Silmätipat tyrmäystippoina

Käytetäänkö silmätippoja tyrmäystippoina? Erikoislääkäri vastaa – tällaiset oireet suun kautta otetut tipat aiheuttavat

Onko silmätippojen käyttö tyrmäystippoina vain urbaanilegendaa vai pitääkö asiasta olla oikeasti huolissaan? Kysyimme asiaa erikoislääkäriltä.

”Ikävä kyllä silmätippoja käytetään tyrmäystippoina, vaikka se on rikos”, erikoislääkäri Maria Kaista Myrkytystietokeskuksesta kertoo.

Lue myös: Silmien kuivuus voi johtua yllättävästä syystä – helpotus löytyy jääkaapistasi

Oikein käytettynä eli silmään annosteltuna silmätipat vaikuttavat vain paikallisesti. Suun kautta otettuna ne imeytyvät verenkiertoon, ja vaikutus voi olla kohtalokas.

Myrkytysoireiden vakavuus riippuu uhrin saaman silmätipan määrästä, mutta myös hänen iästään, painostaan, terveydestään ja lääkityksestään.

Lue myös: Kyyneleet silmissä huonolla hetkellä? Itkun pidättäminen on mahdollista – katso 4 konstia pidättää itkua

Millaiset oireet silmätipat tyrmäystippoina aiheuttavat?

Silmätipat voivat nieltynä aiheuttaa muun muassa sekavuutta, huimausta, näköhäiriöitä ja muistinmenetystä. Voimakas verenpaineen lasku voi aiheuttaa oksennusta, johon voi tajuttomana tukehtua.

Mikäli tyrmäystipan saamisesta on alle 24 tuntia, ainetta saattaa vielä löytyä uhrin verestä laboratoriokokeissa. Rikosoikeudellisesti tyrmäystipoilla huumaaminen on pahoinpitely, ja asiasta voi tehdä rikosilmoituksen.

Lue myös: Näetkö salamoita ja langanpätkiä? Lasiaisen irtauma on yleinen mutta huonosti tunnettu silmävaiva

Myrkytystietokeskus neuvoo 24/7 numerossa 0800 147 111.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Käytetäänkö silmätippoja tyrmäystippoina? Erikoislääkäri vastaa – tällaiset oireet suun kautta otetut tipat aiheuttavat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X