Hyvinvointi

Sinunkin unesi kulkee joka yö neljän eri vaiheen läpi sykleissä – lue, mitä unen vaiheet ovat ja mitä niistä pitää tietää

Unen vaiheet johdattelevat nukkujan ensin torkkumiseen, sitten kevyeen uneen ja lopulta syvään lepoon ja unien maailmaan. Nukahtamisen jälkeen kaikki terveet aikuiset nukkuvat saman kaavan mukaan. 

Sammutat illalla valot, käyt petiin, nukahdat ja heräät aamulla herätyskellon soidessa. Saatat todeta, että tulipas nukuttua sikeästi, ihan kuin tukki. Sikeältäkin tuntuneet yöunet koostuvat todellisuudessa eri unen vaiheista, jotka toistuvat kaikilla terveillä aikuisilla sykleissä läpi yön. Mitä unen vaiheet ovat ja mitä niistä pitää tietää? Kokosimme yhteen tietopaketin.

Lue myös: Moni elää elimistölle luonnottamassa vuorokausirytmissä ja kärsii siksi huonosta unenlaadusta: Teetkö sinäkin nämä yleiset virheet?

Unen vaiheet toistuvat yössä 4–6 kertaa

Uni jaetaan eri vaiheisiin riippuen siitä, millaisia muutoksia aivosähkötoiminnassa, lihastoiminnoissa, silmän liikkeissä, sydämen sykkeessä, ruumiinlämmössä ja hormonierityksessä tapahtuu. Uni jaetaan kolmeen NREM-unen vaiheeseen (N1-uni, N2-uni, N3-uni) ja REM-uneen. Eri unen vaiheet toistuvat peräjälkeen yön aikana.

Lue myös Seura.fi: Jatkuva väsymys sai Päivin jopa nukahtamaan rattiin – yllättävä syy paljastui unitutkimuksessa

1. Kevyen unen ensimmäinen vaihe N1, torkkuminen

Kevyt uni jaetaan tyypillisesti kahteen vaiheeseen. Kun valot sammutetaan ja silmät menevät kiinni, alkaa pian ensimmäinen kevyen unen vaihe. Silloin nukkuja on vielä unen ja valveen rajamailla. Lihakset rentoutuvat, ja ne saattavat nykiä. Ajatus harhailee.

Kevyen unen ensimmäinen vaihe ei ole pitkä, vaan kestää ainoastaan 2–5 minuuttia. Aikuisen yöunesta kaikkiaan noin ­5 prosenttia on tämänlaista torketta.

2. Kevyen unen toinen vaihe N2, kevyt perusuni

Kevyen unen toinen vaihe seuraa pian ensimmäisen perässä. Uni on pinnallista, mutta nukkuja reagoi ulkoisiin ääniin enää satunnaisesti. Lihakset rentoutuvat entisestään, syke hidastuu, ruumiinlämpö laskee ja tuhina tai kuorsaus voi alkaa. Unenaikainen palautuminen alkaa tässä kevyen unen vaiheessa.

Kevyt perusuni kestää tyypillisesti noin 20 minuuttia. Yön edetessä N2-vaihe voi vielä pidentyä. Noin puolet terveen aikuisen yöunesta onkin kevyttä unta.

3. Syvä uni, N3

Syvä uni on unen elvyttävien tehtävien kannalta kaikista tärkein unen vaihe. Silloin syke on matalimmillaan, hengitys syvää ja rentous valtaa kehon. Aivojen elpyessä kasvu­hormonia välittyy ja tietojen oppiminen tehostuu. Syvästä unesta herääminen on vaikeinta, sillä aivojen sähkökemiallinen toiminta on silloin hitaimmillaan.

Syvää unta nukutaan eniten, noin 25–45 minuuttia, ensimmäisten unisyklien aikana. Myöhemmissä unisykleissä syvän unen määrä vähenee. Noin neljännes terveen aikuisen yöunesta on syvää unta.

4. REM-uni eli vilkeuni

Kun nukahtamisesta on kulunut noin 90 minuuttia, koittaa REM-unen aika. REM-uni (Rapid Eye Movement) on saanut nimensä siitä, miten univaiheessa olevien nukkujien silmät liikkuvat nopeasti luomien alla. Aivot ovat valveillaoloa muistuttavassa unitilassa, jossa nähdään useimmiten unia. REM-uni on erityisen tärkeää kognitiivisille toiminnoille, luovuudelle ja oppimiselle.

Yön ensimmäisessä unisyklissä REM-unta on vain muutama minuutti, mutta seuraavissa unisykleissä REM-unen osuus kasvaa. Suurin osa REM-unesta nukutaankin aamuyöllä ja aamulla. Noin 20 prosenttia aikuisen yöunesta on REM-unta.

Unen vaiheet katsovat ikää ja vuodenaikaa

REM-uni vaihtuu jonkin ajan kuluttua lyhyen havahtumisen tai kevyen unen kautta taas perusuneksi tai syväksi uneksi. Syvä uni vaihtuu puolestaan jälleen REM-uneksi, joka kestää hieman pitempään kuin edellisellä kerralla ja pitenee yön kuluessa jopa puoli tuntia kestäviksi jaksoiksi.

Kaava toistuu terveillä aikuisilla läpi yön. Tämä univaiheiden vuorottelu perusunen ja REM-unen välillä luo nukkujan öihin unisyklin. Yksi sykli kestää noin 90 minuuttia kerrallaan. Unen vaiheet toistuvat tyypillisesti neljästä kuuteen kertaa yön aikana, riippuen yöunien pituudesta.

Univaiheiden keskimääräinen suhde riippuu kuitenkin myös erilaisista olosuhteista, kuten alkoholista, unihäiriöistä ja jopa vuodenajasta. Talvella unessa on vähemmän syvän unen vaiheita ja enemmän REM-unta kuin kesäisin. Talvella uni voi siis olla katkonaisempaa ja kevyempää. Talvella muistamme nähneemme enemmän unia kuin kesäisin.

Unen vaiheet riippuvat myös iästä. Vastasyntyneellä suurin osa unesta koostuu REM-unesta. Vanhuudessa sekä REM-unen että syvän unen määrä laskee.

Lähteet: Partinen ja Huutoniemi (Docendo, 2021): Nuku hyvin. Terveyskirjasto, Sleep Foundation, Mieli, Healthline, WebMD, Suomen terveysinstituutti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sinunkin unesi kulkee joka yö neljän eri vaiheen läpi sykleissä – lue, mitä unen vaiheet ovat ja mitä niistä pitää tietää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.