Hyvinvointi

Serotoniini ja uni: Uniongelmien taustalla voi olla serotoniinin puute

Nukahtamisvaikeuksien, yöllisen heräilyn ja ruokahalun säätelyn häiriintymisen taustalla voi olla yllättävä syy: serotoniinin puute. Tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo, mistä serotoniinia saa ja mihin kaikkeen sen puute vaikuttaa.

Serotoniini on onnellisuushormoniksikin kutsuttu hermovälittäjäaine, jolla on monenlaisia tehtäviä aivoissa. Se osallistuu mielialan ja ruokahalun säätelyyn sekä vaikuttaa unenlaatuun ja nukkumiseen. Serotoniinia tuotetaan runsaasti myös aivojen ulkopuolella suolen seinämän soluissa.

Lue myös: Tarkistitko taas, jäikö liesi päälle? Lue, milloin tarkistaminen muuttuu pakko-oireeksi

”Serotoniini vaikuttaa mielialaan. Sen tuotanto on tärkeää, jotta mieliala pysyisi tasaisena. Jos serotoniinia on liian vähän käytettävissä, mieliala laskee ja esille tulee tavallista helpommin pelon, vihan ja surun tunteita. Serotoniinin häiriöt aivoissa voivat johtaa jopa masennukseen tai syömishäiriöön”, kertoo hormoneja tutkinut tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Serotoniini osallistuu aivoissa mielialan säätelyn lisäksi ruokahalun säätelyyn. Jos serotoniinia on käytettävissä niukasti, ruokahalun säätely saattaa häiriintyä.

”Se voi näkyä ahmimiskohtauksina, kun nälän ja kylläisyyden tunteen sääteleminen vaikeutuu”, Partonen tietää.

Serotoniini ja uni: serotoniinin puute vaikuttaa unenlaatuun

Serotoniinin määrä vaikuttaa myös unenlaatuun ja nukkumiseen. Serotoniinia tarvitaan, jotta unirytmi pysyisi mahdollisimman säännöllisenä.

serotoniini ja uni, serotoniin puute

”Mitä säännöllisempi uni-valverytmi eli nukkumisrytmi on, sitä paremmin yleensä nukkuu. Uni virkistää enemmän ja on laadultaan parempaa. On tärkeää pitää huolta siitä, että saa tarpeeksi nukuttua, jotta univelkaa ei pääsisi kertymään”, Partonen muistuttaa.

Uni häiriintyy, jos serotoniinin määrä aivoissa vähenee.

”Unettomuus, nukahtamisvaikeudet, katkonaiset yöunet ja heräily aamuyöllä vaivaavat, mikäli aivoissa hermosoluilla on viestinsiirtoon liian vähän serotoniinia. Jos unet venähtävät pitkiksi, mutta eivät silti virkistä, taustalla voi piillä poikkeama serotoniinin aineenvaihdunnassa.”

Myös stressi vaikuttaa serotoniinin määrään. Kun ihminen kokee itsensä stressaantuneeksi, stressihormoni kortisolin eritys lisääntyy.

”Lisämunuaisissa syntyvä kortisolihormoni on vastavaikuttaja onnellisuushormoni serotoniinille, joten sen lisääntyminen heikentää serotoniinin vaikutuksia.”

Serotoniinin tuotanto muuttuu rakastuessa

Rakastuminen vaikuttaa aivojen serotoniinitasoon. Rakastumisen tuottama onnellisuuden kokemus vähentää serotoniinin käyttöä aivojen mantelitumakkeen hermoyhteyksissä, jonka ansiosta surun, vihan ja pelon tunteet hälvenevät.

”Samaan aikaan serotoniinin määrä kasvaa muilla aivoalueilla, kuten aivosaaressa ja pihtipoimussa ja saa aikaan empatian tunteiden lisääntymisen. Rakastunut on kiinnostuneempi muista ihmisistä ja siitä, mitä toiset ajattelevat ja tuntevat. Samalla myös viehätyksen tunne lisääntyy. Kun serotoniinia on runsaasti käytössä aivosaaren ja pihtipoimun alueilla, ennalta tuntemattomien ihmisten kasvot koetaan helpommin viehättäviksi”, Partonen kertoo.

serotoniini ja uni

Lisää serotoniinia auringosta

Jokaisen elimistö tuottaa itselleen luontaisen määrän hormoneja. Siinä, miten paljon hormoneja kenenkin elimistössä syntyy, saattaa olla suurtakin vaihtelua. Hormonien perustuotantoa ei voi itse kiihdyttää. Hormonien määrään voi kuitenkin vaikuttaa, jotta niitä saisi lyhytaikaisesti enemmän käyttöönsä.

”Esimerkiksi vuodenaikojen vaihtelu vaikuttaa serotoniinin tuotantoon aivoissa. Aivot tuottavat serotoniinia vähemmän syksyisin ja talvisin, kun keväällä ja kesällä tuotanto on runsaampaa. Auringonvalon on todettu vaikuttavan serotoniinin tuotantoon. Serotoniinin tuotantoa ja käyttöä aivoissa voi siksi lyhytaikaisesti vahvistaa oleskelemalla auringossa keväisin ja kesäisin”, Partonen vinkkaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Serotoniini ja uni: Uniongelmien taustalla voi olla serotoniinin puute

Sinun täytyy kommentoidaksesi.