Poika koiransa kanssa
Hyvinvointi

Stressaat vähemmän, nukut paremmin - näin monilla tavoilla lemmikki parantaa terveyttäsi

Koira pakottaa liikkeelle, ja jopa akvaariokalat tekevät hyvää ihmisen terveydelle. Lemmikki ehkäisee myös masennusta, stressiä ja sydänsairauksia. Lue lisää!

Moni ihminen kuvailee lemmikkiään parhaaksi ystäväkseen, joka kuuntelee murheet ja auttaa kestämään takaiskuja.

Kyse ei ole mutu-tuntumasta, sillä useat tutkimukset osoittavat, että eläimet tekevät hyvää terveydellemme. Lemmikin terveysvaikutukset ovat fyysisiä ja psyykkisiä, ja eläinystävä voi jopa pidentää omistajansa elinikää.

Sydänsairauksien riski pienentyy

Lemmikin omistajilla on vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia ja paremmat kolesteroliarvot kuin niillä, joilla ei ole eläintä. Tutkimukset antavat viitteitä siitä, että sydänpotilaat, joilla on eläin, saavat jopa lisää elinvuosia. Lemmikin omistajat myös nukkuvat paremmin, heillä on vähemmän ruoansulatusongelmia ja tasaisempi pulssi.

Se, että esimerkiksi koira pakottaa ihmisen liikkumaan, selittää tuloksia osittain, mutta ei täysin. Myös akvaariokalat ja linnut näyttäisivät kohentavan ihmisen yleisterveyttä, jolloin vakavien sydänsairauksien riski pienentyy.

Tutkijat uskovat, että eläimen läsnäolo vähentää ennen kaikkea ihmisen stressiä, jolloin myös sydän- ja verisuonisairauksien riski laskee. Lemmikki voi myös motivoida omistajaansa parantamaan elintapojaan.

Mitä lemmikkisi kertoo sinusta?

Stressaat ja murehdit vähemmän

Eläinten on todettu lievittävän ja ehkäisevän stressiä, masennusta ja ahdistusta. Esimerkiksi dementiapotilaiden kiihtymyksen on huomattu helpottuvan, kun he viettävät aikaa eläimen kanssa.

Lemmikin koskettelu lisää mielialaa kohentavien hormonien, kuten oksitosiinin ja dopamiinin erittymistä. Eläimen paijaaminen on siis kirjaimellisesti luonnollista masennuslääkettä.

Stressaavista ja masentavista koettelemuksista on myös helpompi selviytyä, kun niitä ei tarvitse kestää yksin. Lemmikistä voi saada vaikeina hetkinä samanlaista tukea kuin hyvästä ystävästä. Moni keventääkin mieltään puhumalla huolistaan lemmikille.

Elämäsi muuttuu sosiaalisemmaksi

Lenkitystä tarvitseva koira pakottaa omistajansa ihmisten ilmoille. Eläimet voivat tuoda elämään myös mukavaa harrastustoimintaa, tapahtumia ja ystäviä. Lemmikin luoman sosiaalisuuden on todettu suojelevan etenkin vanhuksia ja mielenterveyspotilaita yksinäisyydeltä.

Ujon on helpompi tutustua uusiin ihmisiin, kun lemmikki on tukena, sillä eläimistä riittää aina jutun juurta. Sosiaalisuutta voi myös harjoitella juttelemalla lemmikille, ja vuorovaikutustilanteita voi puida jälkeenpäin uskollisen kuuntelijan kanssa.

Liikut enemmän

Etenkin koira tuo arkeen lisää liikuntaa. Lyhyidenkin koiran kanssa tehtyjen kävelylenkkien on huomattu nopeuttavan leikkauspotilaiden toipumista. Myös ratsastus parantaa fyysistä kuntoa, ja hevosharrastukseen liittyy runsaasti läheisyyttä ja hoivaamista.

Nekin lemmikit, jotka eivät vaadi ulkoiluttamista, voivat liikuttaa omistajaansa. Kissan leikittäminen houkuttelee ihmisen ylös sohvalta. Lemmikille pitää hakea ruokaa kaupasta, ja eläimen puhtaudesta ja ympäristöstä huolehtiminen tuo päiviin pientä puuhailua.

Tunnet olevasi aktiivinen ja kykeneväinen

Lemmikki lisää ihmisen omatoimisuutta, sillä avuttomasta eläimestä on pidettävä huolta. Tunne siitä, että pystyy hoitamaan lemmikkiään, vahvistaa ihmisen itsetuntoa.

Tämä kokemus voi lisätä omistajan aktiivisuutta ja selviytymiskykyä myös elämän muilla osa-alueilla. Lemmikki voi auttaa ihmistä selviytymään kriisistä, joka voisi muuten lamauttaa hänet.

Koira ja kissa ovat ystävät

Saat lohtua ja pyyteetöntä rakkautta

Rakkaus ja empatia ovat tehokkaita lääkkeitä, joita ei saa purkista. Jopa 80 prosenttia lemmikkien omistajista kokee saavansa eläimeltä tukea vaikeissa tilanteissa. Eläin ilmaisee kiintymyksensä läheisyydellä ja eleillä, ja joskus tällainen lohtu on tärkeämpää kuin sanat.

Lemmikki antaa hoivaajalleen myös pyyteetöntä rakkautta. Suhde eläimeen voi olla parantava kokemus omistajalle, joka on kokenut kovia ihmissuhteissa.

Näitä sairauksia eläinystävät ehkäisevät ja hoitavat:

Lähteet: Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry,  Science Daily, Terveyskirjasto, Tiede.fi

Lue myös nämä jutut:

Testaa mikä lemmikki sopii sinulle ja lue lisää lemmikeistä:

Tero Kaino, 38: ”Wanda-koira pelasti masennukselta”

Mitä lemmikkisi kertoo sinusta? Lue eläinten omistajien erilaisista piirteistä

Tällaista on elämä lemmikkipossun kanssa: ”Urho käy kanssani töissä”

Kotilieden Koirankopla-blogi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Stressaat vähemmän, nukut paremmin - näin monilla tavoilla lemmikki parantaa terveyttäsi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.