Hyvinvointi

Aiheuttaako täysikuu ihan oikeasti unettomuutta? Tähtitieteilijä kertoo, miksi täysikuu valvottaa

Miksi täysikuu valvottaa? Aiheuttaako se oikeasti unettomuutta? Tähtitieteilijä Asko Palviainen kertoo.

Monella on henkilökohtaista kokemusta siitä, että täysikuu vaikuttaa uneen. 89 prosenttia Kotilieden pikakyselyyn vastanneista kertoi täysikuun valvottavan joko usein tai vähintään toisinaan. Kuun kasvaessa täyteen kokoonsa uni ei vain tule tai muuttuu katkonaiseksi.

Jos kuu ei sotke omaa unta, hyvällä todennäköisyydellä on vähintään joskus kuullut jonkun tutun kertovan, kuinka täydenkuun aikaan valvotuttaa niin vietävästi.

Mutta onko olemassa mitään tieteellistä näyttöä sille, että täysikuu vaikuttaisi uneen?

”Sveitsiläisessä tutkimuksessa todettiin pari vuotta sitten, että täydenkuun aikaan nukahtaminen on vaikeampaa ja unen laatu huonompaa kuin uudenkuun aikaan”, tähtitieteilijä Asko Palviainen kertoo.

Tutkimuksessa havaittiin, että melatoniinin pitoisuus oli täydenkuun aikaan noin puolet uudenkuun aikaisesta määrästä. Melatoniinihormoni edistää nukahtamista ja parantaa unen laatua. Sitä erittyy pimeän tullessa, ja sen määrä vähenee loppuyöstä.

Lue myös: Kärsitkö unettomuudesta tai nukahtamisvaikeuksista? Tarkista, sopiiko melatoniini sinulle

Sveitsiläistutkijoiden mukaan täydenkuun aikaan uni voi häiriintyä erityisesti siksi, että kuutamon kirkkaus sotkee elimistön vuorokausirytmiä ja vaikeuttaa nukahtamista.

”Täydenkuun aikaan kuun kirkkaus kasvaa nopeasti, koska aurinko valaisee sen koko pinnan kuoppien pohjia myöten eikä pinnalla ole varjoja”, Palviainen kertoo.

Lisää tutkimuksia tarvitaan

Yhden tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan kannata vetää kovin pitkälle vieviä johtopäätöksiä. Täydenkuun ja unen yhteydestä on saatu myös toisenlaisia tuloksia.

Vuonna 2016 raportoidussa kansainvälisessä tutkimuksessatarkasteltiin nimenomaan sitä, miten kuu vaikuttaa nukkumiseen ja uneen. 48 kuukauden ajan tarkkailtiin liki 6 000 lapsen nukkumista. Tutkimustulos oli, että täydenkuun aikana nukutaan keskimäärin viisi minuuttia vähemmän kuin muissa kuunkierron vaiheissa.

Tutkijaryhmän mukaan kuu ei vaikuta uneen mitenkään, vaan viiden minuutin vaihtelu nukkumisajoissa täydenkuun aikaan johtuu tilastollisista seikoista.

Kiehtova Kuu

Maapallon lähin taivaankappale Kuu on aina kiehtonut ihmiskuntaa. Se on inspiroinut, innoittanut ja kammottanutkin. Kuun vaiheisiin liittyy runsaasti myyttejä ja taikauskoa.

Pääset lukemaan lisää faktoja Kuusta aiemmasta jutustamme: Täysikuu lumoaa – katso kuvat ja tutustu kiinnostaviin faktoihin kuusta

Milloin on seuraava täysikuu? Sen näet Kotilieden kätevästä kuukalenterista.

Asiantuntijana tähtitieteilijä Asko Palviainen, Yliopiston almanakkatoimisto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aiheuttaako täysikuu ihan oikeasti unettomuutta? Tähtitieteilijä kertoo, miksi täysikuu valvottaa

Uneton *

Kyllä valvottaa
Niin usein näyttänyt
Tehonsa

Tepa

Kyllä valvottaa tai ainakin tulee painajaisia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.