuun. Verenpaine laskee saunassa lyhytaikaisesti verisuonten laajenemisen seurauksena. Keskimäärin verenpaine laskee vajaan kymmenen elohopeamillimetrin verran. Yksilölliset erot ovat kuitenkin suuria ja joillakin verenpainelukema voi pienentyä saunassa jopa kymmenillä yksiköillä.

”Verenpaineen laskuun voi liittyä huimausta ja pahimmillaan jopa pyörtyminen lauteilta noustessa. Erityisessä vaarassa ovat henkilöt, jotka käyttävät lääkityksenä beetasalpaajia, sillä ne jarruttavat sydämen kykyä estää verenpaineen lasku pulssia kiihdyttämällä”, Viinikka kertoo.

Saunalla on paljon terveysvaikutuksia

Rentouttavan vaikutuksensa lisäksi saunominen helpottaa joidenkin sairauksien oireita, vaikka varsinaisia parantavia vaikutuksia ei ole todettu. Epidemiologisissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että runsaasti saunovat pysyvät monessa suhteessa terveempinä kuin vähän saunovat.

”Tutkimusten mukaan jopa 4–7 kertaa viikossa saunovilla on matalampi riski sairastua verisuonisairauksiin. Lisäksi runsaasti saunovien riski sairastua muistisairauksiin laskee”, toteaa yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta.

Saunan aiheuttaman lämpöaltistuksen on todettu auttavan sydämen vajaatoiminnassa. Sauna myös helpottaa joidenkin astmapotilaiden hengitystä ja laukaisee lihasjännityksestä johtuvia kiputiloja. Myös flunssaiselle ja kurkkukipuiselle sauna voi tehdä hyvää, joskaan keuhkokuumeessa tai muussa vakavassa infektiossa ei saisi saunoa. Lisäksi tietyt ihosairaudet, kuten ekseemat voivat helpottaa saunassa.

”Varsinaista hoitoa lääkityksineen ei voi kuitenkaan saunomisella korvata”, Viinikka muistuttaa.

Saunominen laskee verenpainetta, nostaa sykettä ja muuttaa hormonituotantoa

Mitä elimistössä tapahtuu saunassa? Saunan lämpö laajentaa pintaverisuonia ja verisuoniston kokonaistilavuus suurenee. Siitä seuraa verenpaineen lasku, jota sydän torjuu lisäämällä lyöntitiheyttä.

”Saunassa pulssilukema nousee helposti yli sadan ja kovasti saunottaessa jopa 150:een asti. Koska veren virtausvastus on laajentuneiden verisuonien vuoksi pieni, saunominen rasittaa sydäntä kuitenkin vain saman verran kuin reipas kävely”, Viinikka kertoo.

Elimistö torjuu liian suurta lämmön nousua hikoilemalla. Tavanomainen saunominen aiheuttaa 0,5–1 litran nestehukan, jonka voi korjata juomalla vettä sen mukaan, miten janoiseksi olonsa tuntee.

”Saunominen aiheuttaa myös muutoksia hormonituotannossa. Muutokset ovat kuitenkin lyhytkestoisia, joten niillä ei ole juurikaan merkitystä”, toteaa Vänni.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sauna voi olla myös vaaraksi – tarkista tästä, kuulutko riskiryhmään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.