Nainen pitää tiukasti silmiään kiinni

Voiko silmäjumppa parantaa huonon näön? Asiantuntija kertoo – ja listaa 3 liikettä, jotka lisäävät silmien hyvinvointia

Silmien jumppaaminen kannattaa, mutta pääseekö säännöllisen silmäjumpan avulla eroon silmälaseista? Asiantuntija vastaa.

Voiko päivittäinen silmäjumppa parantaa näköä, silmäaseman johtava optikko Hemmo Salo?

”Silmäjumppa ei paranna näköä, ­eikä sen avulla pääse eroon silmäla­seista. Silmiä kannattaa kuitenkin jumpata, sillä liikkeet lisäävät sil­mien hyvinvointia.

Silmien säännöllistä jumppaamista on suositeltu varmaankin vuosisatoja. Jumpan hyödyistä on tiedetty niin kauan kuin olemme käyttäneet silmiämme lähityöskentelyyn, kuten käsitöihin, lukemiseen ja kirjoittamiseen. Nykyään ohjeita silmätreeneihin on tarjolla useim­pien optikkoliikkeiden sivustoilla.

Silmät voivat aluksi kipeytyä jumppaamisesta, mutta säännöllinen treeni kannattaa. Virkistyneet silmät virkistävät myös mieltä.”

Lue myös: Näytön tuijottaminen rasittaa silmiä – rentouta niitä silmälääkärin helpoilla ohjeilla

Silmäjumppa sujuu näillä liikkeillä:

  1. Päätteen ääressä työskentele­välle tärkein muistisääntö on katsoa säännöllisesti kauas. Tämä rentouttaa silmien lihakset, jotka jännittyvät lähelle katsoessa.
  2. Silmillä on hyvä tehdä kahdeksikkoa, katsella sivuille, ylös ja alas ja sulkea silmät välillä. Tämä treenaa ja virkistää silmien kuutta pientä liikelihasta.
  3. Erilaisten ilmeiden kokeileminen, kuten ällistyksen ja vihan, tekee ­sekin lihaksille hyvää.

Lue myös Anna.fi: Kutiavat, arat tai kuivat silmät? Näin helpotat yleisten silmävaivojen oireita

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 21/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Voiko silmäjumppa parantaa huonon näön? Asiantuntija kertoo – ja listaa 3 liikettä, jotka lisäävät silmien hyvinvointia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X