Hyvinvointi

Sokerikrapulan iskiessä herkkulakko houkuttaa – ota huomioon nämä asiat, kun haluat vähentää sokerin määrää ruokavaliossasi

Jos sokerilla herkuttelee paljon, makunystyrät turtuvat äkkimakeaan. Silloin jo yhden tai kahden viikon sokerilakolla voi olla vaikutuksia: marjojen ja hedelmien makeus paranee, kun taas omat lempikarkit alkavat maistua äklömakealta.

Pitäisikö ryhtyä sokerilakkoon ja karsia kaikki ylimääräinen makea pois ruokavaliosta? Siinäpä kysymys, jota moni pohtii vuodenvaihteen aikaan parempia terveyslupauksia tehdessään.

Jos mielipidettä kysyy asiantuntija Leeni Viiolta, hän vastaa ei. Viio on makeanhimoon erikoistunut diplomiravintoneuvoja ja sosiologi, joka käsittelee aihetta tuoreessa tietokirjassaan Eroon makeanhimosta (Atena).

Viion mukaan kompastuskivi lakoissa on se, että niiden aikana ei yleensä yritetä tehdä mitään sellaista, mikä estäisi sokerin ääreen palaamisen myöhemmin. Lakko-sanaan liittyy Viion mukaan myös negatiivinen mielikuva siitä, että sen aikana jäädään jostain paitsi. Siksi se tuntuu epämiellyttävältä rangaistukselta, jonka loppua vain odottaa.

”Sokerilakossa virittäydytään usein väliaikaiseen muutokseen, koska lakko tarkoittaa jotain väliaikaista. Ihmisen aivot lähtökohtaisesti ajattelevat, että lakko kestää esimerkiksi tammikuun ja taas helmikuussa voi syödä sokeria”, Viio sanoo.

Lue myös: Kuukausi ilman sokeria, näin onnistut! 6 hyvää syytä viettää sokeriton kuukausi

Sokeri turruttaa makuaistin

Täystyrmäystä Viio ei kuitenkaan sokerilakolle anna. Ankarien kieltolistojen sijaan hän kehottaa ajattelemaan sokeristen ruokien vähentämistä moniulotteisemmin: miltä tuntuisi olla ilman makeita herkkuja vaikkapa kuukauden ajan?

”Lakko voikin olla hyvä ajatus, jos sen aikana lisää ruokavalioon hyviä asioita, joilla voi korvata sokeria. Eikä ehkä myöskään halua palata vanhoihin tottumuksiin”, Viio sanoo.

Lakolla on myös hyviä vaikutuksia. Esimerkiksi makutottumukset muuttuvat nopeasti. Jos herkuttelee paljon lisättyä sokeria sisältävillä ruoilla, makuaisti on turtunut niin, ettei äkkimakeakaan tunnu liian makealta. Silloin vähäsokeriset ruoat eivät maistu juuri miltään.

Viion mukaan täyslakon aikana huomaa, että hedelmien, marjojen ja muun makean luontainen makeus riittävät. Muutos tapahtuu nopeasti, viikossa tai kahdessa.

”Kun himosta pääsee irti ja maistaa entistä sokerista lempiherkkuaan, se onkin liian makeaa.”

Täyslakolla on muitakin hyötyjä. Jos kärsii fysiologista oireista, kuten iho-ongelmista, suolistovaivoista tai verensokerin heilahteluista, lakon avulla voi selvittää, johtuvatko oireet liiasta sokerista. Muutoksen huomaa parhaiten, kun tuotteen jättää joksikin aikaa pois kokonaan.

Viio nostaa esiin termin sokerikrapula, jolla hän kuvaa runsaan sokerin syönnin aiheuttamaa pöhnäistä ja huonovointista oloa. Silloin kehossa on tunne, että nyt on syöty huonosti.

”Se vaikuttaa myös mielialaan. Joulun jälkeinen sokerikrapula aiheuttaa monesti sen, että halutaan sata lasissa laittaa elämäntavat kuntoon ja ryhtyä lakkoon.”

Lue myös: Miten sokerin kulutusta voi vähentää? Näillä arkisilla keinoilla onnistut

Syötkö sokeria sosiaalisen paineen vuoksi?

Miten sokerin vähentämisestä voisi saada elämäntavan, kun lakko on ohitse? Viion mukaan motiivit lakkoon tulee olla kunnossa jo alun alkaen. Parin kilon laihduttamisen sijaan kannattaa ajatella, mitä hyvää muutoksella voi saada elämään. Ehkäpä lisää energiaa ja parempaa unta.

”Sitoudu ajattelemaan muutosta elämäntapana äläkä hetkellisenä kokeiluna. Myönteinen motiivi taustalla motivoi väsyneinä päivinä tai stressaantuneena”, Viio sanoo.

”Mieti myös, mikä omassa arjessa on realistista. Mitä jaksaa ja pystyy ylläpitämään kuukausi toisensa jälkeen? Täyslakko ei usein ole sitä.”

Viio huomauttaa, että sosiaalinen paine sokerin syömiseen on kova. Esimerkiksi kahvilassa moni ottaa pullaa tavan vuoksi ja elokuviin meno tarkoittaa karkkipussin ostoa. Moni syö sokeria vain kohteliaisuudesta tai jotta ei olisi erilainen. Sokerittomuus vaatii itsevarmuutta omista valinnoista.

Asenteella on paljon merkitystä. Kiellettyjen tuotteiden listaamisen sijaan kannattaa pohtia, millä sokerin voisi korvata.

”Sellainen mentaliteetti on hyvästä, että mitä kaikkea voin syödä eikä että mistä jään paitsi. Avoin mieli auttaa. Silloin on valmis etsimään vaikkapa uusia terveellisempiä leivontareseptejä.”

Lue myös: Eroon makeanhimosta jo 2 viikossa – näin onnistut!

Sokeri on helppo mielihyvän lähde, mutta vaihtoehtojakin löytyy

Viio muistuttaa, että sokerilakkoon ryhtyessä pitää huolehtia riittävästä energian saannista. Liian vähäinen syöminen voi nimittäin kostautua suuremmalla makeanhimolla. On myös hyvä pohtia muita elämäntapoja.

”Univelkaisena olisi tärkeä muistaa, että sokerista on helpompi pysyä erossa, kun nukkuu riittävästi. Väsyneenä tekee huonompia valintoja.”

Pidemmällä tähtäimellä kyseessä on elämäntapamuutos. Siksi Viio kehottaakin antamaan itselle esimerkiksi vuoden verran aikaa löytää tapoja, jotka auttavat pois sokerikoukusta.

”Mielihyvää voi yrittää etsiä muista asioista, kuten mielekkäästä ulkoilusta. Sokeri on helppo mielihyvän lähde, mutta kun löytää muita tekijöitä, jotka lisäävät hyvän olon hormonia, sokerin merkitys pienenee”, Viio sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sokerikrapulan iskiessä herkkulakko houkuttaa – ota huomioon nämä asiat, kun haluat vähentää sokerin määrää ruokavaliossasi

Urheilija

Ihan puhdasta fuulaa, että maski ei huononna ilmansaantia. Keuhkolääkäri ja kuka tahansa muu väittämään uskova voi käydä juoksemaan seuraavan iltalenkkinsä maski päässä ja katsoa, heikentääkö se hapensaantia. Koronasta lähtee liikkeelle paljon disinformaatiota, mutta kovin erikoista on se, että sitä levittää alan huippuosaajaksi luokiteltavat.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.