Nainen pitelee jalkaterää

Moni sieni pesii ihmisen kehossa – erikoislääkäri kertoo, kenet sieni yleensä sairastuttaa

Hikoileminen, ahtaat varvasvälit ja ylipaino altistavat sieni-infektioille. Millaiset ihmisen kehossa asustavat sienet voivat sairastuttaa? 

Sieniä on kaikkialla, myös ihomme pinnalla. Useimmat sienet, jotka voivat sairastuttaa ihmisen, elävät kosteissa ja lämpimissä paikoissa, kuten kylpylöissä ja uimahalleissa.

Intiimialueilla sekä miehiä että naisia kiusaa hiivasieni. Lisäksi rihmasienet aiheuttavat ihon silsoja eli sienitauteja, kuten kynsi- ja jalkasientä. Nämä sienet ovat tyypiltään rihmasieniä, jotka voivat levitä myös päänahan, taipeen tai koko jalkaterän alueelle.

Sienet eivät tunkeudu verenkiertoon, mutta saattavat aiheuttaa ihoon repeämiä, joista muut haitalliset bakteerit pääsevät sisään.

”Kun epäillystä sieni-infektiosta otetaan näyte, on hilseilevää ihoa rapsutettava kunnolla mukaan. Samoin sienen valtaamasta kynnestä leikataan reilu palanen näytteeksi. Kynnen kärki ei riitä, sillä sieni voi olla syvällä kynnessä. Sieni-infektion rihmat näkyvät mikroskoopin alla yleensä selvästi”, Terveystalon ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen kertoo.

Lue myös: Keltaiset kynnet tai mustia viivoja? Kynsien muutokset voivat paljastaa jopa syövän

Kenet sieni sairastuttaa?

Hiivatulehdus on yleisempi naisilla, kun taas kynsisieni on hieman tyypillisempi miehillä. Voi olla, että naisten intiimialueet ovat alttiimpia sienien muhimiselle ja että miehet hoitavat kynsiään huonommin. Sen sijaan ei tiedetä, miksi sieni tarttuu toisiin ihmisiin herkemmin.

”Nelihenkisen perheen isä voi sairastaa kynsisientä parikymmentä vuotta ilman, että se koskaan tarttuu muihin perheenjäseniin.”

Kynsisieni on usein sitkeä. Hoitoa on jatkettava niin pitkään, että terve kynsi kasvaa sairastuneen kynnen tilalle ja lääkeaine ehtii varastoitua kynteen. Ikä vaikuttaa hoidon kestoon. Ikääntyneen ihmisen kynnet kasvavat hitaasti, joten hoito saattaa vaatia yli puoli vuotta.

”Tyypillisesti ihon sienitaudit ovat kuitenkin työikäisten ihmisten sairauksia. Hikoileminen, ylipaino sekä kosteat ja ahtaat varvasvälit tai taipeet altistavat sieni-infektioille. Kun vanhenemme, iho yleensä kuivuu ja muuttuu sienille epäviihtyisäksi.”

Lue myös: Hiivatulehdus iskee liki kaikkiin naisiin jossain vaiheessa elämää – näin hoidat sitä

Sienillä on myös suojaava vaikutus infektioita vastaan

Monet sienet kuuluvat ihon mikrobiomiin, eli ne muodostavat ikään kuin suojamuurin ihon pinnalle infektioita vastaan. Toisaalta, jos kehon oma immuunipuolustus yhtäkkiä murtuu, samat sienet voivat olla hengenvaarallisia.

Jos sieni pääsee esimerkiksi raskaissa syöpähoidoissa käyvän ihmisen verenkiertoon ja aiheuttaa verenmyrkytyksen, tilanne on hengenvaarallinen.

”Nykyään tällaiset infektiot ovat harvinaisia, mutta immuunipuutoksesta syystä tai toisesta kärsivillä potilailla sieni-infektiot voivat olla vaikeampia.”

Myös sienimetsään meneminen saattaa joillekin olla terveydellinen haitta. Suomessa on ilmennyt jonkin verran harvinaista allergiaa metsäsienten itiöille ja itiöemille.

”Silloin syksyn sieniaika voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin heinänuha. Allergia on kuitenkin harvinainen ja vielä melko tuntematon.”

Lue myös Anna.fi: 10 kysymystä hiivasta – missä kaikkialla hiivaa voi olla ja miten hiivatulehdus hoidetaan?

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 24/2021.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Moni sieni pesii ihmisen kehossa – erikoislääkäri kertoo, kenet sieni yleensä sairastuttaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X