Terveys

Suojaa muistisairaudelta ja alentaa verenpainetta – lue, miten saunan huikeat terveysvaikutukset yllättävät!

Pökköä pesään ja löylyä kiukaaseen! Tiesitkö edistäväsi rentoutumisen lisäksi muun muassa sydämesi toimintaa ja suojaavasi muistiasi, kun kapuat lauteille?

Sauna, suomalaisten ylpeys – ja syystä! Itä-Suomen yliopiston tekemässä tutkimuksessa ilmeni, että 4–7 kertaa viikossa saunovilla miehillä oli 66 prosenttia pienempi todennäköisyys saada dementiadiagnoosi ja 65 prosenttia pienempi riski sairastua Alzheimerin tautiin kuin kerran viikossa saunovilla.

Tutkimus osoitti myös, että runsas saunominen pienensi merkittävästi sydänperäisen äkkikuoleman, sepelvaltimotaudin ja muiden sydänkuolemien vaaraa.

Syytä saunan sydäntä ja muistia suojelevaan vaikutukseen vielä tiedetä. Tutkimusta johtanut professori Jari Laukkanen epäilee saunan rentouttavalla ja hyvää oloa tuovalla ominaisuudella olevan vaikutusta.

”Sauna on miellyttävä kokemus, joka vähentää stressiä ja alentaa verenpainetta, millä voi olla tekemistä muistisairauden ehkäisyssä”, Laukkanen sanoo.

Kuten liikuntakin, myös sauna laittaa sydämen töihin. Lämmössä sydän joutuu työskentelemään enemmän, syke nousee ja verenkierto vilkastuu. Urakan jälkeen elimistö taas rentoutuu.

Lue myös: Koskenkorvan Trahteerilla sekasaunotaan saunatrikoissa – Nappaa talteen persoonallinen matkakohde!

Saunasta on hyötyä myös iholle ja astmaatikolle

Sauna ei kuivata ihoa. Päinvastoin saunaa välttelevän iho kuivuu helpommin kuin useasti lauteille kapuavan. Erilaiset ihosairaudet, kuten psoriaasi ja tali-ihottuma, hyötyvät saunomisesta.

Ihon verenkierto vilkastuu saunassa, mikä johtaa hikoiluun. Hien mukana elimistöstä poistuu veden lisäksi epäpuhtauksia.

Saunojia lauteilla nauttimassa saunan terveysvaikutuksista

Saunasta on apua myös astmaatikoille, sillä saunan lämpö laajentaa keuhkoputkia ja hengitys on helpompaa.

Saunassa vietetty aika ei mene hukkaan.

”En väitä, että sauna parantaa kaiken, mutta se on yksi positiivinen keino, jolla ihmiset voivat hoitaa itseään ja edistää hyvinvointiaan”, Jari Laukkanen sanoo.

Kuinka usein tulisi saunoa?

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa parhaat hyödyt saunasta saivat ihmiset, jotka kävivät saunassa neljä kertaa viikossa. Kaksi tai kolme kertaa viikossa saunomisestakin voi olla hyötyä. Saunan lämpötilan tulisi olla 80 astetta tai vähän vajaa. Keskimääräinen saunomisen kesto oli noin 15 minuuttia.

Vihta ja löylykauha sekä vesiastia

Liian saunomisen suhteen oma maalaisjärki on hyvä mittari.

”Tunti saunassa on aika pitkä aika. Se kuumentaa elimistöä ja voi aiheuttaa ongelmia nesteytyksen kanssa”, Laukkanen sanoo.

Sen sijaan päivittäinen saunominen ei Laukkasen mukaan ole pahaksi.

Saunaan ei kannata mennä kuumeisena

”Pieni nuha ei haittaa, mutta kuume, flunssa tai tulehdustila elimistössä ovat syitä jättää sauna väliin”, Jari Laukkanen kertoo.

Sydänsairaudesta kärsivä ihminen saa saunoa, mutta helposti oireilevan sydänsairauden kanssa tulee olla varovainen.

Matalaverenpaineisen kannattaa juoda tarpeeksi nestettä, jottei verenpaine pääse laskemaan liikaa eikä saunoessa ala pyörryttää.

”Nesteytyksestä huolehtiminen on tärkeää. Pitää juoda vettä tai muuta nestettä, kun saunoo, etteivät keho ja iho pääse kuivumaan”, Laukkanen painottaa.

Varsinaisia saunan haittoja Laukkanen ei keksi.

”Alkoholin vaikutuksen alaisena saunoessa on itsestään selvää, että pitää olla varovainen, ettei satu tapaturmia.”

Muut lähteet: Terveyskirjasto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suojaa muistisairaudelta ja alentaa verenpainetta – lue, miten saunan huikeat terveysvaikutukset yllättävät!

Ex-omaishoitqja

Meillä on saunottu kotona kerran viikossa ja mökillä joka ilta tai päivä. Silti mieheni sairastui muistisairauteen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.