kuumat aallot, vaihdevuodet, vaihdevuosioireet

Seksiä, liikuntaa ja yrttejä: Näillä keinoilla kuumat aallot voi saada kuriin!

Kuumiin aaltoihin voi löytää helpotusta muualtakin kuin hormonikorvaushoidoista. Joko olet kokeillut näitä yksinkertaisia niksejä vaihdevuosioireiden selättämiseen?

Kuumat aallot ovat ikävä mutta tavallinen vaihdevuosien oire. Ne aiheuttavat hikoilua, joka voi aiheuttaa haittaa sosiaalisissa tilanteissa. Öiset kuumat aallot taas saattavat aiheuttaa uniongelmia, joista puolestaan voi seurata masennusta, väsymystä ja seksuaalisen halukkuuden vähenemistä.

Tehokkain apu kuumiin aaltoihin löytyy estrogeenihoidoista. Kaikkien ei niihin kuitenkaan tarvitse turvautua, sillä on olemassa monia muitakin tapoja, joiden avulla voi yrittää helpottaa oloaan kuumien aaltojen iskiessä. Listasimme erilaiset keinot.

Lue myös: Kiusaavatko vaihdevuosioireet? Asiantuntija neuvoo tehokkaan hoidon

Mitä ovat kuumat aallot?

Kuumat aallot on yleisin vaihdevuosioire: Niistä kärsii jopa 70–80 prosenttia naisista. Toisilla kuumia aaltoja saattaa tulla kerran päivässä, toisilla jopa kerran tunnissa. Pahimmillaan kuumia aaltoja voi tulla jopa kymmenen kertaa päivässä. Joillakin aallot ovat säännönmukaisia, toisilla satunnaisia.

Aallot alkavat tuntemuksella sisäisestä lämmönpuuskasta, jonka jälkeen ihon lämpötila nousee. Tästä seuraa ylävartalon ja niskan hikoilua, kasvojen kuumotusta ja mahdollisesti punastumista ja sydämentykytystä. Jotkut saattavat alkaa palella hikoilun jälkeen, kun lämpö haihtuu iholta.

Tutkijat eivät tiedä tarkalleen, mikä aiheuttaa kuumia aaltoja. Todennäköisesti ne liittyvät ainakin estrogeenin laskuun. Ainakin tupakoiminen, kahvi, voimakkaat mausteet ja jännittäminen voivat laukaista kuuman aallon alkamisen.

Kuumat aallot piinaavat niistä kärsivää tyypillisesti kahdesta seitsemään vuotta. Joillakin kuumia aaltoja on kuitenkin esiintynyt jopa 20 vuotta kuukautisten loppumisen jälkeen. Vaihdevuodet alkavat tyypillisesti noin 45–55 ikävuoden välisenä aikana.

Lue myös: Salla Paajanen avautuu vaihdevuosista: ”Mietin, voiko terve ihminen romahtaa vuodessa”

kuumat aallot, vaihdevuodet, vaihdevuosioireet

Mistä apua kuumiin aaltoihin?

Kuumiin aaltoihin tepsivät parhaiten hormonikorvaushoidot. Niihin turvaudutaan kuitenkin yleensä vain silloin, kun vaihdevuosien oireet ovat erittäin tukalia ja haittaavat huomattavasti arkea. Estrogeenihoidot eivät kuitenkaan sovi kaikille.

Vaihdevuosioireita pystyy onneksi helpottamaan muillakin keinoilla, esimerkiksi säännöllisellä liikunnalla. Liikunta vähentää erityisesti öistä hikoilua ja öisiä kuumia aaltoja, ja näin ollen parantaa unen laatua.

Myös säännöllinen seksin harrastaminen auttaa kuumiin aaltoihin. Mikäli kiloja on kertynyt liiaksi asti, ylipainon pudottaminen saattaa helpottaa oireita. Monipuolinen ruokavalio helpottaa oloa ja tukee kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia.

Tupakointia, kahvin juomista ja voimakkailla mausteilla höystettyä ruokaa kannattaa pyrkiä vähentämään, sillä ne vahvistavat vaihdevuosioireita ja laukaisevat kuumia aaltoja. Myös alkoholi ja sokeri pahentavat kuumuutta, joten niitä kannattaa välttää.

Lue myös: Seksistä voi nauttia vaihdevuosissa – oman seksuaalisuutensa viisikymppisenä löytänyt Heli Heino neuvoo miten

Luontaistuotteet voivat auttaa kuumiin aaltoihin

Jotkut ovat löytäneet avun kuumiin aaltoihin luontaistuotteista. Niiden tehosta ei kuitenkaan ole varmuutta, ja ne saattavat toimia toisilla, kun taas toisten oireet eivät helpota yhtään.

Kasvitieteilijä Sinikka Piippo kertoo kirjassaan Rakkauden rohdot, että tehokkaimpana kuumiin aaltoihin auttavana yrttinä pidetään rohtosalviaa. Se auttaa niin päiväsaikaisiin kuin yöllisiinkin aaltoihin. Salvia myös rentouttaa ja voi poistaa stressiä. Rohtosalvia kannattaa nauttia teenä juuri ennen nukkumaan menemistä.

Salviaa ei kuitenkaan pidä käyttää jatkuvasti eikä suuria annoksia, sillä se voi aiheuttaa monia ikäviä sivuoireita, muun muassa mahakipua, huimausta, päänsärkyä ja sydämen sykkeen kiihtymistä.

Kuumiin aaltoihin kannattaa kokeilla myös nukulaa, poimulehteä, orapihlajaa, vadelman lehtiä, kauraa ja ginsengia. Sarsaparilla puolestaan voi auttaa kuumiin aaltoihin silloin, kun ne alkavat kohdunpoiston seurauksena.

Lähteet: Sinikka Piippo: Rakkauden rohdot – Eroottista elinvoimaa kasveista (Minerva 2019), Terveyskirjasto Duodecim, Apteekki, Seura

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Seksiä, liikuntaa ja yrttejä: Näillä keinoilla kuumat aallot voi saada kuriin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X