Allergikot, varokaa! Siitepölykevät iskee tänä vuonna vielä edellistäkin vuotta pahemmin – Näin helpotat oireita

Siitepölykevät 2019 on todennäköisesti eritysen vaikea allergikoille. Koivu ja leppä kukkivat tänä vuonna runsaasti, kiitos kesän 2018 helteiden.

Luonnonvarakeskus arvioi, että siitepölykevät 2019 tulee olemaan tuskaa allergikoille. Koivu kukkii tänä vuonna vielä viime vuottakin runsaammin, sillä viime kesän helle heijastuu kevääseen ja puut kukkivat erityisen runsaasti. Vuosi 2018 oli erityisen runsassiitepölyinen vuoteen 2017 verrattuna, joten tänä keväänä on luvassa entistä hankalampia allergiaoireita.

Aikaisempina vuosina norkkoja ei ole ollut niin runsaasti Pohjois-Suomessa, mutta tänä vuonna niitä on koko maassa. Koivuallergikoilla siis povataan olevan kovat oltavat ympäri Suomea. Koivu kukkii vasta toukokuussa, mutta lepän ja pähkinäpensaan kukinta on alkanut. Koivun siitepölyä saattaa levitä tuulien mukana Suomeen jo huhtikuun aikana.

Lue myös: Piinaako siitepölyallergia? 10 vinkkiä oireiden selättämiseen

Siitepölykevät 2019: Koivun lisäksi myös leppä, kuusi ja mänty kukkivat vuonna 2019 runsaasti

Pähkinäpensaan siitepölyä on Etelä-Suomessa vain pieniä määriä, eikä sen siitepölyn ennusteta lisääntyvän merkittävästi. Lepän siitepölyä sen sijaan on lähes koko maassa Lappia lukuunottamatta. Osa siitepölystä on kaukokulkeutunut Keski- ja Pohjois-Suomeen.

Koivun siitepölykauden lisäksi lepän siitepölykaudesta odotetaan erityisen runsasta. Etelä-Suomessa lepän siitepölyä tulee kevään aikana olemaan erityisen runsaasti ja Keski-Suomessa jotakin kohtalaisen ja runsaan välillä. Pohjois-Suomessakaan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta allergikot eivät pääse helpolla, vaikka lepän siitepölyä tullee olemaan vain vähän tai kohtalaisesti.

Myös kuusi ja mänty kukkivat tänä vuonna runsaasti, mutta ne aiheuttavat vain harvoille allergiaoireita.

Ajankohtaisen siitepölytilanteen voi tarkistaa esimerkiksi Norkko-siitepölytiedotuksen sivuilta. Sivustoa ylläpitää Turun yliopisto.

Lue myös: Tiesitkö, että koirasikin voi olla allerginen siitepölylle? Näin tunnistat oireet!

siitepölykevät 2019, siitepöly 2019, allergia

Helpota oireita lääkkeillä ja nenäkannulla

Joka viides suomalainen kärsii siitepölyallergiasta. Paras keino helpottaa siitepölyn aiheuttamia allergiaoireita on ajoissa aloitettu lääkitys. Päivittäisiä oireita hoidetaan antihistamiineilla. Allergiseen nuhaan ja nenän kutinaan auttavat usein erilaiset kortisonipohjaiset nenäsuihkeet. Lääkitys toimii tehokkaimmin, kun se aloitetaan 1–2 viikkoa ennen allergiakauden alkua.

Nenäkannun käyttämistä suositellaan hoidon tehostamiseksi. Nenäkannulla tehtävä suolahuuhtelu puhdistaa nenän liasta ja siitepölyhiukkasista. Lisäksi se ohentaa nenän limaa. Huuhtelu olisi hyvä tehdä jopa kaksi kertaa päivässä pahimman siitepölykauden aikana.

Lisäksi monilla arkisilla keinoilla voi helpottaa allergiaoireita. Esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa kannatta käydä suihkussa, jotta päivän aikana iholle tarttunut siitepöly huuhtoutuu pois. Kodissa ei myöskään kannata pitää ikkunoita auki pahimpaan siitepölyaikaan.

Lähteet: Luonnonvarakeskus, Allergia-, iho- ja astmaliitto, Turun yliopisto, Foreca,

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Allergikot, varokaa! Siitepölykevät iskee tänä vuonna vielä edellistäkin vuotta pahemmin – Näin helpotat oireita

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X