Hyvinvointi

Voihan syylä! Lääkäri kertoo, miten pääset herkästi tarttuvista syylistä eroon

Syylä on hyvänlaatuinen ja vaaraton kasvain ihossa. Syylät ovat yleisiä etenkin lapsilla, mutta niitä esiintyy runsaasti myös aikuisilla. Lue, millä keinoilla saat syylät poistettua.

Syylä on kiusallinen mutta vaaraton ihomuutos. Miten niistä pääsee eroon? Tarttuvatko syylät? Entä tepsiikö niihin ilmastointiteippi? Erikoislääkäri Toni Vänni kertoo syylistä ja niiden hoidosta.

1. Mistä syylän tunnistaa?

Syylä on karheapintainen, koholla oleva tai litteä pallura, joka voi ilmestyä minne päin kehoa tahansa. Tavallisimmat paikat ovat kantapäät, päkiät, varpaat, kämmenet, sormet, kynsien vierustat ja välillä myös kasvot. Lapsilla niitä on useimmiten jalkapohjissa ja käsissä.

Syylän ulkonäkö vaihtelee sen mukaan, missä päin kehoa se sijaitsee. Kasvojen alueella syylät voivat olla varrellisia. Syylä jalkapohjassa on yleensä litteä ja saattaa kasvaa ihon sisään muodostaen pintaansa känsäkovettuman. Sormissa sijaitsevat syylät taas ovat yleensä karheapintaisia ja koholla olevia. Syylä jalkapohjassa voi olla erityisen kivulias.

Syylät voivat tulla joko yksittäin tai niitä voi ilmaantua kerralla useampia vierekkäin tai eri puolille kehoa.

2. Miksi syylä ilmestyy iholle?

Syylät ovat käytännössä aina vaarattomia, eikä niistä tarvitse huolestua. Ne ovat papilloomavirusten (HPV-syylävirus) aiheuttamia hyvänlaatuisia kasvaimia ihossa tai limakalvoilla. Lähes jokaisella ihmisellä on jossain vaiheessa elämäänsä papilloomaviruksen aiheuttama syylä.

Syyliä voi tulla kaikenikäisille, mutta lapsilla ne ovat yleisempiä kuin aikuisilla. Syyliä saattaa iän myötä tulla helpommin, kun vastustuskyky viruksia kohtaan heikentyy.

Syylämuutos on harvoin oire mistään vakavammasta sairaudesta. Immuunipuutoksista kärsivillä, kuten HIV-positiivisilla voi kuitenkin olla enemmän syylätartuntoja. Myös jotkin lääkkeet saattavat heikentää immuniteettia, jolloin syyliä voi ilmaantua helpommin.

3. Tarttuvatko syylät?

Syylät tarttuvat herkästi. Niiden tartuntatapaa ei täysin tunneta, mutta tiedetään, että ne voivat tarttua pinnoilta ja kosketuksessa, jos virusta on ihon pinnalla. Pääsääntöisesti papilloomavirus muhii syylän pinnan alla, eikä siksi tartu kovinkaan herkästi kosketuksessa.

Kosketus itsessään ei aiheuta syylätartuntaa, vaan siihen vaaditaan aina myös papilloomaviruksen tartunta. Syylätartuntaa voi koittaa ehkäistä välttämällä paljain jaloin liikkumista julkisissa tiloissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä.

4. Tarvitseeko syylän vuoksi hakeutua lääkäriin?

Ei tarvitse. Lääkäriin voi hakeutua silloin, jos syylä aristaa, vaikuttaa jollain tavalla poikkeavalta tai jos ei ole varma, onko ylipäätään kyse syylästä.

Syylät ovat niin tavallinen vaiva, että lääkäri tunnistaa ne useimmiten helposti. Jos syylä on jalkapohjassa, diagnoosin selvittäminen voi kestää pidempään. Joskus voi olla hankala erottaa, onko paksuuntuman alla känsä vai syylä. Sen voi selvittää ohentamalla kovettumaa kaapimalla sen pintaa rikki. Jos esiin tulee mustia ”langanpätkiä”, ne ovat verisuonia, joista syylän tunnistaa helposti.

Lue myös: Patti jalkapohjassa, pitääkö olla huolissaan? Asiantuntija kertoo

syylä jalassa
Lääkäri tunnistaa syylän helposti.

5. Voiko syylä tulehtua?

Syylät saattavat tuntua kipeiltä ja ärtyneiltä, mutta harvemmin kipuilun taustalla on tulehdusta.

6. Miten syylän poisto tapahtuu?

Syylistä pääsee eroon ajan kanssa. Syyliä voi hoitaa apteekista saatavilla syylän pintaa ohentavilla salisyylihappovalmisteilla, joita myydään laastareina, geeleinä ja nesteinä.

Lääkärissä syylää voidaan ohentaa mekaanisesti, jäädyttää nestetypellä, poistaa laserilla tai tarvittaessa jopa leikata. Hoitomuodot perustuvat siihen, että syylän pintaan tehdään kudosvaurio, jolloin elimistön oma immuniteetti aktivoituu, valkosolut hyökkäävät syylän kimppuun ja tappavat papilloomaviruksen, jolloin syylä paranee.

Lue myös: Syylää ja känsää on vaikea erottaa toisistaan – tällä helpolla konstilla onnistut

7. Vanhan vinkin mukaan syylät paranevat, kun päälle laittaa palasen ilmastointiteippiä. Tepsiikö ilmastointiteippi syyliin?

Mahdollisesti. Siinä on ajatuksena varmaankin se, että teippi pehmentää ja siten tuhoaa syylän pintakudosta, jolloin elimistön puolustussolut pääsevät hyökkäämään syyläviruksen kimppuun.

8. Voiko syylä parantua itsestään?

Kyllä. Syylät paranevat käytännössä aina itsestään ajan kanssa, jos taustalla ei ole immuunipuutossairautta. Paraneminen on hidasta ja saattaa kestää parista kuukaudesta jopa kahteen vuoteen.

Paranemista voi nopeuttaa salisyylihappovalmisteilla tai poistattamalla syylän lääkärissä. Syylän kanssa voi elää täysin normaalisti. Syylän rapsuttaminen ei lisää syylätartuntoja. Syylät saattavat kuitenkin uusia helposti. Lapsilla niiden uusiutuminen on varsin tavallista.

Lue myös Seura.fi: Piinaava känsä palaa aina samaan paikkaan – Jalkaterapeutti, mikä nyt neuvoksi?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voihan syylä! Lääkäri kertoo, miten pääset herkästi tarttuvista syylistä eroon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.