Hyvinvointi

Onko rokotussuojasi kunnossa? Nämä rokotteet kannattaa aikuisena ottaa ja maksaa omasta kukkarosta

Perusrokotteet aikuinenkin saa ilmaiseksi, mutta lisäsuojasta pitää pulittaa pitkä penni. Mistä rokotteesta kannattaa maksaa?

Monia huolettaa se, kuinka pitkään lapsena saadut rokotteet mahtavatkaan suojata. Totta on, että kaikilla rokotteilla ei saada aikaiseksi elinikäistä suojaa, ja siksi samaa rokotetta annetaan uudelleen tehosteena.

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokotetta pitää tehostaa säännöllisesti. Aiemmin tehoste annettiin kymmenen vuoden välein, mutta nyt jäykkäkouristusrokote uusitaan 25 ikävuoden jälkeen 20 vuoden välein 65 ikävuoteen saakka. Sen jälkeen se otetaan kymmenen vuoden välein.

Poliorokote pitää ottaa uudelleen, jos matkustaa yli kuukaudeksi alueille, joissa poliota yhä sairastetaan. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi Pakistan, Afganistan, Nigeria ja Kongon demokraattinen tasavalta. Ajantasaiset poliorokoteohjeet ja riskimaat löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta Matkailijan terveysoppaasta.

Lue myös: Missä influenssarokote kannattaa ottaa? Onko se yhtä kattava julkisella ja yksityisellä?

Rokotetaanko aikuisia tuhka- ja vesirokkoa vastaan?

Lapsuudessa saadut MPR-rokotteet antavat elinikäisen suojan sikotautia ja tuhka- ja vesirokkoa vastaan. Iäkkäille suomalaisille suoja on muodostunut sairastamalla nämä taudit. Viittäkymmentä ikävuotta lähentelevät kansalaiset voivat olla vaarassa, sillä MPR-rokotetta alettiin antaa Suomessa vuonna 1975. Lapsille annetut rokotteet suojaavat välillisesti myös aikuisia.

Rokotus ja sairastettu tauti näkyvät veren vasta-aineissa, mutta niitä ei oteta kuin erityistapauksissa. Ellei ole varma omasta MPR-suojasta, on helpompi ottaa rokote.

Vesirokkorokotetta voi suositella, ellei ole sairastanut tautia. Aikuiselle vesirokko voi olla hengenvaarallinen. Rokote maksaa noin 75 euroa apteekista reseptillä ostettuna. Nykyään se annetaan 1,5- ja kuusivuotiaille.

naista rokotetaan käsivarteen

Kannattaako aikuisen ottaa influenssarokote?

Influenssarokotetta voi suositella lähes jokaiselle, sillä riskiryhmään kuuluvia suomalaisia on muutama miljoona. Riskiryhmiin lukeutuvat aikuisista yli 65-vuotiaat, vakavaa perussairautta sairastavat henkilöt ja raskaana olevat.

Influenssarokote suojaa neljältä influenssavirukselta, mutta ei nuhakuumetta eli flunssaa aiheuttavilta viruksilta, joita on 2000 erilaista.

Rokote pitää uusia joka syksy, sillä aiheuttajavirukset muuntuvat joka vuosi ja rokote räätälöidään aina uudelleen. Väite siitä, että edellisenä vuonna otettu rokote heikentäisi rokotteen tehoa, ei pidä paikkaansa.

Influenssarokote ei altista flunssalle. Rokotteesta mahdollisesti nouseva kuume on rokotusreaktio, ei sairaus.

Influenssarokote antaa suojan kahdessa viikossa. Sen ehtii ottaa, vaikka epidemia olisi jo saapunut. Virukset saapuvat meille usein eri aikaan, A-influenssavirukset ennen B-viruksia, eli myöhään otettu rokote suojaa ainakin jälkimmäisiltä.

Tarvitseeko A-hepatiittirokotetta, jos ei juuri matkustele?

Vaikka matkustaisi vain Viroon, rokotussuojaa kannattaa täydentää A-hepatiittirokotteella. A-hepatiittirokotta tarvitaan kaksi annosta 6–12 kuukauden välein, jotta saadaan elinikäinen suoja.

Aiemmin keltatautina tunnettu hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus, josta toipuminen kestää kauan. Iäkkäille ja vastustuskyvyltään heikentyneille henkilöille tauti voi olla vaikea. Se tarttuu ruoan, juoman ja huonon hygienian kautta.

rokoteruiskuja kartalla

Kenen kannattaa ottaa B-hepatiittirokote?

Hepatiitti B -viruksen aiheuttama maksatulehdus leviää veri- ja seksikontaktin kautta. B-hepatiittirokotetta suositellaan, jos matkustaa usein köyhissä maissa, joissa ei voi olla varma, saako onnettomuustilanteessa HBV-virusinfektion varalta tarkistettua verta. Esimerkiksi tatuointien otto, suojaamaton seksi ja suonensisäisten huumeiden käyttö voivat olla riskejä.

Nykyään monet ottavat A+B-yhdistelmärokotteen. Se annetaan kolmen rokotteen sarjana ja antaa elinikäisen suojan.

Koska tarvitaan muita matkarokotteita?

Lavantauti on bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, joka tarttuu saastuneen ruoan tai juoman välityksellä. Lavantautirokote kannattaa ottaa, jos matkustaa pidemmäksi aikaa alueille, joissa ruoka- ja WC-hygienia on alkeellista. Näitä ovat erityisesti köyhät maat, mutta myös keskitason tuloluokan maissa maaseutu ja alueet, joilla luonnonmullistukset tai sota ovat tuhonneet kylmäketjua ja ruuan turvallista valmistamista. Myös suun kautta otettavasta kolerarokotteesta voi olla hyötyä näissä maissa.

Keltakuumerokotetta voidaan vaatia tiettyihin Etelä-Amerikan ja Afrikan maihin matkustavilta. Japaninaivotulehdusrokotusta saattavat tarvita Aasiassa yli kuukauden matkailevat.

Rabiesrokote voi olla tarpeellinen, jos matkalla hoidetaan eläimiä tai oleskellaan pitkään alueilla, joiden kulkukoirissa tiedetään olevan paljon rabiesta.

Kenen kannattaa ottaa vyöruusurokote?

Vyöruusurokote on tarkoitettu yli 50-vuotiaille, ja sitä suositellaan yli 60-vuotiaille. Rokote maksaa noin 185 euroa. Sen ottamista kansalliseen rokotusohjelmaan selvitetään parhaillaan.

Vyöruusu on kivulias hermo- ja ihotulehdus. Se tulee vain vesirokon sairastaneille, ja tauti voi uusia. Useimmilla kipu kiusaa kuukausia, mutta iäkkäällä se voi vaivata vuosia.

Lue myös: Näin tunnistat ja hoidat vyöruusun

Miksi osa rokotteista pitää maksaa itse?

Jäykkäkouristus-, polio- ja MPR-rokote kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan, jolloin ne saa ilmaiseksi terveyskeskuksesta. Influenssarokote ja puutiaisaivotulehdukselta suojaava TBE-rokote ovat ilmaisia riskiryhmille, ja jotkut kunnat tarjoavat esimerkiksi keuhkokuumeelta suojaavan pneumokokkirokotteen riskiryhmille veloituksetta.

Lisäksi TBE-rokote annetaan maksutta rajatuilla alueilla pysyvästi asuville ja niillä yli kuukauden lomaileville kesäasukkaille.

Rokotteen tulo rokotusohjelmaan kestää vuosia. Se perustuu muun muassa siihen, kuinka suuri taakka taudista on kansanterveydelle ja kuinka hyvin ja turvallisesti ja millaisin kustannuksin rokote vähentää tautitaakkaa.

Onko rokotteiden runsaasta määrästä haittaa?

Yksittäisestäkin rokotteesta voi olla haittaa, lähinnä ohimeneviä lieviä rokotusreaktioita, kuten kuumetta ja pistoskohdan turvotusta. Reaktiot viestivät siitä, että elimistö on huomioinut rokotteen ja tuottaa parhaillaan suojaa, eli rokote toimii. Vakavat haitat ovat hyvin harvinaisia ja valtaosin ohimeneviä.

Rokotteita ei anneta huvin vuoksi. Niillä pyritään suojaamaan vaarallisilta taudeilta, ja nämä taudit ovat haittoja huomattavasti vakavampia.

Asiantuntijana THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko rokotussuojasi kunnossa? Nämä rokotteet kannattaa aikuisena ottaa ja maksaa omasta kukkarosta

Kent

Höpöhöpö, influenssa rokote auttaa vaan tiettyyn ihfluenssaan…
Jos johonkin muuhun influenssaan sairastut tauti on kauhea rokotteen ottajilla…

hinkuyskä

Mitenkäs hinkuyskä? Lapsuusen rokotteet eivät suojaa aikuisia ja tauti on yleistynyt. Ko. taudin pari vuotta sitten aikuisena sairastaneena en voi muuta kuin suositella rokotteiden uusimista. Ei ole kiva tauti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.