Hyvinvointi

Suuvesi viimeistelee suunhoitorutiinin – testasimme 3 apteekissa myytävää suuvettä

Apteekin suuvedet lupaavat hyvää hampaille, ikenille ja koko suulle. Tuleeko niillä myös raikas hengitys?

Suuvesi voi viimeistellä suunhoitorutiinit ja tuoda raikkaan olon. Se ei kuitenkaan koskaan korvaa huolellista hampaiden harjausta ja hammasvälien puhdistusta. Siksi suun terveyden ammattilaiset eivät suosittelekaan suuvettä asiakkailleen kuin vain satunnaisesti.

Lue myös: Kuivuuko suu? Suun kuivuminen voi johtua yllättävistäkin asioista – näin vaivaa hoidetaan

Suuvedestä voi olla hyötyä esimerkiksi kirurgisen toimenpiteen jälkeen tai silloin, kun fluorihammastahnan antama suoja ei riitä, suuhygienisti Sara Niilivuo sanoo.

”Esimerkiksi klooriheksidiiniä sisältävä suuvesi voi jatkuvassa käytössä sotkea suun normaalia bakteerikantaa. Sitä saakin käyttää korkeintaan kaksi viikkoa.”

Alkoholiton suuvesi on paras

Raikkaan makuisesta suuvedestä tulee niin freesi olo, että ilman sitä aamutoimet tahtovat jäädä puutteelliseksi. Suuveden käyttöön tottunut ei hevin tottumuksiaan muuta ja aikoo käyttää raikastajaa jatkossakin.

Tällöin kannattaa valita alkoholiton tuote. Alkoholi kuivattaa suuta ja on riski suun limakalvomuutoksille.

”Suun voi raikastaa yhtä hyvin ksylitolipurkalla tai -pastillilla”, Sara Niilivuo sanoo.

Lue myös Annan juttu: Saako vissyä juoda hampaidenpesun jälkeen? Suuhygienisti vastaa

Testasimme! 3 x apteekin suuvesi

1. Voimakas minttu

”Tuote on tarkoitettu reikiintymisen ehkäisyyn, joten siinä on korkea fluoripitoisuus. En ole tottunut käyttämään suuvettä, ja ehkä siksi tuotteen raikas mintunmaku oli melkoisen tymäkkä. Se poltteli alkuun suuta, mutta muutaman kerran jälkeen totuin siihen. Voimakas maku oli raikas, mutta se haihtui aika nopeasti.

Mittakorkki olisi voinut olla selkeämpi. Taisin lorauttaa suuhuni välillä väärän määrän tuotetta. Tätä suuvettä neuvottiin purskuttelemaan minuutin verran, ja se on pitkä aika: posket alkoivat jo krampata.”

Flux Original Cool Mint suuvesi, 500 ml 8 e

2. Hoitolamainen maku

”Suuvedellä suu raikkaaksi lounaan jälkeen. Hammaspesu vain aamuin illoin. Näin hammaslääkäri neuvoi minua, liian innokasta hampaiden harjaajaa. Liika harjaus on tehnyt hampaistani vihlovat. Tämä suuvesi lupaa vähentää kipua sulkemalla herkkiin hammas­hermoihin johtavat kanavat.

Tuote helpottikin vihlon­taa, mutta se ei hivellyt maku­nystyröitä. ­Ehkä se mikä maussa ­menetetään, tulee tehossa. Tuote oli totut­tua paksumpaa ja toi mieleen hammaslääkärin käyttämät aineet. Se ei tehnyt suuta erityisen raikkaaksi.”

Elmex Sensitive Professional hammashuuhde, 400 ml 9 e

3. Miellyttävä, mieto maku

”Kerrankin suuvesi, joka ei polttele suuta! Alkoholiton suuvesi maistuu raikkaalta, mutta riittävän miedosti, jotta sitä kestää purskutella vaaditun ajan. Jättää suun raikkaaksi lempeästi.

Tämän luvataan vahvistavan ikeniä ja hampaita sekä ehkäisevän bakteerien tarttumista ja sitä kautta vähentävän reikiintymistä. En tiedä kuvittelenko vain, mutta aivan kuin hampaat pysyisivät puhtaan tuntuisina pidempään. On mukava tietää, että suuvesi myös hoitaa hampaiden kiillettä. Tämä jää käyttöön.”

GUM ActiVital suuvesi,­ ­500 ml 8 e

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suuvesi viimeistelee suunhoitorutiinin – testasimme 3 apteekissa myytävää suuvettä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.