Hyvinvointi

Yksi keino toimii, jos haluaa päästä selluliitista eroon – helpompaa olisi hyväksyä muhkurat, sillä selluliittia on melkein kaikilla naisilla

Selluliitti herättää monessa häpeää. Siihen ei kuitenkaan ole syytä, sillä selluliitti on aivan normaali asia, sanoo ihotautien erikoislääkäri. Toisin kuin ajatellaan, selluliittia ei ole vain lihavilla ihmisillä, eikä sitä voi poistaa rasvaimulla tai voiteilla.

Pitäisikö aloittaa lenkkeily? Ei näillä jaloilla käytetä sortseja, saati sitten bikineitä. Kun reisiin ja vatsaan ilmestyy pehmeitä muhkuroita, moni nainen kokee häpeää, vaikka selluliitti eli appelsiini-iho on tavallinen näky lähes jokaisen naisen vartalossa. Syy häpeilyyn löytyy kulttuuristamme.

”Selluliittia ei näy muodissa, mainoksissa eikä somessa. Sitä piilotetaan ja häivytetään, jolloin sitä ei koeta normaaliksi”, lääketieteen tohtori ja ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta sanoo.

Entä mistä selluliitti sitten johtuu? Carl Kyrklund vastasi kymmeneen selluliittiin liittyvään kysymykseen.

Lue myös: Miksi naisella kasvaa tummaa karvaa kasvoissa? Erikoislääkäri kertoo, milloin se on täysin normaalia ja milloin taustalla voi piillä sairaus

Carl Kyrklund
Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund. Kuva: Mikki Rousi

1. Mitä selluliitti on?

Selluliitti on muhkuraista rasvaa, jota muodostuu etenkin reisiin, lantioon ja vatsaan. Ihon alla on rasvakerros, joka on jakaantunut lokeroihin, joiden seinämät ovat sidekudosta. Jos seinämät vetäytyvät lähemmäksi toisiaan, rasva puristuu ylöspäin. Iholla tämä näkyy epätasaisuutena.

2. Mistä selluliitti johtuu?

Syytä sille, miksi rasvalokeroiden seinämät reagoivat niin, että rasvasta tulee epätasaista, ei tiedetä varmuudella. Se kuitenkin tiedetään, että selluliitin muodostumiseen vaikuttavat perimä, hormonit, ikä ja elintavat.

Esimerkiksi ikääntyessä ihmisen iho ohentuu ja sen elastisuus muuttuu siten, että ihonalaiskudoksen epätasaisuus tulee paremmin näkyviin.

3. Kuinka yleistä selluliitti on?

Selluliitti on selvästi yleisempää naisilla kuin miehillä. Naisilla jopa 90 prosentilla on selluliittia, miehillä taas noin 10 prosentilla.

Ero johtuu siitä, että miesten rasvakudos on erilaista kuin naisilla. Naisilla rasvakudoksen lokerot ovat kohtisuoraan ihoa vasten, joten rasva painuu ylöspäin ja näkyy iholla paremmin. Miehillä taas lokerot ovat vinoja. Naisilla on myös rakenteellisesti enemmän ihonalaisrasvaa kuin miehillä.

4. Miten kauneusihanteet vaikuttavat siihen, miten suhtaudumme selluliittiin?

Ihon sileyttä ja virheettömyyttä pidetään kulttuurissamme kauniina. Myös nuorekkuutta pidetään usein kauniina. Koska selluliittia ilmestyy kehoon iän myötä, se voidaan tulkita merkkinä siitä, että kantaja on jo keski-iän kynnyksellä tai ei ainakaan ole enää teini-ikäinen.

Moni nainen häpeää selluliittia. Brasilialaistutkimuksesta selviää, että 87 naisista, joilla on selluliittia, kokee epämukavuutta rannalla, 67 prosenttia puolestaan uimahallissa.

70 prosenttia ajattelee, että miehet kiinnittävät selluliittiin huomiota. 41 prosenttia on saanut selluliitista negatiivisia kommentteja, 58 prosenttia kokee syyllisyyttä syömisestä.

5. Miten suhtautumista selluliittiin voisi muuttaa?

”Meidän pitäisi ylipäätään pyrkiä suhtautumaan siten, että ihminen on enemmän kuin vain ulkokuorensa ja ajatella, että omat ominaispiirteet ovat osa sitä, mikä tekee itsestä uniikin”, Kyrklund sanoo.

6. Voiko selluliittia ennaltaehkäistä?

Paras tapa ennaltaehkäistä selluliittia on elää terveellisesti. Erityisesti liikunnalla saattaa olla myönteinen vaikutus selluliitin ennaltaehkäisyyn.

Lisäksi eräässä katsausartikkelissa on suositeltu vähäsuolaista ruokavaliota sekä tupakoinnin ja alkoholin välttämistä.

7. Onko selluliitista mahdollista päästä eroon?

Kehossa olevaa selluliittia saa tasoitettua tutkimusten mukaan parhaiten erilaisilla laitehoidoilla.

”Kannattaa kuitenkin olla tarkka, ettei hakeudu hoitoon, joka ei tosiasiallisesti auta. Markkinoilla on yhtä jos toistakin laitetta, joista monet eivät lunasta lupauksiaan”, Carl Kyrklund kertoo.

Parhaat hoitotulokset on saavutettu akustisella aaltohoidolla. Hoito perustuu siihen, että ihon päällä oleva anturi lähettää ihon alle paineaaltoja, jotka rikkovat selluliittia mekaanisesti. Lisäksi paineaallot palauttavat ihon kimmoisuutta ja joustavuutta edistävää kollageenimuodostusta, mikroverenkiertoa ja lymfa- eli imunestekiertoa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia sekä riippumattomista arvioijista että hoidettavista arvioi, että akustinen aaltohoito vähensi selluliittia. Samassa tutkimuksessa todettiin, että yksi hoitokerta vähensi ihon löysyyttä 28 prosenttia, Kyrklund kertoo.

Muita tutkitusti tehokkaita laitehoitoja ovat rasvakudoksen lokeroiden mekaaninen vapauttaminen ja ihonalaiset laserhoidot.

Laitehoitoja antavat yksityiset lääkäriasemat. Yhden hoitokerran hinta on muutamia satoja euroja. Hintaan vaikuttavat hoidettavan alueen laajuus ja se, antaako hoidon lääkäri vai sairaanhoitaja.

8. Onko selluliitista mahdollista päästä kokonaan eroon laitehoidoilla?

Vaikka laitehoidot tasoittavat ihossa olevaa selluliittia, eivät ne estä selluliittia jatkossa. Todennäköisesti selluliittia muodostuu kehoon jossain vaiheessa uudelleen, Kyrklund kertoo.

”Pysyvää hoitotulosta ei voi luvata, vaan hoito vaikuttaa siis näkyvissä olevaan selluliittiin. Toki hoitoja voi ylläpitää uusimalla niitä, jos haluaa.”

9. Miten selluliittivoiteisiin ja kuivaharjaukseen tulisi suhtautua?

Markkinoilla on paljon erilaisia voiteita, joiden väitetään tasoittavan ihossa olevaa selluliittia. Niiden tehoon Kyrklund ei luottaisi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että voiteet eivät auta selluliittiin.

Toinen selluliittiin usein suositeltu itsehoitomenetelmä on niin sanottu kuivaharjaus. Ihon harjaamisen sanotaan vilkastuttavan lymfa- ja verenkiertoa ja ehkäisevän siten selluliitin muodostumista.

”Harjailun hyödyistä ei ole julkaistua tutkimusnäyttöä, mutta menetelmä on edullinen ja verraten vaaraton, kunhan ei harjaa liikaa. Joten jos haluaa, harjausta voi kokeilla ja arvioida itse, mitä mieltä on hoidosta.”

10. Mitkä ovat yleisimpiä selluliittiin liittyviä virheellisiä käsityksiä?

Toisin kuin ajatellaan, selluliitti ei liity lihavuuteen. Myös laihoilla ihmisillä voi esiintyä selluliittia.

On myös hyvä tietää, että rasvaimulla ei voi hoitaa selluliittia, Carl Kyrklund kertoo.

Lue myös Anna.fi: 80 prosentilla naisista on sitä – tämän takia selluliittiviha kannattaa unohtaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yksi keino toimii, jos haluaa päästä selluliitista eroon – helpompaa olisi hyväksyä muhkurat, sillä selluliittia on melkein kaikilla naisilla

Mertzu

Ja toiseksi suurin syy tuntea mielipahaa selluliitista sen lisäks että se on epätervettä, on se että lääkärit väittää ETTÄ SE ON KOSMEETTINEN HAITTA, eikä mitään muuta. Siinä syy minkä takia se sellaisena myös vain otetaan. Eli olet vain ruma, ja sillä hyvä, hyväksy se vain 😀

Sinun täytyy kommentoidaksesi.